Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Εκδόσεις - συμβολή στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία, στην ιδεολογικοπολιτική αντεπίθεση


1972 - 2022 50 ΧΡΟΝΙΑ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» Όπλο του ταξικού αγώνα

Η εκδοτική δραστηριότητα της «Σύγχρονης Εποχής» συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή της.

Οι εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή ιδρύθηκαν το 1972, την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απρίλη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε ήταν Ο Λενινισμός και η σύγχρονη εποχή.

Οι εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή δημιουργήθηκαν από την ανάγκη να εκδοθούν και να διαδοθούν πλατιά τα έργα των Μαρξ – Ένγκελς – Λένιν, ώστε να γίνει κτήμα της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων η κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Παράλληλα να εκδοθούν έργα κορυφαίων διανοητών της παγκόσμιας σκέψης, να προβληθεί η ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος, η ιστορία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Όλα αυτά τα χρόνια η Σύγχρονη Εποχή εξέδωσε τα Άπαντα του Λένιν και σε χωριστές εκδόσεις αυτοτελή έργα και συλλογές κειμένων του, Το Κεφάλαιο του Μαρξ και αρκετές εκδόσεις με έργα των Μαρξ – Ένγκελς, φιλοσοφία, οικονομία, κοινωνιολογία, ψυχολογία, βιβλία για την παιδεία, την τέχνη και τον πολιτισμό, λευκώματα, ιστορία, αναμνήσεις, χρονικά, ελληνική πεζογραφία και ποίηση, ξένη λογοτεχνία και ποίηση, παιδική λογοτεχνία.

Οι απαιτήσεις των καιρών καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη των εκδόσεων Σύγχρονη Εποχή και θέτουν επιτακτικά την αναγκαιότητα της αναβαθμισμένης παρέμβασής της με βιβλία που θα καλύπτουν τα σύγχρονα προβλήματα του κοινωνικοοικονομικού γίγνεσθαι και της ιδεολογικής διαπάλης.


Το δικό της ημερολόγιο για το 2022 δημιούργησε η «Σύγχρονη Εποχή», αφιερωμένο στην εκδοτική της δραστηριότητα, που συμπληρώνει 50 χρόνια.

Στο ημερολόγιο ξετυλίγεται συνοπτικά η πορεία της εκδοτικής δραστηριότητας της «Σύγχρονης Εποχής», διαρθρωμένη σε βασικές θεματικές ενότητες, ενώ απεικονίζονται σημερινά και παλαιότερα εξώφυλλα των βιβλίων. Παράλληλα, στις σελίδες που αντιστοιχούν σε κάθε μήνα του νέου έτους, το ημερολόγιο κοσμείται από μοναδικά έργα κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών καλλιτεχνών: Του Τάσσου, του Βάλια Σεμερτζίδη, του Γιώργη Φαρσακίδη, του Δημήτρη Κατσικογιάννη. Πολλά δε απ' αυτά προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται στον πρόλογο της «Σύγχρονης Εποχής» στο ημερολόγιο, το ξεκίνημα έγινε το 1972, «όταν η ΚΕ του ΚΚΕ, μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας για το Κόμμα, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967, προχώρησε με Απόφαση στην ίδρυση του Εκδοτικού τού Κόμματος. Η "Σύγχρονη Εποχή" δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εκδοθούν και να διαδοθούν πλατιά τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν στην Ελλάδα, ώστε να γίνει κτήμα της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων η κοσμοθεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού».

«Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε η "Σύγχρονη Εποχή" - στη Θεσσαλονίκη το 1973 - ήταν "Ο Λενινισμός και η σύγχρονη εποχή", η μετάφραση του οποίου είχε γίνει στην εξορία. Από τον τίτλο του βιβλίου πήρε το όνομά του το Εκδοτικό. Ετσι, ξεκίνησε μια πορεία και μια διαδρομή μέσα από την οποία η εργατική τάξη της Ελλάδας απέκτησε πρόσβαση στο πραγματικά ριζοσπαστικό και προοδευτικό βιβλίο».

Οσον αφορά τις απαιτήσεις των καιρών, επισημαίνεται ότι «καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη των εκδόσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, ώστε να παρεμβαίνουν στο εκδοτικό γίγνεσθαι με βιβλία που καλύπτουν τα σύγχρονα ζητήματα που προκύπτουν από την κοινωνική και την ιδεολογική διαπάλη, προκειμένου να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ιδεολογικοπολιτική αντεπίθεση των εργαζομένων, των προοδευτικών επιστημόνων, της νεολαίας. Η αντιπαράθεση άλλωστε με την αστική ιδεολογία και τις μικροαστικές εκδηλώσεις της στο εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι παρούσα με αμείωτη ένταση σε όλη την 50χρονη πορεία της "Σύγχρονης Εποχής".

 Η χειραφέτηση της εργατικής τάξης από την αστική ιδεολογία δεν είναι έργο "μονόπρακτο", ούτε αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης διαδικασίας. Σχετίζεται άμεσα με τη διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας στις γραμμές της. Γι' αυτό και η εκδοτική δραστηριότητα της "Σύγχρονης Εποχής" επιδιώκει να προσφέρει εκείνα τα ερεθίσματα, τους προβληματισμούς, τις γνώσεις που θα συμβάλουν στην απόκτηση της ικανότητας ερμηνείας της πραγματικότητας, στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για αλλαγή της κοινωνίας, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση».

  • Το συγκεκριμένο ημερολόγιο προσφέρεται στους αναγνώστες που αυτήν την περίοδο προμηθεύονται τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» από τα βιβλιοπωλεία της ή μέσω του e-shop, καθώς επίσης σε παλιούς και νέους συνδρομητές.

 

«Σύγχρονη Εποχή»

1 σχόλιο:

  1. ...Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!https://prin.gr/2022/01/nka-sxoleia/ Σε συμπόρευση με τους Κομμουνιστές στην Κοινωνική συμμαχία σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία χωρίς διασπαστικούς διαχωρισμούς αριστερός ...δεξιός με μόνο κριτήριο το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε Κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Δίνουμε το χέρι σε κάθε απλό άνθρωπο που εγκλωβίστηκε στον οπορτουνισμό τον βοηθάμε να σηκωθεί και του δείχνουμε το δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων σαν 5η φάλαγγα με στόχο το τσάκισμα τους. Ταξική ενότητα και αγώνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου