Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Να σταματήσει η εταιρεία Lidl να λειτουργεί απεργοσπαστικό μηχανισμό



Ερώτηση

Προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού και άλλων αντεργατικών πράξεων από την πολυεθνική εταιρεία LIDL

Στις 7 και 8 Απριλίου οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής LIDL, μέσα από ανακοινώσεις σωματείων της επιχείρησης, κατήγγειλαν την προσπάθεια της εταιρείας να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό και τις 2 ημέρες των προαναφερθέντων ημερομηνιών κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας που προκήρυξε το επιχειρησιακό σωματείο LIDL Σίνδου, Τρικάλων και λοιπής Ελλάδος. Η απεργία είχε αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση των μελών του επιχειρησιακού σωματείου για υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων της επιχείρησης.

Μετά από την καταγγελία, σώμα της επιθεώρησης εργασίας πραγματοποίησε έλεγχο στον χώρο των αποθηκών της εταιρείας στη Σίνδο στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, όπου διαπίστωσε τη συγκρότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού, καθώς και μια σειρά άλλων εργασιακών παραβάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την μετακίνηση εργαζόμενων από την αποθήκη της ίδιας εταιρείας από τα Καλύβια Αττικής, καθώς και από μια σειρά καταστημάτων της περιοχής.

Από την προηγούμενη Πέμπτη, 14 Απριλίου, η πολυεθνική εταιρεία LIDL, μπροστά και στην κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης, προέβη στη συγκρότηση δεύτερου απεργοσπαστικού μηχανισμού πάλι με επίκεντρο την αποθήκη της εταιρείας στη Σίνδο. Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο η εταιρεία προχώρησε: 1) σε πρόσληψη εργολαβικών εργαζομένων με σύμβαση ενός μήνα από εργολαβική εταιρεία που συνεργάζεται με την εταιρεία, 2) σε τροποποίηση σύμβασης εργαζομένων από καταστήματα για να μεταφερθούν στις αποθήκες Σίνδου και Τρικάλων κ.ά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

- Ποια είναι τα αποτελέσματα του επί τόπου ελέγχου της επιθεώρησης εργασίας και ποιες οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην επιχείρηση ως αποτέλεσμα των εργασιακών παραβάσεων που διαπιστώθηκαν;

- Πώς προτίθεται να παρέμβει άμεσα, ώστε να πάψει η λειτουργία του απεργοσπαστικού μηχανισμού εκ μέρους της πολυεθνικής LIDL, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι;

Οι βουλευτές

Λεωνίδας Στολτίδης

 Γιάννης Δελής

Χρήστος Κατσώτης

 Με μαζική συμμετοχή η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα «LIDL»

 Στο πλευρό των εργαζομένων των LIDL στη Β. Ελλάδα για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου