Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Επιβεβαιώνεται η εγκληματική ευθύνη εφοπλιστών και του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ

Πυρασφάλεια: Ανεπαρκής. Καθαριότητα: Βρώμικο. Υγειονομικές εγκαταστάσεις: Δεν τηρούνται σωστά. Εξαερισμός: Οχι όπως απαιτείται
 
ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ «EUROFERRY OLYMPIA»

Η διάσωση ενός οδηγού, ο εντοπισμός ενός νεκρού και η διαμόρφωση του αριθμού των εγκλωβισμένων - αγνοούμενων σε 10 ήταν μέχρι και χτες οι τελευταίες εξελίξεις στη νέα ναυτική τραγωδία που εκτυλίχθηκε κοντά στην Κέρκυρα τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/2, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο τρίτο γκαράζ του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «EUROFERRY OLYMPIA», με σημαία Ιταλίας.

Πέντε μέρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, ανάμεσα στους 10 εγκλωβισμένους βρίσκονται και 3 Ελληνες. Τα όσα λένε οι οικογένειές τους για την κατάσταση του πλοίου είναι συγκλονιστικά και έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα εφοπλιστών και κυβερνήσεων - ΕΕ, οι οποίες διαμορφώνουν για λογαριασμό τους όλο εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που χρειάζονται για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους, θυσιάζοντας εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και την ανθρώπινη ζωή.

Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες υγιεινής, ελλείψεις στην πυρασφάλεια

«Ο άντρας μου δεν ήθελε να ταξιδέψει με το συγκεκριμένο πλοίο, γιατί έλεγε ότι ήταν σαπιοκάραβο. Οι συνθήκες υγιεινής δεν ήταν καθόλου καλές», ήταν η δήλωση της συζύγου του εγκλωβισμένου Νίκου Μπεκιάρη. Ακόμα, οδηγοί καταγγέλλουν ότι για να κερδίζει η εταιρεία σε ναύλα, στα γκαράζ δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος ανάμεσα στα φορτηγά, τα οποία «φορτώνονται» το ένα κολλητά στο άλλο. Καταγγέλλεται επιπλέον ότι οδηγοί αναγκάζονται πολλές φορές να κοιμούνται στα φορτηγά, γιατί δεν επαρκούν οι καμπίνες, όπου επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής (κοριοί, ψύλλοι, βρώμικα κλινοσκεπάσματα), ενώ με ευθύνη των εργοδοτών οδηγοί και συνοδηγοί ταξιδεύουν με ένα εισιτήριο, με αποτέλεσμα ο ένας να παραμένει στο φορτηγό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τα έγγραφα του ελέγχου του πλοίου στις 16/2/2022, με τέσσερις βασικές παρατηρήσεις
Τα έγγραφα του ελέγχου του πλοίου στις 16/2/2022, με τέσσερις βασικές παρατηρήσεις
Αυτά επιβεβαιώνονται και από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει στο πλοίο, στα λιμάνια τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας, από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές. Τουλάχιστον από το 2018 δεν υπάρχει επιθεώρηση που να έχει γίνει και να μην έχει καταγράψει προβλήματα στα συστήματα πυρασφάλειας του πλοίου! Σωρός είναι και οι παρατηρήσεις για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, τους χώρους διαμονής των επιβατών, ακόμα και τα τρόφιμα και την τροφοδοσία. Ολα αυτά συντείνουν στο ότι πρόκειται για πλοίο όχι απλά υποσυντήρητο, αλλά επικίνδυνο. Παρ' όλα αυτά, οι αρμόδιες αρχές και οι νηογνώμονες το προμήθευαν με πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και ταξίδευε κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιθεώρηση έγινε στις 16 Φλεβάρη, δύο μέρες πριν αποπλεύσει για το τελευταίο του ταξίδι, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου». Στον έλεγχο διαπιστώνεται στο «Πιστοποιητικό και Τεκμηρίωση - Εγγραφα Επιχειρησιακό Φυλλάδιο πυρασφάλειας» ότι είναι «ελλιπές». Επίσης γίνονται παρατηρήσεις για προβλήματα στις εγκαταστάσεις υγιεινής, στον εξαερισμό, ακόμα και στο φαγητό, και ρητά λέγεται ότι ήταν βρώμικο. Ωστόσο, το πλοίο πήρε άδεια απόπλου κανονικότατα!

Από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει γίνει καμία αναφορά για το είδος της πυρκαγιάς, αν υπήρχαν και αν είχαν λειτουργήσει τα συστήματα ασφάλειας και πυρόσβεσης. Βέβαια η εταιρεία προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αποποιηθεί τις ευθύνες της, εκδίδοντας ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου».

Πυροσβέστες ανασύρουν τη σορό Ελληνα οδηγού

Eurokinissi

Πυροσβέστες ανασύρουν τη σορό Ελληνα οδηγού
Ταυτόχρονα, με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει αποτελεί πρόκληση σε βάρος των θυμάτων η δήλωση του εκπροσώπου της εταιρείας «Grimaldi», Πολ Κυπριανού, ο οποίος χαρακτήρισε «παραβάτες του διεθνούς κανόνα» όσους διέμειναν σε οχήματα του γκαράζ στη διάρκεια του ταξιδιού, θέλοντας έτσι να κουκουλώσει τις ευθύνες της εταιρείας.

Οπως αποτελεί πρόκληση και η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη ότι «με εντολή μου έχει ήδη ξεκινήσει η έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς» ενώ οι έρευνες μέχρι τώρα δείχνουν ως υπεύθυνους το πλήρωμα, όπως απέδειξε η σύλληψη του πλοιάρχου και δύο υποπλοιάρχων, οι οποίοι αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι.

Το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί και αγκυροβολήσει βόρεια της Κέρκυρας, στη θαλάσσια περιοχή της Κασσιόπης, όπου ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθεί η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών. Παράλληλα επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

5 σχόλια:

  1. https://www.imerodromos.gr/tilepoliseis-akrodexion-athliotiton-kai-politikon-paralirimaton-o-adonis/ Είδαμε και την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 4.5 χρόνια να σφάζει το λαό μαζί με τους Ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και με φωτογραφίες στο Καστελόριζο με τους Φασίστες. ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκος από το Βόλο
      22 Φεβρουαρίου 2022 - 7:36 π.μ.

      1.Δεν κρίνει καθόλου αντικειμενικά το παρελθόν, εκείνος ο οποίος διαστρεβλώνει την ιστορία, για να δικαιολογήσει τη δική του σημερινή πολιτική τακτική. Αυτό ακριβώς κάνει η Παπαρήγα σήμερα, αποκηρύσσοντας ουσιαστικά τον αντιφασιστικό μετωπικό αγώνα του ΕΑΜ Το αντιφασιστικό μέτωπο, το ΕΑΜ ήταν στον καιρό του απόλυτα αναγκαίο. Και το κομμουνιστικό μας κόμμα και κίνημα έπραξε τότε το καθήκον του. Κι αν μπορούσε πάνω στον αγώνα η ηγεσία του ΚΚΕ να αποφύγει τους άσκοπους συμβιβασμούς με τους απόντες από αυτόν, αν σωστά προσανατολιζόταν στα δεδομένα του 1944, που η κοινωνική επανάσταση είχε ήδη αρχίσει, σίγουρα θα είχε νικήσει και πολιτικά, όπως έγινε στην Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κίνα, την Κορέα, το Βιετνάμ κλπ. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/02/blog-post_734.html............ Ποτέ και πουθενά δεν δικαιώθηκε η οπορτουνιστική γραμμή των πολιτικών μετώπων και σταδίων γιατί απο την φύση τους έχουν μέσα τον ταξικό αντίπαλο μεταμφιεσμένο. Στην αν.Ευρώπη ήταν ο κόκκινος στρατός που έδωσε τη δυνατότητα στους λαούς να οικοδομήσουν Σοσιαλισμό. Αν δεν ήταν εκεί η οπορτουνιστική αντεπανάσταση θα είχε πνίξει τα πάντα στο αίμα όπως το 1918 20. Λούφαξε σαμπόταρε την γρήγορη εδραίωση του Σοσιαλισμού και περίμενε την 5η Μάρτη του 1953 στην ΕΣΣΔ με τον ...θάνατο.... του ΣΤΑΛΙΝ. Χρειαζόταν ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ που θα διεκδικούσε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. ..... Χτες μόλις ο πρώην σύντροφός τους, ο Γεράσιμος Αραβανής ξεσκέπασε μέσα από τον Εργατικό Αγώνα και την "αντιοπορτουνιστική" σήμερα κυρία Μπέλλου, που είναι το άλτερ εγκο της Παπαρήγα στο σεχταρισμό, για το ... ζήλο με τον οποίο στα 1990, στη διαβόητη ευρεία ολομέλεια, η κυρία αυτή απαιτούσε να ...αλλάξει αμέσως η θέση του Περισσού για έξοδο της χώρας από την ΕΟΚ! Αυτός ο αέρας φύσαγε τότε στο ρεβιζιονιστικό κόμμα... Η ομάδα Παπαρήγα ουσιαστικά είναι ομάδα συμφεροντολόγων, χωρίς αρχές. Αυτό απέδειξε όλος ο βίος και η πολιτεία τής. Και το σεχταρισμό της το σημερινό στα ζητήματα πολιτικής τακτικής τον επέβαλε εκεί μέσα, στο κόμμα της, με τα πιο πλάγια μέσα, με την ... αθόρυβη διολίσθηση. Πριν καλά-καλά το συνειδητοποιήσουν πολλοί από αυτούς, πού πήγαινε η βαλίτσα με τα ναι μεν αλλά... Γι'αυτό μόνο η μορφή κι όχι η ουσία του ρεβιζιονισμού έχει αλλάξει εκεί μέσα, αγαπητέ μου φίλε. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/02/blog-post_734.html ....... Τίποτα απολύτως δεν αποκάλυψε ο Μανιαδάκης Αραβανής. Αυτό που αποκαλύφθηκε είναι τα ζόρια της Αστικής τάξης να φτιάξει νέο οπορτουνιστικό ανάχωμα η μόνιμη προσπάθεια της να διεισδύσει στο Κ.Κ με οπορτουνιστική προβιά και τι θα είχε συμβει αν οι κομμουνιστές δεν είχαμε καταργήσει την εγκληματική θεωρία των σταδίν στο 15ο συνέδριο το 1996. Οι χαφιέδες του Μανιαδάκη το 2012 θα μας είχαν ρίξει στο βόθρο με τα οπορτουνιστικά ΣΚΑΤΑ του σύριζα. Οπως καταλαβαίνεις ο Αραβανής ξεφτιλίστηκε Ας Πρόσεχε.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. 2. Στην εποχή μας το πολιτικό Μέτωπο δεν θα ήταν απλώς Δημοκρατικό-Αντιφασιστικό στο ξεκίνημά του, όπως το 1940. Θα ήταν εξαρχής αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό. Θα ήταν κατά βάση το μέτωπο των πραγματικά αριστερών δυνάμεων αυτού του τόπου, που πέραν από άλλες ιδεολογικές διαφορές,(π.χ. σχετικά με το αν έφταναν όλες ως το σοσιαλισμό ή σχετικά με τη μορφή του σοσιαλισμού) θα συνένωναν τις λαϊκές δυνάμεις, τάξεις και στρώματα του λαού που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τα μνημόνια, για να τραβήξουν με το μέρος τους στη μάχη αυτή τα εκατομμύρια των ανθρώπων του λαού μας που γυρεύουν διέξοδο. Σε ένα τέτοιο μέτωπο δυνάμεων μπορεί πραγματικά να ηγεμονεύσει μόνο μια αληθινή κομμουνιστική πρωτοπορεία, που καθοδηγείται από επαναστατική επιστημονική κοσμοθεωρία: από το μαρξισμό-λενινισμό. Ένα ΚΚ που βλέπει στο δρόμο της λαϊκής δημοκρατίας την επαναστατική εξουσία της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και άλλων εργαζομένων συμμάχων ως το πρώτο απαραίτητο βήμα για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας και του σοσιαλισμού. Μέσα από τέτοια διαδικασία μπορεί να αναδειχτεί και να γιγαντωθεί το κομμουνιστικό κόμμα που αξίζει τον τίτλο του σε μια χώρα σαν τη δική μας.http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/02/blog-post_734.html Ακριβώς το αντίθετο. Μέσα σε αυτή την διαδικασία καταστρέφεται το Κ.Κ και κλείνει τελείως ο δρόμος για τον Σοσιαλισμό. Τον δρόμο αυτό τον ανοίγει μόνο η κοινωνική συμμαχία Εργατών αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών που μπορεί νασυμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι κομμουνιστής με μοναδικό κριτήριο το ταξικό σε Αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση θα εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου μακριά απο οποιαδήποτε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού. Αυτή είναι η μόνη γραμμή που δικαιώθηκε στη ζωή και καμία άλλη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ......Τρεις μέρες πριν είχε ξεκινήσει η δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, που οδήγησε στην εκτέλεσή τους 40 μέρες αργότερα. Αυτό θυμίζει και το βασικό λόγο για τον οποίο η ελληνική αστική τάξη επιδίωξε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Έχοντας δει «τον χάρο με τα μάτια του» ο αστικός κόσμος κατά τη δεκαετία του 1940 με την παλλαϊκή συσπείρωση γύρω από το ΕΑΜ και τον αγώνα του ΔΣΕ, στηρίχτηκε στην ιμπεριαλιστική επέμβαση για να σωθεί. Πρώτα των Βρετανών στα Δεκεμβριανά και στη συνέχεια των ΗΠΑ με το Δόγμα Τρούμαν το 1947, με το οποίο Ελλάδα και Τουρκία μετατρέπονται σε προκεχωρημένα φυλάκια ενάντια στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου. Ο εμφύλιος πόλεμος δε θα κερδιζόταν χωρίς τον εξοπλισμό, τους πόρους, την πολιτική καθοδήγηση και υποστήριξη των ΗΠΑ και αυτό ο αστικός κόσμος δεν το ξεχνούσε. Αυτό υπογράμμιζε το περίφημο «στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας!» του Π. Κανελλόπουλου προς τον Βαν Φλιτ όταν ήρθε να οργανώσει το επιτελείο του «εθνικού στρατού». Γι αυτό επιζήτησε τη μονιμοποίηση της ανισομερούς, αλλά ζωτικής σημασίας, συμμαχικής σχέσης με τις ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστικές μέσα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Για να ξεπεράσει μάλιστα τους δισταγμούς των δυτικών για την ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, μια άλλη κυβέρνηση του Κέντρου υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο αποφάσισε τον Σεπτέμβρη του 1950 να στείλει εκστρατευτικό σώμα στον Πόλεμο της Κορέας για να πολεμήσει στο πλάι των ΗΠΑ.https://prin.gr/2022/02/70-xronia-nato/......... Ο Καπιταλισμός σώθηκε στη χώρα μας την δεκαετία του 1940 γιατί η Κ.Δ και το ΚΚΕ πέρασαν με τον οπορτουνισμό το 1935 αλλάζοντας την νικηφόρα γραμμή του ΛΕΝΙΝ και των Μπολσεβίκων κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός με το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού τα πολιτικά μέτωπα και στάδια με αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν το λαό και να μη διεκδικήσει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με το συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό οδηγώντας τον στη σφαγή. Αυτός είναι ο λόγος της ήττας αφιερωμένος στους Τροτσκιστές ...αντιτζανεττακιστές... του ΝΑΡ που βρίσκονται αγκαλιασμένοι με τον εγκάθετο των εφοπλιστών στην ΠΕΝΕΝΤζανεττακιστή Νταλακογεώργο και τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι τους Μανιαδάκηδες. Καλή τους χώνεψη... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου