Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Πορεία για να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις


Με μαχητική πορεία και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ολοκληρώθηκε η σύσκεψη φορέων που κάλεσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με θέμα «Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις - Απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων!».

Τόσο μέσα από την σύσκεψη όσο και με την πορεία και την παράσταση διαμαρτυρίας, αναδείχθηκε η ανησυχία του εργαζόμενου λαού και των φορέων του για τη μετατροπή της χώρας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο και στόχο απαντητικών χτυπημάτων, αλλά και η έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ΕΚΘ, συμμετείχαν τριανταένα σωματεία και φορείς (Εργατικά Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδία και Σύλλογοι Γονέων, Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών (ΟΓΕ) και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Εισηγητικά ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις αλλά και στην συνολικότερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στους κινδύνους για το λαό μας, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον επικίνδυνο ρόλο που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και άλλων υποδομών της χώρας σε ΝΑΤΟϊκά ορμητήρια και τόνισε: «Μαζί με τους αγώνες για αξιοπρεπές εισόδημα, για την υγεία του λαού, για τη μόρφωση της νεολαίας μας μπορούμε και πρέπει να αναπτύξουμε αγώνες για την αποτροπή της οποιασδήποτε εμπλοκής της χώρας μας στην κρίση της Ουκρανίας και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Αγώνα για το κλείσιμο των αμερικανονατοϊκών βάσεων. Αγώνα για να βγει η χώρα μας από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων των φορέων που μεταξύ άλλων ανέδειξαν τις επιπτώσεις από την πολιτική που στερεί από το λαό μας χρήματα για την κάλυψη των βασικών, των ζωτικών αναγκών του και την ίδια ώρα τα διαθέτει για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την αγορά πανάκριβων όπλων, για τη «γεωστρατηγική» αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η διαμόρφωση σχεδίου δράσης, που θα συμβάλλει στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού, σε ένα πλατύ άνοιγμα και σε μαζική κινητοποίηση λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, για να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στην ανανέωση - ενίσχυση - επέκταση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας. Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η προσπάθεια διεύρυνσης της Επιτροπής Αγώνα με άλλους φορείς και προσωπικότητες. Επίσης να συζητηθούν και να ψηφιστούν το ψήφισμα και τα αιτήματα της σύσκεψης, στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων.

Και τέλος, αποφασίσθηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου του λαού της Θεσσαλονίκης, όταν φέρει η κυβέρνηση τη Συμφωνία στη Βουλή για επικύρωση.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη, θυροκολλήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου οι εκπρόσωποι των φορέων κατευθύνθηκαν με μαχητική πορεία και φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω από του ΝΑΤΟ τα σφαγεία, κανένας φαντάρος στην Ουκρανία», «έξω το ΝΑΤΟ να κλείσουν οι βάσεις καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «η Αλεξανδρούπολη Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο και των ιμπεριαλιστών».

Με το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Θεσσαλονίκης ενάντια στη νέα Ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» απαιτείται:

Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές.

Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων.

Να μην χρησιμοποιηθεί καμία Ευρωατλαντική υποδομή από το έδαφος της Ελλάδας για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Το ψήφισμα διάβασε ο Μιχάλης Μιχαήλ, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου