Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Η ιστορική 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ


Στις 12 Γενάρη του 1934 συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια αυτή πήραν μέρος τα μέλη της ΚΕ και στελέχη του Κόμματος, που είχαν υπεύθυνες θέσεις.

Η ιστορική αυτή Ολομέλεια, με την άμεση βοήθεια της Κομμουνιστικής Διεθνούς, έκανε μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση της διάρθρωσης, του βαθμού ανάπτυξης και του χαρακτήρα της οικονομίας της χώρας, της θέσης της στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και γενικά όλης της κατάστασης στην Ελλάδα και των ιδιομορφιών που παρουσίαζε.

Η 6η Ολομέλεια, στηριγμένη στην ανάλυση αυτή, καθόρισε το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της επερχόμενης επανάστασης στην Ελλάδα.

Η ιστορική σημασία της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά έδωσε σωστή λύση στο πρόβλημα του χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα, που χωρίς αυτή δεν μπορούσε να λυθεί σωστά κανένα πρόβλημά της. Ετσι το ΚΚΕ μπόρεσε λίγο αργότερα να αντιμετωπίσει σωστά και τις άλλες πλευρές της πολιτικής του.

Η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στον τύπο των χωρών, που στο Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς χαρακτηρίζονται σαν «χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού... με σημαντικά υπολείμματα μισοφεουδαρχικών σχέσεων στην αγροτική οικονομία, με ορισμένο μίνιμουμ υλικών προϋποθέσεων, με όχι τελειωμένο ακόμα τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό», ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των χωρών για τις οποίες προβλέπεται «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

Εξοπλισμένο με τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας το ΚΚΕ στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργατικής τάξης και της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Φωτοτυπία από φύλλο του «Ρ» τον Αύγουστο του 1934

Κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης θα ήταν η εργατική τάξη και οι φτωχομεσαίες μάζες της αγροτιάς στην πάλη κατά της αντεπαναστατικής αστικής τάξης, που θα υποστηριζόταν από τους πλούσιους αγρότες. Ηγεμόνας της επανάστασης, πιο πρωτόβουλη, δραστήρια καθοδηγητική δύναμη, ήταν το προλεταριάτο.

Καθορίστηκε ακόμη ότι η σπουδαιότερη από τις ιδιομορφίες της Ελλάδας είναι η σημαντική εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο και η συνδεδεμένη μ' αυτήν μονομερής, ασθενική ανάπτυξη της βιομηχανίας και γενικά των παραγωγικών δυνάμεων. Η εξάρτηση της Ελλάδας από το ξένο κεφάλαιο, κυρίως το αγγλικό και το γαλλικό, εκφραζόταν πρώτα απ' όλα, με την ύπαρξη τεράστιου εξωτερικού χρέους, σε ποσά που υπερέβαιναν σημαντικά τα χρέη όλων των άλλων βαλκανικών χωρών.

Η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ


2 σχόλια:

  1. Η 3η Ολομέλεια του 1930 υιοθέτησε προγραμματικά το παραπάνω τελευταίο σημείο της απόφασης του 6ου Συνεδρίου της ΚΔ, ότι δηλαδή η επανάσταση στην Ελλάδα θα ήταν προλεταριακή.

    Περίπου δύο μήνες μετά από την Εκκληση της ΚΔ και την εκλογή του Νίκου Ζαχαριάδη ως Γραμματέα της ΚΕ, συνήλθε στη Χαλκίδα η 4η Ολομέλεια (δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη του 1931)16, που τοποθετήθηκε με το ίδιο περιεχόμενο σχετικά με τη στρατηγική του ΚΚΕ: «Με την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα της πόλης και του κάμπου, με όλα τα τμήματα της ΚΔ που βαδίζουν επικεφαλής της πάλης κατά του καπιταλισμού [...] εμπρός στην πάλη για την επαναστατική διέξοδο από την κρίση, για τον κόκκινο Οχτώβρη στην Ελλάδα, για το σοσιαλισμό»17.

    Εχει σημασία ν’ αναφερθεί ότι η 4η Ολομέλεια έκανε λόγο για «ελληνικό ιμπεριαλισμό που συμμετέχει στις πολεμικές προετοιμασίες για το μοίρασμα της λείας» και για «επαναστατική διέξοδο απ’ την κρίση»18. Με βάση την παραπάνω γενική γραμμή κινήθηκε το ΚΚΕ και το επόμενο διάστημα.

    Το Δεκέμβρη του 1932 συνήλθε στη Χαλκίδα η 5η Ολομέλεια της ΚΕ, μερικούς μήνες μετά από τη 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1932). Η τελευταία είχε καθορίσει ως εξής τα καθήκοντα της πάλης των ΚΚ: «…1) ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου 2) ενάντια στο φασισμό και την αντίδραση 3) ενάντια στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ενωσης»19.

    Η 12η Ολομέλεια της ΕΕΚΔ σωστά εκτίμησε ότι η άνοδος του φασισμού αποτελούσε συγκέντρωση δυνάμεων της αστικής τάξης στον αγώνα της κατά των επαναστατικών δυνάμεων και υπέδειξε στο ΚΚ Γερμανίας να προβάλει το σύνθημα της πάλης για τη σοβιετική σοσιαλιστική Γερμανία σε αντιπαράθεση με την επιδίωξη του κεφαλαίου να εγκαθιδρύσει φασιστική δικτατορία.

    Σε σχέση με τα παραπάνω καθήκοντα, η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στα εξής: «…η εξουσία της κυρίαρχης τάξης δεν θα πέσει αυτόματα. Μόνο η επαναστατική πάλη του προλεταριάτου και των άλλων εργαζόμενων μαζών με επικεφαλής το ΚΚΕ θα ανακόψει την επίθεση του κεφαλαίου, θα θέσει φραγμό στην πείνα και στη φασιστική άνοδο, θα ματαιώσει τους πολεμικούς σκοπούς και τις αντισοβιετικές προπαρασκευές και θα γκρεμίσει τη διχτατορία των εκμεταλλευτών και διά μέσου του ελληνικού Κόκκινου Οχτώβρη θα στήσει ψηλά τη σημαία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ελλάδας»20.

    Στα ίδια χρόνια (1931-1933) διαμορφώθηκε ανάλογα και η θέση του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η πάλη εναντίον του συνδεόταν με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στις 18 Ιούλη 1933 το ΠΓ υπογράμμιζε την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καλούσε το προλεταριάτο και τους εργαζόμενους χωρικούς να παλέψουν: «…κατά των εξοπλισμών [...] για τη μη πληρωμή πεντάρας στους ντόπιους και ξένους ληστές, για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης, για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σ’ εμφύλιο, κατά της ελληνικής πλουτοκρατίας»21. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://prin.gr/2022/01/22xronia/ Περσινά ξινά σταφύλια που σάπισαν και βρωμάνε. Συγκοινωνούντα δοχεία με την οπορτουνιστική συμμορία ...φαράκου... με μοιρασμένους ρόλους για την ολοκλήρωση της διάλυσης του ΚΚΕ το 1989 1991. Γέννημα θρέμμα της εγκληματικής θεωρίας πολιτικών μετώπων και σταδίων του καλύτερου εργαλείου του Καπιταλισμού.https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2021&id=18161&pageNo=24 Καλή χώνεψη σε όλο τον οπορτουνιστικό συρφετό. 30 χρόνια σωτήρια για το ΚΚΕ. Ξεβρώμισε ο τόπος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου