Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Κάλεσμα ξεσηκωμού για το συλλαλητήριο του Σαββάτου


Στην τελική ευθεία για το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς εντείνουν τη δράση και τις προετοιμασίες τους ώστε να εκφραστεί μαζικά στον δρόμο η γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια από το κύμα ακρίβειας και τις συνέπειες της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της.

Να μετατραπεί αυτή η δυσαρέσκεια σε αγωνιστική στάση και διεκδίκηση για την ουσιαστική προστασία του εισοδήματος, για ΣΣΕ με αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων, για ανακούφιση του λαού που υποφέρει.

Ηδη οι περισσότερες από 300 αποφάσεις συμμετοχής από εργατικά συνδικάτα, συλλόγους και φορείς που συντονίζουν τη δράση τους, σκιαγραφούν τη δυνατότητα να γίνει η συγκεκριμένη μέρα βήμα αποφασιστικής κλιμάκωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης.

Από αυτήν τη μακρά λίστα συμμετοχών, που κάθε ώρα γεμίζει όλο και περισσότερο, αποδεικνύεται ότι το παλλαϊκό κάλεσμα αγώνα μπορεί να φτάσει ακόμα πιο πλατιά, σε εργατικά συνδικάτα, συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, φοιτητικούς συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, άλλες οργανώσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς.

Ελευσίνα: Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΕΚ
Ελευσίνα: Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΕΚ
Ιδιαίτερο τόνο με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο δίνουν εργάτες από βιομηχανικούς κλάδους και χώρους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης, και ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα και να διαδηλώσουν πλημμυρίζοντας το Σύνταγμα: Από τη ΛΑΡΚΟ και από τα «Πετρέλαια Καβάλας», όπου δίνουν μάχη για τις θέσεις εργασίας και δέχονται απανωτά κύματα απολύσεων και διώξεων. Από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στον Πειραιά, όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην απόφαση του ΟΛΠ (COSCO) για επ' αόριστον σταμάτημα των εργασιών. Από τις Κατασκευές, όπου οι οικοδόμοι ετοιμάζονται για πανοικοδομική απεργία, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ.

Αλλωστε, κάλεσμα συμμετοχής στο Συλλαλητήριο έχουν απευθύνει μεγάλες κλαδικές Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, όπως των Οικοδόμων, της Ενέργειας, του Μετάλλου, των Μεταλλωρύχων, της Χημικής Βιομηχανίας, του Φαρμάκου, των Νοσοκομειακών Γιατρών κ.ά.

Επίσης, από την Αττική, στα καλέσματα των Εργατικών Κέντρων προστίθεται και αυτό του Πειραιά μετά τα ΕΚ Αθήνας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής. Τις φωνές τους θα ενώσουν επίσης στη μεγάλη συγκέντρωση, μετά από κάλεσμα Εργατικών Κέντρων, εργαζόμενοι και συνδικάτα από Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Εύβοια, Αρκαδία.

«Στο πόδι» με καθημερινές πρωτοβουλίες

Κάθε μέρα που απομένει μέχρι το Σάββατο είναι μέρα δράσης για να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά το αγωνιστικό κάλεσμα. Στην κατεύθυνση αυτή, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες, μοτοπορείες, παρεμβάσεις και δράσεις από σωματεία και φορείς.

Το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο μεταφέρει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στους εργαζόμενους με περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοτάξια και γιαπιά. Παράλληλα, προετοιμάζει την πανοικοδομική απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία του κλάδου για τις 16 Μάρτη, με αιχμή τη διεκδίκηση ΣΣΕ. Το πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου σήμερα Τρίτη περιλαμβάνει περιοδείες στα εργοτάξια της γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το απόγευμα της Παρασκευής το Συνδικάτο οργάνωσε μοτοπορεία που ξεκίνησε από την έδρα του, μεταφέροντας το αγωνιστικό κάλεσμα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Σήμερα η απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Σε 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σήμερα Τρίτη, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, προχωρούν οι μεταλλεργάτες, ενάντια στα σχέδια κλεισίματος της Ζώνης, μετά από απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών. Οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο αντιδρούν στις προθέσεις του ΟΛΠ (COSCO), σημειώνοντας ότι «χωρίς καμία ειδοποίηση βγάζει εκτός δουλειάς το 80% των υποδομών της Ναυπηγοεπισκευαστικής σε Πέραμα και μόλο Δραπετσώνας, ενώ σχεδιάζει το κλείσιμο του μόλου της ΔΕΗ, οδηγώντας μας στην ανεργία για άγνωστο χρονικό διάστημα». Απαιτούν εξασφάλιση του εισοδήματός τους, άμεση εφαρμογή της Σύμβασης από όλους τους εργοδότες και κήρυξή της ως υποχρεωτικής από την κυβέρνηση.

Στάση εργασίας και μοτοπορεία από τους διανομείς της «e-food»

Με στάση εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) και μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Πεδίον του Αρεως θα πάρει μέρος στο συλλαλητήριο το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Περιφέρειας Αττικής. Το Σωματείο ετοιμάζεται να διαδηλώσει μαζί με συνδικάτα και φορείς, δίνοντας παράλληλα συνέχεια στη μάχη που δίνει για την προστασία των δικαιωμάτων και της ζωής των διανομέων.

Πολύμορφη δράση

Σωματεία και φορείς που δραστηριοποιούνται στο Περιστέρι προχώρησαν το Σάββατο το πρωί σε συγκέντρωση και πικετοφορία στον κεντρικό πεζόδρομο, καλώντας τον λαό να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο. Σήμερα και την Πέμπτη 24 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ., οι φορείς προγραμματίζουν αυτοκινητοπορείες στις γειτονιές του Περιστερίου (σημείο έναρξης: Ευαγγελίστρια).

Συγκέντρωση στο Μενίδι ενάντια στην ακρίβεια και την υποβάθμιση πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς της περιοχής το απόγευμα της Παρασκευής. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία προς το δημαρχείο Αχαρνών.

Χτες το πρωί, σωματεία και φορείς της Ελευσίνας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και στο ΚΕΠΕΚ Ελευσίνας, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Κινητοποίηση σήμερα Τρίτη στις 9.30 π.μ. στο Κέντρο Υγείας στο Αιγάλεω θα κάνουν σωματεία και φορείς. Το περασμένο Σάββατο ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω (μέλος της ΟΓΕ) σε εκδήλωση με θέμα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις και την υποστελέχωση στο Κέντρο Υγείας, καλώντας στην κινητοποίηση.

Μαζικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες από σωματεία και φορείς του Γαλατσίου και των νότιων συνοικιών της Αθήνας, μεταξύ άλλων σε Καλλιθέα, Ελληνικό, Ταύρο και Νέα Σμύρνη. Η σχετική δραστηριότητα συνεχίζεται από σωματεία και φορείς στον δήμο της Αθήνας. Σήμερα προγραμματίζονται: Πικετοφορία στις 6.30 μ.μ., ξεκινώντας από το ΙΚΑ του Νέου Κόσμου. Στις 10.30 π.μ. εξόρμηση στο κατάστημα της ΔΕΗ στη Γαλατσίου και στην ΕΥΔΑΠ. Και στις 7 μ.μ. μαζική εξόρμηση από το Μετρό «Πανόρμου» μέχρι την πλατεία Γκύζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου