Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 12/01/1628

Γεννιέται ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως Η Σταχτοπούτα, Η ωραία κοιμωμένη, Ο Καρυοθραύστης, κ.α.

12/01/1848

Η αστικοδημοκρατική εξέγερση που ξεσπά στο Παλέρμο της Σικελίας αποτελεί προοίμιο του γενικότερου επαναστατικού κύματος που με επίκεντρο την Γαλλία τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

12/01/1873

Γεννιέται ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

12/01/1876

Γεννιέται ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον. Στην αρχή της ζωής του, έκανε διάφορα επαγγέλματα για να βγάλει το ψωμί του: εφημεριδοπώλης, λιμενεργάτης, ναυτικός, αλλά και πολεμικός ανταποκριτής στη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς στη Νότια Αφρική και του Ρωσοϊαπωνικού πολέμου στα 1904.

Αυτοκτονεί, ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον

12/01/1932

Γεννήθηκε στην Αθήνα, η Τζένη Καρέζη (Ευγενία Καρπούζη), του Κωνσταντίνου, υπήρξε μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός. 

Τζένη Καρέζη

12/01/1934

Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Σε αυτή στηρίχθηκε η προβληματική στρατηγική των σταδίων της περιόδου 1941-1944 που ακολούθησε, καθώς και σε αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του 6ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (1935).

Ακολούθως, η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανήκε στον τύπο των χωρών, που στο Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς χαρακτηρίζονταν ως «χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού... με σημαντικά υπολείμματα μισοφεουδαρχικών σχέσεων στην αγροτική οικονομία, με ορισμένο μίνιμουμ υλικών προϋποθέσεων, με όχι τελειωμένο ακόμα τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό» και για τις οποίες προβλέπονταν «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

12/01/1943

Συνέρχεται στο μοναστήρι Άγιος Γεώργιος Μαυροματιού Καρδίτσας η πρώτη Συνδιάσκεψη ανταρτών Δυτικής Θεσσαλίας, από την οποία εκλέχθηκε 4μελές αρχηγείο.

12/01/1943

Οι Γερμανοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από το Λένινγκραντ. Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών, των μαχητών και των κατοίκων της πόλης, έγραψε μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην Ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πολιορκία του Λένινγκραντ

12/01/1945

Ξεκινά η επιχείρηση «Βιστούλα - Όντερ» του Κόκκινου Στρατού, κατά την οποία τα Σοβιετικά στρατεύματα έφτασαν έως και 70 χλμ. από την πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, το Βερολίνο.

Επιχείρηση «Βιστούλα - Όντερ»

ΟΚόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Αουσβιτς

ΟΚόκκινος Στρατός απελευθερώνει κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης τουΆουσβιτς.

12/01/1947

Μπαίνοντας το 1947, το συγκλονιστικότερο γεγονός από τη δράση των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ήταν η επιχείρηση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μπράλου (Γραβιάς), με αρχηγό τον καπετάν Διαμαντή. 

Η επιχείρηση στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Μπράλου

12/01/1953

Διαλύεται με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Εσωτερικών η Πανελλήνια Ένωση Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΠΕΟΠΕΦ).

12/01/1976

Πεθαίνει η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι.

12/01/1979

Η χούντα της Αργεντινής συλλαμβάνει 40 μητέρες εξαφανισθέντων. Οι γυναίκες αυτές, γνωστές ως «οι τρελές της πλατείας του Μάη», συγκεντρώνονταν επί ένα χρόνο στην κεντρική πλατεία Μάη του Μπουένος Αϊρες, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη των χαμένων παιδιών τους.

12/01/1985

Για πρώτη φορά μετά το 1940 ανοίγουν ξανά τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακκαβιά.

12/01/2010

Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αϊτή, σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 100.000 ανθρώπους.

3 σχόλια:

  1. ....Παραδοσιακά χώρα νομάδων, που απέκτησε εθνική υπόσταση μόνο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ως ομόσπονδη Δημοκρατία της ΕΣΣΔ (ίσως πρέπει να ξαναδούμε την κριτική της Ρόζα Λούξεμπουργκ στους μπολσεβίκους, ότι με την πολιτική τους για την αυτοδιάθεση των εθνών θα δημιουργούσαν εθνικισμούς και εκεί όπου δεν υπήρξαν, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση), το Καζακστάν είχε πάντα στενή σχέση με τη Ρωσία.https://iskra.gr/%cf%84%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%ba%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd/...... Οι Μπολσεβίκοι δεν δημιούργησαν κανένα εθνικισμό. Ακριβώς το αντίθετο... Οι Εθνικισμοί φούντωσαν ξανά στην ΕΣΣΔ στη πορεία ανατροπής του Σοσιαλισμού την περίοδο 1956 1991 απο την οπορτουνιστική 5η φάλαγγα στην οποία ανήκει και ο συγκεκριμένος Αντικομουνιστής. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια ήταν και ποια πρέπει να είναι η στάση των ΚΚ απέναντι σε ανάλογες λαϊκές κινητοποιήσεις σαν αυτή στο Καζακστάν;

      -Πρέπει να σημειώσουμε πως το ΚΚΕ και πάνω από 10 κόμματα, που έχουν τοποθετηθεί ως σήμερα, όπως το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, το ΚΚ Μεξικού, το ΚΚ Σουηδίας, το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το ΚΚ Βελγίου, και άλλα κόμματα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στο λαό του Καζακστάν, που ξεσηκώθηκε ενάντια στα κοινωνικά προβλήματα, που έχει δημιουργήσει ο καπιταλισμός, 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Δυστυχώς, πολλά ΚΚ δεν είχαν καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και δεν πήραν άμεσα θέση. Επιπλέον, ορισμένα κόμματα, όπως το Γαλλικό ΚΚ, εστίασαν το πρόβλημα στις “νεοφιλελεύθερες πολιτικές” και στον αυταρχισμό του καθεστώτος, αθωώνοντας για άλλη μια φορά τον καπιταλισμό, ενώ κάποια άλλα, που βλέπουν αταξικά τις νέες διακρατικές ενώσεις που συγκροτούνται στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ με πρωτοβουλία της Ρωσίας, όπως το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), δικαιολόγησαν την στρατιωτική επέμβαση του ΟΣΣΑ. Η κατάσταση αυτή δείχνει πρώτα απ’ όλα την ιδεολογικό-πολιτική κρίση στις γραμμές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Την ανάγκη να ξεπεραστούν σοβαρά ιδεολογικό-πολιτικά ζητήματα, όπως ο χαρακτήρας των διακρατικών ενώσεων, το πλέγμα των αντιθέσεων που αναπτύσσονται ανάμεσα στις αστικές τάξεις, ο χαρακτήρας των νέων καπιταλιστικών δυνάμεων της Ρωσίας και της Κίνας.

      Σε κάθε περίπτωση οι κομμουνιστές πρέπει να στηρίξουν τους εργατικούς αγώνες, όπου αυτοί ξεσπάνε και να συμβάλουν ώστε η ανάπτυξη του οργανωμένου μαζικού, λαϊκού, εργατικού κινήματος να μπολιαστεί με τις ιδέες του μαρξισμού-λενινισμού - της επαναστατικής προοπτικής.https://www.902.gr/eidisi/politiki/282586/i-riza-ton-megalon-laikon-kinitopoiiseon-vrisketai-sta-terastia-provlimata ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. 12/01/1934

      Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Σε αυτή στηρίχθηκε η προβληματική στρατηγική των σταδίων της περιόδου 1941-1944 που ακολούθησε, καθώς και σε αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του 6ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (1935).

      Ακολούθως, η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανήκε στον τύπο των χωρών, που στο Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς χαρακτηρίζονταν ως «χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού... με σημαντικά υπολείμματα μισοφεουδαρχικών σχέσεων στην αγροτική οικονομία, με ορισμένο μίνιμουμ υλικών προϋποθέσεων, με όχι τελειωμένο ακόμα τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό» και για τις οποίες προβλέπονταν «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».. Τα καταστροφικά αποτελέσματα της θεωρίας των ...σταδίων... που κατέστρεψε τα πάντα παγκόσμια και στη χώρα μας. ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου