Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


31/01/1797

Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ.

31/01/1865

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει την κατάργηση της δουλείας.

31/01/1915

Στη μάχη του Μπολιμόφ κατά των Ρώσων οι Γερμανοί επιχειρούν την πρώτη χρήση χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα, η οποία απέτυχε λόγω του ψύχους (Α’ παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος).

31/01/1932

Αρχίζει η λειτουργία της πρώτης υψικαμίνου του μεταλλουργικού εργοστασιακού συγκροτήματος του Μαγκνιτογκόρσκ, ενός εκ των σημαντικότερων έργων της σοσιαλιστικής βιομηχανίας που δημιουργήθηκε από το μηδέν στην περιοχή των Ουραλίων.

31/01/1943

Ο Στρατάρχης φον Πάουλους παραδίδεται. Εκδίδεται το Ανακοινωθέν της Ανώτατης Διοίκησης των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντριβή των Γερμανών στο Βόλγα και αναγγέλλεται, ουσιαστικά, η νίκη στη μάχη του Στάλινγκραντ. 

Ο Στρατάρχης φον Πάουλους παραδίδεται

31/01/1958

Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν τον πρώτο τους δορυφόρο («Εξπλόρερ - 1»). Είχαν προηγηθεί οι Σοβιετικοί «Σπούτνικ» 1 και 2, στις 4 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου 1957 αντίστοιχα.

31/01/1958

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ, «πατέρας» της διαμόρφωσης συχνότητας, δηλαδή των FM.

31/01/1966

Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον «Λούνα - 9», το πρώτο σκάφος στην Ιστορία που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη και το πρώτο που μετέδωσε φωτογραφικά δεδομένα πίσω στη Γη. 

Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον «Λούνα - 9»

31/01/1968

Η ΚΕ του ΚΚΣΕ απευθύνει γράμμα προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συνηγορούσε υπέρ της ανάγκης ύπαρξης γερών Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

31/01/1971

Εκτοξεύεται στη Σελήνη το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 14». Οι αστροναύτες του προσεληνώθηκαν στις 5 του Φλεβάρη.

31/01/1988

Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Α. Παπανδρέου, και της Τουρκίας, Τ. Οζάλ, συναντώνται στο Νταβός και συμφωνούν τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Aιγαίο να είναι διεθνής υπόθεση και να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και οι προκλητικές ενέργειες.

Εβδομάδες αργότερα, ο Α. Παπανδρέου θα αποκήρυσσε από το βήμα της Bουλής αυτή τη συμφωνία, αναφωνώντας το περίφημο «mea culpa».

31/01/1996

Η κρίση στα Ίμια «διευθετείται» με την παρέμβαση των ΗΠΑ και την επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

 Ίμια 1996

 

4 σχόλια:

  1. .....Οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος επιδιώκουν τη γενίκευση της πάλης. Γι’ αυτό η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα πρότεινε στο ΕΚΑ τη διενέργεια στάσης εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως ανταπόκριση. Η υπόθεση πρέπει να περάσει στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων.https://prin.gr/2022/01/ekatomves-esy/........ Οι Ταξικές δυνάμεις βρίσκονται στην Κοινωνική συμμαχία σε συμπόρευση με τους Κομμουνιστές χωρίς να εγκλωβιζόμαστε σε εναλλαγή κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού όπως οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ και δεν διασπάμε το λαό σε αριστερούς και ...δεξιούς... μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης βάζοντας στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση την πρόταση εξουσίας των κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου τσακίζοντας όλους τους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων σαν 5η φάλαγγα. Ταξική ενότητα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 31/01/1968

      Η ΚΕ του ΚΚΣΕ απευθύνει γράμμα προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συνηγορούσε υπέρ της ανάγκης ύπαρξης γερών Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα............ Με το 20ο αντεπαναστατικό συνέδριο του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων και την 6η Ολομέλεια του 1956 καθαιρέθηκε απο Γ.Γ ο σ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ και σταμάτησε η διαδικασία διόρθωσης του προγράμματος σε Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου συνεχίζοντας με την εγκληματική θεωρία πολιτικών μετώπων και σταδίων με την οποία το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 καταστρέφοντας τα πάντα. Καταδίκασαν την ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ σαν ...σεχταρισμό... και το 1958 διέλυσαν της Κ.Ο μέσα στο οπορτουνιστικό μπάχαλο της ...ΕΔΑ... Το 1964 απέσυραν τον ΑΘΛΙΟ ..χρουτσόφ... λόγω σφοδρών αντιδράσεων στην Σοβιετική κοινωνία ώστε να προχωρήσουν πιο αργά προς τον καπιταλισμό. Ετσι το 1968 ήθελαν πάλι Κ.Ο συνεχίζοντας όμως το λανθασμένο πρόγραμμα παρέμεινε. Βαδίζαμε προς τα τραγικά γεγονότα του 1989 1991 ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ. Αν δεν υπήρχε η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ όλα θα είχαν τελειώσει ...όμορφα ευρωκομουνιστικά... με το ΕΓΚΛΗΜΑ στη Βάρκιζα τον ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 1945. Χρωστάμε τα πάντα στον ΗΡΩΑ ΤΟΥ ΝΤΑΧΑΟΥ που χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε. Αντιμετώπισε την οπορτουνιστική θηριωδία σε Μποροβίτσι Σοργκούτ 1956 1973 και έμεινε αλύγιστος μέχρι το τέλος. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. ΣΤAΛΙΝΓΚΡΑΝΤ, ΚΟΥΡΣΚ & "ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ"
    Ιστορικής σημασίας η μάχη του Στάλινγκραντ, τόσο για την ανάσχεση της μέχρι τότε συνεχούς προέλασης του ναζιστικού στρατού προς τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές του Καυκάσου, όσο και, κυρίως, για την ανύψωση του ηθικού τόσο του Σοβιετικού Λαού, όσο και των όπου γής αντιφασιστών και αντιστασιακών κινημάτων. Αρκεί να θυμηθούμε, πως με ορόσημο αυτή τη νίκη γιγαντώθηκε κι εδώ στην Ελλάδα το '43 η δύναμη των ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, που ανάγκασε την εγχώρια αστική τάξη να καταφύγει άμεσα στον "εμφύλιο", δηλαδή στο πολιτικό εσωτερικό ταξικό πόλεμο, συγκροτώντας και εξαπολύοντας τα περιβόητα "Τάγματα Ασφαλείας" σε συνεργασία με τις κατοχικές δυνάμεις.
    Ομως, μην ξεχνάμε, πως στρατιωτικά το Στάλινγκραντ δεν άλλαξε ριζικά την φορά των πραγμάτων της στρατιωτικής σύγκρουσης. Οι ναζί είχαν σταθεροποιήσει ένα τεράστιο Μέτωπο 3000 km, από το Λένινγκραντ μέχρι τον Καύκασο, όπου είχαν ακόμη την πρωτοβουλία των επιθετικών κινήσεων διατηρώντας τεράστιες εφεδρείες στην κατεχόμενη Ευρώπη και στα σοβιετικά εδάφη...
    Η τύχη της στρατιωτικής σύγκρουσης κρίθηκε έξι μήνες αργότερα, στην μεγάλη αρματομαχία του Κούρσκ, Ιούλιος-Αύγουστος '43, όταν οι Ναζί, επιχειρώντας να διασπάσουν το σοβιετικό Μέτωπο και να υπερφαλαγγίσουν το σοβιετικό Κόκκινο Στρατό, έφαγαν τα μούτρα τους κι έχασαν τα τεθωρακισμένα τους, με αποτέλεσμα από εκείνη τη στιγμή και μετά να τους "πάρουν φαλάγγι" οι σοβιετικοί σε μια μυθική προέλαση, που τελείωσε δυο χρόνια μετά στις όχθες του Ελβα, δυτικά του Βερολίνου.
    Η μεγάλη σημασία της Μάχης του Κούρσκ, έγκειται και στο γεγονός, πως τερμάτισε και τον περίφημο "Παράξενο Πόλεμο", που υπήρχε στα δυτικά της Ευρώπης, όπου οι "σύμμαχοι" ιμπεριαλιστές και οι Ναζί, πολεμούσαν στα χαρτιά, εικονικά! Εκεί και οι δύο πλευρές δεν ξανοίγονταν σε μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις, και μάλλον ...διευκόλυναν ο ένας τον άλλο, συντηρώντας τον μύθο ενός πολέμου ...χωρίς, συγκριτικά με το Ανατολικό Μέτωπο, σημαντικές συγκρούσεις και απώλειες! Οι Γάλλοι παραδόθηκαν αμαχητί στους Ναζί και οι Ναζί σε αντάλλαγμα διευκόλυναν τους Αγγλους να απαγκιστρωθούν στην Δουνκέρκη. Σε όλη τη διάρκεια του Β'ΠΠ στο Δυτικό Μέτωπο οι Ναζί διέθεσαν μόνο ~22-30 μεραρχίες, ενώ στο Ανατολικό πολεμούσαν από ~160 μέχρι και 220 σε κάποια φάση!
    Ο λόγος;
    Μέχρι το Κούρσκ, οι "δυτικοί" κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους προεξοφλούσαν την σοβιετική ήττα και απλώς έκαναν πόλεμο συντήρησης και εντυπώσεων προς τους λαούς τους, προσδοκώντας απλά να αντιμετωπίσουν μιαν εξασθενημένη Γερμανία και να τα μοιράσουν μετά, και με τους Ναζί, με συμφέροντες όρους!

    Αυτός ήταν ο "Παράξενος Πόλεμος", όπου πρωτοστατούσε ο Τσώρτσιλ, που γι αυτό επέμενε το "Δεύτερο Μέτωπο" να ανοίξει στη ...Βαλκανική(!), πιστεύοντας, πως, εκτός από τους σοβιετικούς, θα πολεμούσαν προς όφελος της Βρετ. Αυτοκρατορίας ...και οι Αμερικανοί!

    Ο Ρούσβελτ είχε ελαφρώς διαφορετικά σχέδια, που περιελάμβαναν και την εξουθένωση όλων των υπολοίπων, πλην Αμερικής, γι αυτό και δεν συμφωνούσε με τον Τσώρτσιλ και τώπαιζε "καθυστέρηση" κι αυτός. (Τελικά, αυτουνού του "έκατσε", γιατί η μόνη ωφελημένη από τον Β'ΠΠ ήταν η Αμερική...).
    Αυτά τα σχέδια πήραν ένα τέλος με την "Μάχη του Κουρσκ", όταν έκπληκτη η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι, με αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς, διακινδύνευε να δει τον Στάλιν και τον Κόκκινο Στρατό στις ακτές της Νορμανδίας! Τότε αρχίσαν να τρέχουν και να μη φτάνουν, να ανοίξουν το "Δεύτερο Μέτωπο", όχι βέβαια για να πολεμήσουν τους Ναζί, παρά για ...να προλάβουν τον Κόκκινο Στρατό! Η πολυδιαφημισμένη "Απόβαση στη Νορμανδία", ένα χρόνο μετά, έγινε ...με την ευγενική ανοχή των Ναζί, όπως πριν από τέσσερα χρόνια είχε γίνει και με την Δουνκέρκη. Αν ήθελαν οι Ναζί, μπορούσαν να πνίξουν στα νερά της Μάγχης και στις αφιλόξενες ακτές της Νορμανδίας την πράγματι γιγαντιαία αλλά έκθετη αποβατική δύναμη. Αλλά και οι δυό "εχθροί" αλλού είχαν το μυαλό τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως πάντα άψογος στην ανάλυση την οποία συνυπογράφω. Συμπληρώνω το πέρασμα της Κ.Δ στον οπορτουνισμό το 1935 την αποκάλυψη της συνωμοσίας απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση σε συνεργασία με τον Χίτλερ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων και την διάλυση της Κ.Δ το 1943. Την συμφωνία της Λισαβόνας τον Σεπτέμβρη του 1944 με τους Αγγλους να τους αφήνουν να φεύγουν ανενόχλητοι απο την χώρα μας και 17000 Γερμανοί να μένουν στην Κρήτη σαν σύμμαχοι τους πλέον μέχρι της 10 Μάη του 1945 που πήρε παράταση μέχρι τα μέσα Ιούλη του ίδιου χρόνου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου