Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Απέναντι στην κυβερνητική αδιαλλαξία, παραμένουν στους δρόμους του αγώνα


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

Απαιτούν να οριστεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να τους δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους

Για τρίτη συνεχή βδομάδα στους δρόμους του αγώνα παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, που με τα μπλόκα και άλλες συντονισμένες - πολύμορφες δράσεις, και έχοντας εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα στο πλευρό τους, εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Κυριακή οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης, που συνεχίζει να υπεκφεύγει και να μην ορίζει συνάντηση με τους αγωνιζόμενους αγρότες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Δεκάδες μπλόκα παραμένουν σε όλη τη χώρα και είναι σημαντικό ότι όλοι οι φορείς και ο λαός βρίσκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα μας. Επισκέφτηκαν και επισκέπτονται τα μπλόκα οι αρχηγοί των κομμάτων για να ακούσουν τα αιτήματά μας, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να υπεκφεύγει και να κωλυσιεργεί, χωρίς να ορίζει ακόμα τη συνάντηση με το κλιμάκιο των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ενέργειας.

Καταγγέλλουμε αυτήν τη στάση και καλούμε την κυβέρνηση να ορίσει άμεσα τη συνάντηση, κάτι για το οποίο άλλωστε έχει δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός. Μας κάνει εντύπωση ότι ενώ ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργαντάς μας ενημέρωσε ότι το αίτημά μας είναι γνωστό στην κυβέρνηση εδώ και μια βδομάδα, δεν έχουν δοθεί οι ανάλογες κατευθύνσεις ώστε να οριστεί η συνάντηση».

«Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα κουραστούμε, της λέμε ότι εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Εχουμε και την υπομονή που χρειάζεται και την αγωνιστική διάθεση που απαιτείται. Δίνουμε αγώνα για να επιβιώσουμε, για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και τον επόμενο χρόνο, και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά μας», τονίζουν, αναδεικνύοντας ότι στο πλάι τους έχουν όλο τον λαό, που υποφέρει από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Νίκαια: Μαχητικές συνελεύσεις για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα του αγώνα

Την αποφασιστικότητα της αγροτιάς να επιμείνει αγωνιστικά στις δίκαιες διεκδικήσεις της επιβεβαίωσαν οι συνελεύσεις που έγιναν χτες αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο στο μπλόκο της Νίκαιας, που παραμένει ισχυρό κέντρο αγώνα εδώ και 18 μέρες.

Σε όλες τις παρεμβάσεις των αγροτών αναδείχθηκε ότι κάτω από την πίεση των μπλόκων και της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών, σε πανελλαδικό συντονισμό, αναδείχτηκαν τα προβλήματά τους, κόντρα στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει τα μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ, κόντρα στην αστυνομοκρατία αλλά και στους διάφορους ελιγμούς της κυβέρνησης.

Προσπαθώντας να εντείνουν την πίεσή τους, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους βουλευτές Θεσσαλίας όλων των κομμάτων και τους ζήτησαν να μεσολαβήσουν ώστε να οριστεί η συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Αμέσως μετά ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ενημέρωσε για την κατάσταση τους αγρότες που βρίσκονταν στο μπλόκο, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση νιώθει πίεση, είναι στο χέρι μας να την αναγκάσουμε να μας ακούσει και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Στο μεταξύ, με όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας να είναι «στο πόδι», το μεσημέρι του Σαββάτου δεκάδες τρακτέρ ξεκίνησαν από τα μπλόκα Ελασσόνας, Τυρνάβου και Αργυροπουλίου και προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης στη Μελούνα. Επιπλέον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος παραγωγής, έριξαν στο οδόστρωμα γάλα.

Ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» διοργανώνει κινητοποίηση αύριο Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα και πορεία στη ΔΕΗ.

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν σε Στερεά και Εύβοια

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις όπως αποκλεισμούς δρόμων αλλά και συσκέψεις, με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα, προχώρησαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των μπλόκων σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια.

Αγρότες της Ανατολικής Φθιώτιδας, που παραμένουν στο μπλόκο της Πελασγίας, το μεσημέρι της Κυριακής και παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων προχώρησαν σε διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, δίνοντας συνέχεια στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους.

Σε διακοπή της κυκλοφορίας στον δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου προχώρησαν το μεσημέρι του Σαββάτου και οι αγρότες της Δυτικής Φθιώτιδας, που έχουν στήσει μπλόκο στον οικισμό Παλιούρι Μακρακώμης.

Στο μπλόκο στον κόμβο της Στροφυλιάς παραμένουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας, συνεχίζοντας τον αγώνα για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους.

Μαζική συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο Ιστιαίας - Αιδηψού, συνεχίζοντας τον αγώνα για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους, πραγματοποίησαν χτες οι ρετσινάδες και δασεργάτες της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη κοροϊδία της κυβέρνησης.

Οπως καταγγέλλουν, αντί για τα 7 χρόνια εργασίας στην αποκατάσταση και αναγέννηση του δάσους - από τα 15 που διεκδικούν οι ρετσινάδες - η κυβέρνηση παρουσίασε πρόγραμμα διάρκειας 3,5 ετών (!) και μετά τις μαζικές αντιδράσεις διαρρέει ότι θα προχωρήσει στην τροποποίησή του για να γίνει 7ετές. Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα απασχόλησης των ρετσινάδων και δασεργατών ξεκίνα την 1η Απρίλη, αφήνοντάς τους για έναν μήνα ανασφάλιστους, ενώ παράλληλα σημειώνουν ότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, ακόμα δεν έχουν μπει τα ένσημα της περσινής χρονιάς.

Οπως επισημαίνουν, σε ακόμα χειρότερη κατάσταση είναι υλοτόμοι της περιοχής, οι οποίοι δεν είχαν καμία ενασχόληση με τη ρητίνευση και ενώ έχουν μείνει άνεργοι, χωρίς αντικείμενο εργασίας και εισόδημα, δεν προβλέπονται γι' αυτούς καμία αποζημίωση και κανένα μέτρο στήριξης.

Στην Ηπειρο

Στη Ηγουμενίτσα, την περασμένη Παρασκευή, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Κινητοποιήσεων Κτηνοτρόφων και Αγροτών Νομού Θεσπρωτίας, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στο δημοτικό γήπεδο και κατευθύνθηκαν με πορεία προς το λιμάνι της πόλης, όπου πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του λιμανιού. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Λούρου στην Πρέβεζα, την περασμένη Κυριακή, αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους.

Στον Εβρο

Παράσταση διαμαρτυρίας με τρακτέρ μπροστά από το υποκατάστημα της ΔΕΗ Ορεστιάδας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες του Βόρειου Εβρου, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν διεκδικώντας μέτρα στήριξης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής και να παραμείνουν στα χωράφια τους.

Σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα

Στη Μεσσηνία, αγρότες του Βλαχόπουλου της Πυλίας παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην πλατεία του χωριού, στήνοντας μπλόκο, μετά και τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος μαζί με τους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους Μεσσήνης και Χανδρινού.

Στη θέση τους παραμένουν και οι αγωνιζόμενοι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λακωνίας, στα Ξηροκάμπια. Αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο μπλόκο, με κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας σε όλους τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους να λάβουν μέρος, όπως και σε όλα τα εργατικά συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς του νομού.

Στην Ηλεία πραγματοποιήθηκε χτες μαζική συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στη διασταύρωση Καράτουλα. Για σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ. έχει εξαγγελθεί νέα συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στο μπλόκο της Μαραθιάς, για ενημέρωση και συνέχιση της πάλης.

Στο μεταξύ, μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο χώρο του μπλόκου, με πρωτοβουλία της επιτροπής του, της Ομοσπονδίας και του ΑΣ Αμαλιάδας.

Την Κυριακή το απόγευμα, με επίσκεψη στο μπλόκο της γέφυρας Μεγανίτη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων το ΔΣ της ΟΓΕ, με την πρόεδρό του Χριστίνα Σκαλούμπκα να δίνει το «παρών», και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ).

Στον χώρο του μπλόκου πραγματοποιήθηκε και μικρή συναυλία, ενώ σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ. έχει προγραμματιστεί παρουσία στο μπλόκο φοιτητικών συλλόγων, που με αποφάσεις τους στέκονται δίπλα στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους.

Για νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζεται η Επιτροπή του μπλόκου στο Χαλίκι της Αιτωλοακαρνανίας, καλώντας αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος μαζικά.

Σε νησιά του Ιονίου

Στο Ληξούρι, δυναμική και με παλμό ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όπου ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος με τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και ΙΧ πορεύτηκε στην πόλη, κλείνοντας συμβολικά τον παραλιακό δρόμο στο ύψος της κεντρικής πλατείας. Στη Ζάκυνθο, χτες το πρωί οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι προχώρησαν σε συγκέντρωση με τρακτέρ και πορεία έξω από το λιμάνι. Ενώ στην Κέρκυρα κινητοποίηση αγροτών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, αναγκάζοντας την περιφερειακή αρχή να ακούσει τις θέσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας (ΟΑΣΚ).

Στην Κρήτη

Στα Χανιά, παραμένει το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός της Εθνικής Οδού, ενώ σε συνέλευση που ακολούθησε αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, με νέο κλείσιμο της Εθνικής Οδού αύριο Τετάρτη στις 6 μ.μ. και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στα Χανιά στις 25 Φλεβάρη. Στο Ηράκλειο, την Κυριακή οι αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον κόμβο των Πραιτωρίων, ενώ την αλληλεγγύη τους μετέφεραν έμπρακτα και οι επιτροπές σεισμόπληκτων Αρκαλοχωρίου και Αγίων Παρασκιών.

               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου