Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Απαράδεκτο να μην διεξάγεται εβδομαδιαίο τέστινγκ στο προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων

 
«Η κατάσταση στον "Ευαγγελισμό" είναι αρκετά δύσκολη. Ήδη έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 90 συναδέλφους οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και έχουν τεθεί σε καραντίνα, ένα νούμερο που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης και αναμένεται να είναι πάνω από 100, ενώ ακόμα ένας ικανός αριθμός εργαζομένων, πάνω από 90 είναι σε αναστολή εργασίας εδώ και περίπου 4 μήνες, οπότε αθροιστικά πάνω από 200 εργαζόμενοι απουσιάζουν από τα πόστα τους, από τους χώρους δουλειάς».

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην ΕΡΤ-1 αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. Αυτό το ζήτημα πρόσθεσε, έχει δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση για το υπόλοιπο προσωπικό που ήδη εδώ και δύο χρόνια δουλεύει σε καθεστώς αναστολής αδειών, σε καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας γιατί προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ένα πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας ταυτόχρονα τρέχοντας την πανδημία αλλά και τις χρόνιες παθογένειες που έχουν οι συνάνθρωποί μας που απευθύνονται στον «Ευαγγελισμό». 

Όπως επεσήμανε ο Γ. Φερεντίνος, έχουν φτάσει σε σημείο τα τμήματα να δουλεύουν οριακά χωρίς να μπορεί κάποιος να πάρει ένα ρεπό την εβδομάδα, χωρίς να μπορεί να λείψει με άδεια ασθενείας, ενώ υπάρχει καταγγελία από πολλούς συναδέλφους ότι υπάρχει πίεση από προϊσταμένους και τομεάρχες τμημάτων να μην κατεβαίνουν για να γίνεται τεστ για τον κορονοϊό γιατί σε περίπτωση που βγουν θετικοί θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα στα τμήματα, ουσιαστικά θα οδηγηθούν σε κλείσιμο κάποιες κλινικές γιατί το προσωπικό είναι οριακό, ενώ και στις μονάδες είναι εκρηκτική η κατάσταση με την αναλογία των νοσηλευτών προς τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς να εκτοξεύεται στο 1 προς 4, ενώ η αναλογία πρέπει να είναι 1 προς 1.

Ο Γ. Φερεντίνος, υπογράμμισε ότι έχουν διαπιστωθεί διασπορές ενδονοσοκομειακά και από συνοδούς κάτι για το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το πως γίνεται η είσοδος του επισκεπτηρίου στο νοσοκομείο και κατά πόσο υπάρχει δωρεάν τέστινγκ στους συνοδούς που έρχονται μέσα στον «Ευαγγελισμό». Να θυμίσω πρόσθεσε ότι το επισκεπτήριο είναι αναγκαίο στη δεδομένη στιγμή από την πλευρά ότι δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να μπορέσει να προσφέρει στους ασθενείς τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Είναι ένα «αναγκαίο κακό» γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νοσηλευτές, μιλάμε για τμήματα που δουλεύουν με 2 νοσηλευτές για 70 ασθενείς, οπότε καταλαβαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν αυτοεξυπηρετούνται ακόμα και για ένα ποτήρι νερό μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν και δύο ώρες μέχρι να φτάσει η νοσηλεία στον δικό τους θάλαμο.Ουσιαστικά ανάφερε το επισκεπτήριο καλύπτει λειτουργικές ανεπάρκειες του νοσοκομείου. Δεν υπάρχουν αποκλειστικές νοσηλεύτριες, το προσωπικό είναι ελάχιστο για να καλύψει ένα τέτοιο όγκο ασθενών.

Καταλήγοντας ο Γ. Φερεντίνος ανέφερε ότι, το ζήτημα της διασποράς όσον αφορά το προσωπικό αλλά και τους συνοδούς θα μπορούσε να λυθεί με αυτό που έχουν πει από την αρχή της πανδημίας, με το καθιερωμένο εβδομαδιαίο τέστινγκ του προσωπικού, κάτι το οποίο δεν διεξάγεται στις νοσηλευτικές μονάδες, και θεωρούμε απαράδεκτο γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία να λέμε αν «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα», οι υγειονομικοί κόλλησαν από ασθενείς ή οι ασθενείς κόλλησαν από τους υγειονομικούς, χωρίς να ξέρουμε τι γίνεται, δεν υπάρχει δηλαδή επιδημιολογική εικόνα ανά εβδομάδα για το τι γίνεται με το προσωπικό στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου