Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/10/1492

Ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάνει στις ακτές του «Νέου Κόσμου». Η μέρα αυτή θεωρείται - και εορτάζεται - ως η μέρα ανακάλυψης της Αμερικής. 

Ο Κολόμβος ξεκινάει για την ανακάλυψη της Αμερικής

12/10/1830 

Γεννήθηκε ο Ανδρέας Συγγρός, Έλληνας επιχειρηματίας, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. (Θαν. 13/2/1899)

12/10/1872

Γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης Ραλφ Βον Γουίλιαμς.

12/10/1925

Η εργατική τάξη της Γαλλίας πραγματοποιεί απεργία εναντίον των ιμπεριαλιστικών - αποικιακών επεμβάσεων σε Συρία και Μαρόκο.

12/10/1935

Γεννιέται ο Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι.

12/10/1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα. Μια απέραντη λαοθάλασσα πλημμυρίζει τους δρόμους. Το νέο ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν το πρωί (09:45) από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, το γύρο της πρωτεύουσας.

«ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ», γράφει ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα.«Χάθηκε -σημειωνόταν στο ρεπορτάζ - το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ' την Ακρόπολη (...). Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη (...) ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της (...) Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια (...) Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα (...): Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!». 

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα

12/10/1946

Η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας.

12/10/1953

Ανακοινώνεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ η συμφωνία για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. 

Οι βάσεις του θανάτου

12/10/1955

Ξεκινά τις εργασίες του το 12ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (12-17/10/1955), ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των αποκλεισμών και των διαγραφών των ταξικών σωματείων. Καταφερόμενος για μια ακόμη φορά κατά των κομμουνιστών και τοποθετούμενος στο ζήτημα των αποκλεισμών, ο Γ.Γ. της ΓΣΕΕ Φ. Μακρής ξεκαθάρισε από το βήμα του Συνεδρίου πως: «η λέξις συνύπαρξις δεν μπορεί να υπάρχει στο εργατικό λεξιλόγιο».

12/10/1955

Πραγματοποιείται η πρώτη Συνδιάσκεψη του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ).

12/10/2011

Πεθαίνει ο Αμερικανός προγραμματιστής Ντένις Ρίτσι, δημιουργός μεταξύ άλλων της γλώσσας προγραμματισμού C, κ.α..

 

6 σχόλια:

  1. Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα. Μια απέραντη λαοθάλασσα πλημμυρίζει τους δρόμους. Το νέο ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν το πρωί (09:45) από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, το γύρο της πρωτεύουσας.

    «ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ», γράφει ο «Ριζοσπάστης» την επόμενη μέρα.«Χάθηκε -σημειωνόταν στο ρεπορτάζ - το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ' την Ακρόπολη (...). Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη (...) ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της (...) Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια (...) Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα (...): Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!.......Δώσανε 50 μέρες χρόνο στην ενωμένη αστική τάξη και τος Αγγλους συμμάχους της να αλλάξουν τον συσχετισμό να διαλέξουν τον χρόνο της σύγκρουσης και να τσακίσουν τον λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ τον Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν το έγκλημα στην Βάρκιζα. Η Επικράτηση του οπορτουνισμού στην Κ.Δ το 1935 με την εγκληματική γραμμή πολιτικών μετώπων και σταδίων κατέστρεψε τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://laikhexousia.blogspot.com/2021/10/blog-post_12.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/12-oktovri-77-chronia-apo-tin-anolokliroti-apeleytherosi/ Πολύ Μπλα μπλα και για την ουσία τίποτα. Το ερώτημα παραμένει... Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό οδηγώντας τον λαό στη καταστροφή τις φυλακές και εξορίες. Οι Κομμουνιστές το απαντήσαμεhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 Αντίθετα οι φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων δεν το απαντάνε και είναι λογικό την στιγμή που είναι μέρος του προβλήματος και προσπαθούν να κάνουν πάλι τα ίδια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Η ελληνογαλλική συμφωνία για την αγορά φρεγατών επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την εξάρτηση, την υποτέλεια και τον ραγιαδισμό της άρχουσας τάξης και όλου του πολιτικού προσωπικού της που την εκπροσωπεί με ακροδεξιό, κεντροδεξιό, ή κεντροαριστερό πρόσωπο. Έρχεται αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν καθ’ υπόδειξη του δεύτερου, για να εξευμενιστεί η ριγμένη από τη συμφωνία AUKUS γαλλική πλευρά, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για την ελληνική.Η ειρήνη στην περιοχή είναι υπόθεση ενός αντιμπεριαλιστικού και φιλειρηνικού κινήματος και προγράμματος που θα παλεύει για εθνική ανεξαρτησία, θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και θα οικοδομεί την αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς και όλους τους λαούς της περιοχής. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος είναι αναγκαιότητα – είναι υπόθεση κάθε αριστερής δύναμης, κάθε προοδευτικού ανθρώπου.https://www.kordatos.org/agorazetai-anexartisia-diasfalizetai-eirini-mesogeio/....... Οπορτουνιστικά κουραφέξαλα την στιγμή που έχουμε καπιταλισμό απο το 1830https://www.902.gr/eidisi/politiki/235055/1821-i-epanastasi-kai-oi-aparhes-toy-ellinikoy-astikoy-kratoys που πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882https://cognoscoteam.gr/1882-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2/ στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και ενδιάμεση θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Ερχονται οι Μανιαδάκηδες να σερβίρουν την ίδια σαπισμένη σούπα που βρωμάει σήμερα 12 ΟΚΤΩΒΡΗ 77 χρόνια μετά την στιγμή που για αυτές τις οπορτουνιστικές παπάτζες ο λαός με τα όπλα στα χέρια δεν διεκδίκησε την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό και δεμένος χειροπόδαρα οδηγήθηκε στην σφαγή τις φυλακές και εξορίες. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 12/10/1944: Η Μάχη της Κοπής στον Πειραιά

    Το χρονικό στις 8,45μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά Γκαγκάριν το Στρατιωτικό εργοστάσιο ρουχισμού στη Δραπετσώνα. Αυριο είναι η μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι που ο ΕΛΑΣ το έσωσε μετά απο μάχη. Είχε προηγηθεί το ξήλωμα των καλωδίων για την ανατίναξη των λιμενικών εγκαταστάσεων στο Πειραιά. Ολοι τους ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου