Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

O ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει στο Ντόνετσκ

Σκηνικό πολέμου στην Αν. Ουκρανία - Νεκρός Ουκρανός στρατιώτης, γενική επιστράτευση από τους ρωσόφωνους

Οι επικεφαλής στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ελέγχονται από τους ρωσόφωνους, υπέγραψαν διάταγμα γενικής επιστράτευσης.

Την ίδια ώρα, οι άμαχοι από τις δυο αυτές περιοχές εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και κατευθύνονται στη Ρωσία.

Οι αρχές του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν σήμερα πως το πυροβολικό του κυβερνητικού στρατού της Ουκρανίας προκάλεσε ζημιές σε σταθμό ύδρευσης στην περιφέρεια, στη Βασίλιεβκα, ο οποίος εξυπηρετεί περιοχές και στις δύο πλευρές της γραμμής οροθεσίας. Επίσης, βαρύ πυροβολικό έπληξε χωριά και η ηλεκτροδότηση σε μέρος αυτής της περιοχής έχει διακοπεί.

Στο Λουγκάνσκ σημειώθηκε το βράδυ έκρηξη σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες.

Ουκρανός στρατιώτης νεκρός

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης του σκοτώθηκε από βομβαρδισμούς των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Ο στρατιώτης σκοτώθηκε από θραύσμα οβίδας, σύμφωνα με το Κίεβο. 

Οι Ουκρανικές δυνάμεις υποστήριξαν πως καταγράφηκαν 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σήμερα το πρωί και άλλες 66 τις προηγούμενες 24 ώρες, από τους ρωσόφωνους.

Επικίνδυνη αναζωπύρωση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία

Ιδιαίτερα τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, δημιουργώντας το έδαφος για μια γενικότερη ανάφλεξη, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και τη Ρωσία.

Οι αρχές στις λεγόμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν την Παρασκευή μαζική απομάκρυνση των αμάχων προς τη Ρωσία, στο Ροστόφ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα, καταγγέλλοντας ότι «ο Ουκρανός Πρόεδρος θα δώσει πολύ σύντομα διαταγή για επίθεση και εφαρμογή ενός σχεδίου εισβολής».

Περίπου 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Λουγκάνσκ με ίδια μέσα, ενώ περίπου 10.000 θα φύγουν με οργανωμένες αυτοκινητοπομπές, δήλωσε ο Γ. Κατσαβάλοφ, υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων των αρχών των φιλορώσων αυτονομιστών.

Τα επεισόδια στις δύο περιοχές έχουν πυκνώσει. Στο Λουγκάνσκ σημειώθηκε το βράδυ έκρηξη σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες. Είχε προηγηθεί μια μεγάλη έκρηξη στο Ντoνέτσκ, κοντά σε κυβερνητικό κτίριο.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπιστώνουν «θεαματική αύξηση» των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, καθώς αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τα κυβερνητικά στρατεύματα.


(Πηγές: Tass, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)


 Με απειλές και προειδοποιήσεις ο αμερικανός πρόεδρος συντηρεί την πολεμική ρητορική

Με ένα νέο διάγγελμα το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συντηρεί την αντιπαράθεση με την Μόσχα σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ως είτε τώρα είτε αργότερα παραμένει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανίας εντός της εβδομάδας, εντός των επόμενων ημερών. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μεταξύ των στόχων θα είναι το Κίεβο των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πριν το διάγγελμα είχε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της ηγεσίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στο δεύτερο διάγγελμά του μέσα σε λίγα 24ωρα, ο Τζο Μπαιντεν επικαλέστηκε τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν θα εισβάλει, αλλά έχει περικυκλώσει την Ουκρανία».

Παράλληλα, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι αν επιτεθεί στην Ουκρανία «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να στείλει στρατό στην Ουκρανία. «Εάν η Ρωσία συνεχίσει τα σχέδιά της θα είναι υπεύθυνη για έναν καταστροφικό πόλεμο», είπε. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών «προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη δυναμική στην Ευρώπη».

Έσπευσε βέβαια να κρατήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παζαριών, λέγοντας ότι για την Μόσχα «δεν είναι αργά για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία» και αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχουν στις 24 Φλεβάρη στην Ευρώπη οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.

1 σχόλιο:

  1. ....Το πρόβλημα, το μεγάλο, το χοντρό το πρόβλημα αρχίζει πραγματικά για ένα αριστερό και μάλιστα ... "κομμουνιστικό κόμμα", από τη στιγμή που η ηγεσία του διαλέγει να ... τιμήσει την επανάσταση του 21 από κοινού με την Αγγελοπούλου, τη Σακελλαροπούλου, το Μπακογιάννη και τον Τασούλα της Βουλής. Εδώ όντως υπάρχει χοντρό, πολύ χοντρό πρόβλημα και δεν κρύβεται με τίποτα.

    Από μιαν άλλη πλευρά όμως, για σκέψου το και σύ, αγαπητή Κόντρα, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Εννοώ, όταν από κάτι τέτοιες επιλογές μιας τέτοιας ηγεσίας σκίζονται- κουρελιάζονται όλα τα χάρτινα προσωπεία ορισμένων κυρίων και κυριών, επαγγελματιών της συνήθους ρεφορμιστικής πολιτικής που όμως... θέλουν να παραστήσουν στα γεράματα τους πιο πούρους επαναστάτες... Όταν με επιλογές τέτοιες αποδεικνύονται αέρας κοπανιστός όλα τα στομφώδη μεγάλα λόγια μιας τέτοιας ηγετικής ομάδας, και έτσι αναδεικνύεται το πραγματικό διαχρονικό της ποιόν, αυτό που δεν μπορεί κανένας αριστερίστικος σεχταρισμός των άχαρων γηρατειών της να το κρύψει!

    Έ, δεν είναι και για πέταμα το πολιτικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας αποκάλυψης! Σάρκα από τη σάρκα του συστήματος αποκαλύπτεται από μόνη της η ηγεσία εκείνη που συνεορτάζει το 21 με τους πολιτικούς επιγόνους των ...τουρκοκοτζαμπάσηδων εκείνου του καιρού, με τους αιώνιους υποτελείς των ...μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κάθε εποχής!

    Από αυτή την άποψη, αγαπητή μας Κόντρα, πέτυχες διάνα με το παραπάνω σχόλιό σου. Γιατί σίγουρα η επιλογή αυτή, αυτής ειδικά της ηγετικής ομάδας στην οποία αναφέρεσαι, πρέπει λογικά να αφυπνίσει πλέον κάμποσες συνειδήσεις συντρόφων μας, εγκλωβισμένες ακόμη στη γραμμή εκείνων εκεί των συνεορταζόντων την ... επανάσταση του 21 μαζί με τους ... θεσμούς της εξάρτησης και του ραγιαδισμού, μαζί με τους πασάδες, αγάδες, προεστούς, πολιτικάντηδες, δεσποτάδες και λοιπούς εκμεταλλευτές των καιρών μας.

    Από αυτή την άποψη, μπράβο στην εφημερίδα Κόντρα για τη μεγάλη πολιτική αλήθεια που ανέδειξε. Παρόλο που οι ίδιοι οι κρινόμενοι από την εφημερίδα πολιτικοί ηγέτες έκαναν για μία ακόμη φορά το παν ώστε να ξεσκεπαστούν από μόνοι τους.http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/02/21.html..................... Η Πρόσκληση για συμπόρευση με τους Κομμουνιστές στη κοινωνική συμμαχία ισχύει πάντα και για το Νίκο απο το Βόλο. Δεν έχει καμία σημασία που δεν είναι Κομμουνιστής μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης και όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση που σίγουρα δεν φοβάται. Οι Κομμουνιστές δίνουμε πάντα τον χέρι να σηκωθούν σε ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στον οπορτουνισμό όπως ο Νίκος. Καλορίζικος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου