Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ο νέος κλιματικός νόμος είναι πραγματική αποκάλυψη ότι ο λαός είναι ο χαμένος της «πράσινης μετάβασης»


Η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον νέο κλιματικό νόμο.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε επίσης ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση σχετίζεται με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών Ενέργειας, που βλέπουμε πού οδήγησε στην περίπτωση της Ουκρανίας. Επισήμανε ακόμα ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε όταν εκτιμούσε ότι τη στρατηγική αυτή θα την πληρώσουν οι λαοί.

Υπογράμμισε πως ο νέος κλιματικός νόμος είναι πραγματική αποκάλυψη του «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» από την πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, η οποία αποτελεί κοινό άξονα στα κυβερνητικά προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Φέρνοντας το παράδειγμα της απολιγνιτοποίησης, των πανάκριβων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των τελών που προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος κ.ά., σημείωσε πως αυτός που χάνει είναι ο λαός, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ενεργειακές επιχειρήσεις της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής «πράσινου εξοπλισμού», οι παραγωγοί εξοπλισμού ΑΠΕ, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλοι, οι μεγαλοκατασκευαστές που έχουν τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις για «πράσινα κτίρια»!

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την «επιδότηση»  του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε πως οι αβάσταχτοι λογαριασμοί μετατρέπονται σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για τον λαό.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, τόνισε ότι ουσιαστική ανακούφιση του λαού αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ, γιατί βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ με την «πράσινη μετάβαση». Ξεκαθάρισε δε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωταγωνιστούν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους κλάδους και στις γειτονιές για άμεσα μέτρα στήριξης, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, απαιτώντας να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

Ολόκληρη η ομιλία έχει ως εξής:

«Πριν ένα χρόνο με τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του κλιματικού νόμου εδώ στη Βουλή, ίσως και να μπορούσατε να δικαιολογήσετε κάποιες ψεύτικες προσδοκίες, γύρω από το ...όραμά σας για την περιβόητη "πράσινη ανάπτυξη"! Ένα όραμα που μοιράζεστε όλοι σας: Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλοι, παρά τις φαινομενικές διαφοροποιήσεις σας. Λογικό, αφού με την υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της "πράσινης μετάβασης", επιχειρηματικοί όμιλοι αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας με πρόσχημα φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος που ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα τους νέους.

Σήμερα όμως πια αποκαλύπτεστε. Το να μιλάτε για "πράσινη μετάβαση" και "κλιματική ουδετερότητα", τη στιγμή που όλοι σας στηρίζετε την πολύπλευρη συμμετοχή της Ελλάδας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με "μήλον της Έριδος" μεταξύ άλλων τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, είναι τουλάχιστον πολιτική υποκρισία.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί συνεχώς αποκαλύπτεται πως η "πράσινη μετάβαση" ουδεμία σχέση έχει με την προστασία του περιβάλλοντος. Εκτός αν εννοείτε, κύριοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΜΕΡΑ25, γιατί είστε όλοι συνυπεύθυνοι, προστασία του περιβάλλοντος τη συστηματική απαξίωση και κατεδάφιση ακόμα και των ελάχιστων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας. Εάν εννοείτε τη μετατροπή του περιβάλλοντος σε εμπόρευμα, το να παραδίδονται τα δάση, τα βουνά μας, οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Εκτός αν εννοείτε προστασία του περιβάλλοντος τη μετατροπή κάθε βουνού σε εργοτάξιο για να μπουν ΑΠΕ ή την εγκληματική και πολιτιστικά πολιτική σας, αποκαλυπτικό σημείο της οποίας είναι να μετατρέπετε ακόμα και τον ορίζοντα του Ναού του Ποσειδώνα σε ένα αιολικό πάρκο.

Αποκαλύπτεται λοιπόν πως η "πράσινη μετάβαση" δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με τις ανάγκες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να επενδύσουν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους σε αρκετούς οικονομικούς κλάδους, αξιοποιώντας έτσι και τελικά "παίζοντας" με την ανάγκη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Έχει σχέση και με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών Ενέργειας, που βλέπουμε πού οδήγησε και στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Όταν πριν μερικά χρόνια λέγαμε πως αυτή τη στρατηγική επιλογή θα την πληρώσουν οι λαοί, δυσανασχετούσατε, αλλά έλα που επιβεβαιωθήκαμε. Ποιος πληρώνει τα εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ σε όλες τις χώρες και στη χώρα μας, γιατί όλοι σας -για λογαριασμό των μονοπωλίων- είστε χωμένοι μέχρι το λαιμό σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια;

Για να μη σας πω ποιος τελικά θα πληρώσει τους επικίνδυνους συμβιβασμούς συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο που προετοιμάζονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Και μη μας πείτε πως δεν υπάρχει τέτοια προετοιμασία. Εδώ η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην καρδιά του Αιγαίου και οι σύμμαχοί σας, σας αδειάζουν! Μετά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που βαφτίζουν "διαφωνίες" τις τουρκικές αξιώσεις, τώρα και η ΕΕ σας προτρέπει για "καλή συνεργασία".

Ποιος πληρώνει την ακρίβεια στην Ενέργεια και την ενεργειακή φτώχεια, αυτόν τον νέο "όρο" που ανακαλύφτηκε για να περιγράψει όσα δραματικά πλέον ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά;

Ποιος θα συνεχίζει να πληρώνει, αν όχι ο λαός, την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας;

Ειδικά σε μια περίοδο που μια νέα οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, επιταχύνοντας τα σχέδια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο και αντικατάστασή του με νέα εξάρτηση από το πανάκριβο υγροποιημένο αμερικανικό LNG, για το οποίο θα πληρώνει ο λαός μας για να κερδίσουν πολλαπλά από τη μεταφορά του οι εφοπλιστές!

Πριν ένα χρόνο λοιπόν, όταν συζητούσαμε για τον κλιματικό νόμο σάς είχαμε πει επί λέξει:

"Η πρότασή σας για την «πράσινη μετάβαση» στοχεύει να δώσει ώθηση στη διαμόρφωση ενός νέου χρυσοφόρου πεδίου καπιταλιστικών επενδύσεων για τους ομίλους, στοχεύει στην ελεγχόμενη απαξίωση υποδομών για να φτιαχτούν νέες. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι που διαμαρτύρονται ενάντια στην πολιτική σας, όχι απλά δεν έχουν να κερδίσουν απ' αυτήν την εξέλιξη, αλλά αντίθετα θα κληθούν να θυσιάζουν το ένα μετά το άλλο τα δικαιώματά τους για να διασφαλιστεί αυτός ο δρόμος".

Κι ερχόμαστε ένα χρόνο μετά, με το διά ταύτα αυτού του νέου κλιματικού νόμου που φέρνετε σήμερα, ο οποίος έρχεται να μεγαλώσει τον ήδη φουσκωμένο λογαριασμό που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, για να κερδίσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο της Ενέργειας και άλλους κλάδους.

Με αφορμή και την τροπολογία που καταθέσατε για την επιδότηση -όπως λέτε- των λογαριασμών. Τι κάνετε; Μετατρέπετε τους αβάσταχτους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για τον λαό.

Αφήστε, λοιπόν, την κοροϊδία: Πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν τα σπασμένα, αυτή τη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με νέες περικοπές και νέους φόρους. Αυτό που πριν πληρώναμε ως "καταναλωτές", τώρα θα το πληρώνουμε ως "φορολογούμενοι"!

Ουσιαστική ανακούφιση του λαού αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ, γιατί βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ με την "πράσινη μετάβαση" που όλοι σας με συνέπεια προωθήσατε και στηρίζετε.

Αυτές οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα, που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των Ειδικών Φόρων και του χρηματιστηρίου Ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου. Για να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.

Ο νέος κλιματικός νόμος είναι πραγματική αποκάλυψη του "ποιος κερδίζει και ποιος χάνει" από την πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, η οποία αποτελεί κοινό άξονα στα κυβερνητικά σας προγράμματα: Και εσάς της ΝΔ και εσάς του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, ταυτόχρονα, αποτελεί και τον πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του νέου υπερμνημόνιου που όλοι σας έχετε στηρίξει.

Ποιος χάνει, αν όχι ο λαός, από την πολιτική της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης, δηλαδή την εγκατάλειψη της μοναδικής πηγής Ενέργειας, όπως είναι ο λιγνίτης; Μια πηγή που διαθέτει η χώρα μας και μπορεί να μας εξασφαλίσει φθηνή Ενέργεια.

Κι ενώ την ίδια ώρα το κόστος Ενέργειας έχει εκτοξευθεί, εσείς βάζετε σε πλήρη εφαρμογή τα σχέδιά σας για την εγκατάλειψη του λιγνίτη και την αντικατάστασή του από το φυσικό αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας!

Ποιος χάνει, αν όχι τα λαϊκά νοικοκυριά, από τη σταδιακή υποχρεωτικότητα του φυσικού αερίου; Αφού πλέον επιβάλλετε την απαγόρευση νέων καυστήρων πετρελαίου, την υποχρεωτική εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας;

Ποιος χάνει, αν όχι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από την προώθηση της ηλεκτρικής αυτοκίνησης, όπου αναγκαστικά σε λίγα χρόνια θα κυκλοφορούν μόνο τα πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Δηλαδή, η μετακίνηση με αυτοκίνητο θα είναι είδος πολυτελείας! Θα πει κάποιος αυτό ήδη συμβαίνει εκεί που έχει φτάσει η βενζίνη, πράγμα όχι τυχαίο. Αφού η καλύτερη μέθοδος για να επιβάλετε τα πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η εξάλειψη του ανταγωνισμού.

Και μη βιαστείτε να μας απαντήσετε για τις διεθνείς τιμές. Πάνω από το 50% του κόστους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι για τα καύσιμα είναι οι διάφοροι φόροι που εσείς τους επιβάλατε.

Ποιος χάνει, επίσης, αν όχι οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των εγκαταστάσεών τους, όπως επιβάλλει ο κλιματικός νόμος με τα "κλιματικά όρια"; Σε αντίθεση φυσικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν άλλες οικονομικές δυνατότητες.

Ποιος χάνει, αν όχι οι δημότες σε κάθε δήμο που θα κληθούν να πληρώσουν με ανταποδοτικά τέλη την πρόβλεψη για τα "κλιματικά ουδέτερα κτίρια" που αφορούν κυρίως την Τοπική Διοίκηση;

Όπως φαίνεται παντού, σε όλους τους τομείς, το "μοτίβο" είναι ίδιο: Αντικατάσταση, υποχρεωτική πλέον, των υποδομών μετακίνησης, στέγασης, Ενέργειας με καινούργιες "πράσινες" και πανάκριβες υποδομές.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του νέου κλιματικού νόμου, πολύ πιο ακριβά αυτοκίνητα, γιατί τα παλιά αποσύρονται υποχρεωτικά, νέες επενδύσεις για ακριβότερη θέρμανση των κτιρίων, πανάκριβα κρατικά κτίρια με "πράσινα" υλικά. Αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που θα επωμιστούν την αντικατάσταση με νέο εξοπλισμό.

Ποιος κερδίζει; Ποιοι είναι τελικά οι μεγάλοι κερδισμένοι της "πράσινης μετάβασης";

Μα, φυσικά, οι ενεργειακές επιχειρήσεις της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής "πράσινου" εξοπλισμού, οι παραγωγοί εξοπλισμού ΑΠΕ, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλοι, οι μεγαλοκατασκευαστές που έχουν τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις για "πράσινα" κτίρια!

Η προώθηση της "πράσινης μετάβασης" βρίσκει αυτό το τμήμα του κεφαλαίου πολύ κερδισμένο. Αυτός είναι άλλωστε και ο πραγματικός στόχος: Η ελεγχόμενη απαξίωση ενός τμήματος του κεφαλαίου -κτίρια, αυτοκίνητα, δρόμοι, μέσα παραγωγής, ενεργειακές υποδομές- ώστε να βρει κερδοφόρα διέξοδο το κομμάτι που βαφτίζεται "πράσινο".

Το κλίμα και η δήθεν προστασία του, τελικά, αξιοποιούνται για να πειστούν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το -βαρύ- κόστος της "πράσινης μετάβασης".

Κι όμως ακούγοντας κάποιος ότι σήμερα η Βουλή ψηφίζει τον νέο κλιματικό νόμο, θα περίμενε ίσως και κάποια μέτρα προστασίας από τις αλλαγές στο κλίμα που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει τους κατοίκους πολλών περιοχών της χώρας.

Τη μια έρχονται οι πυρκαγιές, την άλλη ακολουθούν οι πλημμύρες και οι καταστροφές δεν έχουν τέλος. Κι όμως σ' αυτόν εδώ το νόμο που φέρνετε, δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο, ούτε μια παράγραφος που να προβλέπει αυξημένα κονδύλια και σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Τίποτα. Μηδέν.

Τι υπάρχει όμως στον νέο κλιματικό νόμο;

Η υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων που βρίσκονται σε επικίνδυνες - από πλημμύρες ή πυρκαγιές- περιοχές. Δηλαδή, ό,τι προβλέπει η επαίσχυντη πολιτική της κυβέρνησης συνολικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής: Την περιβόητη Ατομική Ευθύνη!

"Πλήρωσε, ασφάλισε το σπίτι σου για να το σώσεις, το κράτος δεν έχει καμία ευθύνη, ούτε για αντιπυρικά έργα, ούτε για αντιπλημμυρικά, ούτε για να έχει Πυροσβεστική, ούτε για να προστατεύει το δάσος και τις περιουσίες του λαού"!

Άντε να πάτε να τα πείτε αυτά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που έχουν καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, που τρομάζουν ακόμα και με το ψιλόβροχο, γιατί ακόμα δεν έχουν γίνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές.

Πάλι προχθές πλημμύρισαν οι ίδιες περιοχές που συνήθως πλημμυρίζουν. Εκεί ήμουν, στο Μαντούδι, και συναντήθηκα με τους φορείς της περιοχής, τους κατοίκους και είδα την αγανάκτησή τους. Κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει, κανένα έργο που να προστατεύει τη ζωή των κατοίκων από τον κίνδυνο πλημμυρών, κατολισθήσεων.

Όλοι γνωρίζουν πως τα μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έχετε εξαγγείλει, καλύπτουν μόλις το 20-25% της περιοχής που έχει πληγεί. Κοντεύει ένας χρόνος και ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, μηχανήματα και άλλα. Εκκρεμούν οι ενισχύσεις για τις αναγκαίες ζωοτροφές και μελισσοτροφές για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής.

Καμιά αποζημίωση δεν υπάρχει ούτε για τους μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την εστίαση, στους εργαζόμενους όλων των κλάδων που επλήγησαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Καμιά δέσμευση για την ικανοποίηση του αιτήματος των ρετσινάδων - δασεργατών για μόνιμη απασχόληση για δεκαπέντε έτη. Και μάλιστα όταν γνωρίζουν όλοι ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να καθαρίσουν τα δάση και τα καμένα και τα μη καμένα, να τα προστατεύσουν, γιατί τα ξέρουν από πρώτο χέρι και τα πονάνε, τα αγαπάνε, ζουν απ' αυτά.

Ούτε φυσικά δεσμεύεστε έστω για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, με προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ενίσχυση της Εκπαίδευσης, της Παιδείας.

Κανένα μέτρο αντιπυρικής προστασίας δεν έχετε πάρει για τα δάση που έχουν απομείνει για να μη ζήσει ξανά ο λαός της Εύβοιας και πουθενά αλλού την καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού στα εναπομείναντα δάση.

Κι ενώ έχουν προηγηθεί τόσες καταστροφές, κι ενώ ήδη έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές, εσείς επιμένετε στην ίδια πολιτική, επιμένετε να μιλάτε για τον καθαρισμό των δασών μόλις 38.000 στρεμμάτων, ενώ οι ανάγκες είναι πάνω από 4 εκατομμύρια στρέμματα.

Επιμένετε ότι θα καθαρισθεί μόλις το 1% της έκτασης που χρειάζεται καθαρισμό και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, ενώ οι καθαρισμοί έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν την Πρωτομαγιά.

Επιμένετε στη συντήρηση και βελτίωση μόλις για το 10% των δασικών δρόμων που χρειάζονται τέτοιες εργασίες και για το 10-15% του συνόλου των αντιπυρικών ζωνών. Χωρίς φυσικά να γίνεται καν λόγος για τη διάνοιξη νέων όπου κριθεί σκόπιμο.

Επιμένετε να προβλέπετε μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού για το σύνολο των αναγκών του τομέα δασών!

Συνολικά, η αντιπυρική προστασία για μια ακόμα χρονιά στηρίζεται κυρίως στην οργάνωση της κατάσβεσης - καταστολής με κύριο βάρος στις εναέριες δυνάμεις, ενώ και σεις ξέρετε ότι αυτές δεν σβήνουν, αλλά καθυστερούν τις πυρκαγιές. Ενώ θα έπρεπε να δίνεται βάρος στη διαχείριση των δασών και στο πλαίσιό της στον σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, παίρνετε διάφορα αποσπασματικά μέτρα εκπαίδευσης εθελοντών και μάλιστα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, με κίνδυνο απώλειας της ζωής αυτών των στοιχειωδώς, ελάχιστα εκπαιδευόμενων εθελοντών.

Για να μη μιλήσουμε για το μοντέλο συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με την Πυροσβεστική στην αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς, το οποίο φυσικά δεν εξασφαλίζει καμιά προϋπόθεση αποτελεσματικότητας στο πεδίο. Πολύ περισσότερο που το ανθρωπινό δυναμικό των Δασικών Υπηρεσιών καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών.

Τι να πούμε για τις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική που ξεπερνούν τα 3.500 οργανικά κενά, ενώ το υπάρχον προσωπικό είναι εξουθενωμένο, του οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα!

Σ' αυτές τις συνθήκες, 1.700 πυροσβέστες είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της "Fraport", του "Ελευθέριος Βενιζέλος", των ιδιωτικών οδικών αξόνων κλπ.

Κι όλα αυτά, ενώ κάθε χρόνο καίγεται η μισή Ελλάδα. Βέβαια, τώρα ξέρουμε, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, θα ακολουθεί και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, τύπου Βόρειας Εύβοιας. Άλλωστε, εσείς είπατε πως "η Βόρεια Εύβοια αποτελεί μοντέλο"! Μοντέλο για τις "πράσινες" μπίζνες που μπορούν να κάνουν όσοι επενδύσουν πάνω στα καμένα φιλέτα γης αυτού του πανέμορφου τόπου, στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στον αγροτο-διατροφικό και κατασκευαστικό τομέα.

Άντε τώρα να τους πείτε πως όσοι θα χτίσουν το σπίτι που κάηκε, θα το ασφαλίζουν υποχρεωτικά, γιατί θα βρίσκεται σε εκτεθειμένη από τα καιρικά φαινόμενα περιοχή, αλλιώς δεν θα ηλεκτροδοτούνται! Δικό τους το σπίτι, δική τους και η ευθύνη! Ντροπή!

Η περιβόητη "πράσινη μετάβαση" που υπηρετεί και αυτός ο κλιματικός νόμος, είναι ένα αντιλαϊκό οικοδόμημα το οποίο όλοι σας ως κυβέρνηση το χτίσατε και τώρα όλοι σας το υπηρετείτε.

Οι αστερίσκοι που βάζουν ορισμένοι, δεν αλλάζουν την ουσία. Αμφισβητεί κανείς από εσάς τη στρατηγική της "πράσινης μετάβασης"; Κανείς.

Μιλάει κανείς σας για την αξιοποίηση του λιγνίτη, αυτής της φτηνής πηγής Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας; Κανείς.

Μόνο κάτι περί "καθυστέρησης της βίαιης απολιγνιτοποίησης" ψελλίζουν κάποιοι. Λες και η καθυστέρηση ή η αργή απολιγνιτοποίηση θα λύσει το πρόβλημα!

'Η μήπως λέτε κάτι, αμφισβητείτε, την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ που όλοι σας υπηρετήσατε; Κανείς!

Το ακριβώς αντίθετο, μάλιστα. Αρκεί να θυμίσουμε πως, για παράδειγμα στην Ενέργεια, η πολιτική των ΑΠΕ ξεκίνησε απ' τα τέλη της δεκαετίας του '90, αλλά επιταχύνθηκε έντονα την περίοδο μετά την οικονομική κρίση του 2009.

Γενικότερα, την τελευταία δεκαετία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζεστε για το ποιος θα τρέξει πιο γρήγορα αυτή την πολιτική.

Η πρόταση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, της "επεκτατικής" διαχείρισης και οι δικές του πράσινες λύσεις, είναι η πραγματική αφετηρία της ακρίβειας, που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα. Για αυτό άλλωστε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της πολιτικής της "πράσινης Ενέργειας". Διαμόρφωσε τις βασικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί απ' τη ΝΔ, εφόσον είναι στην αντιπολίτευση, να προβάλει ως εναλλακτική, πιο φιλολαϊκή λύση την "πράσινη μετάβαση με δικαιοσύνη", με "ενεργειακή δημοκρατία", όπως λέει, ό,τι δηλαδή λέει ο κλιματικός νόμος της ΝΔ στο πρώτο του άρθρο.

Η αλήθεια είναι πως η "πράσινη μετάβαση" αποτελεί τον πυρήνα του ευρωενωσιακού σχεδιασμού για την "Ευρώπη της επόμενης μέρας". Γι' αυτό και τα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25 εξειδικεύουν και εφαρμόζουν τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Είναι πρακτικά "σαν δυο σταγόνες νερό", αναφορικά με την "πράσινη μετάβαση" και τη σημασία τους. Γι' αυτό και όποιο κόμμα απ΄ αυτά και αν τσοντάρει στο τιμόνι της διακυβέρνησης, η προσήλωσή του στην πολιτική της "πράσινης Ενέργειας" που φτωχοποιεί τον λαό προς όφελος των μονοπωλίων είναι δεδομένη.

Και μιας και μιλάμε για φτωχοποίηση, ενώ όλοι έχουν ξεκινήσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιας μεγάλης επισιτιστικής κρίσης βλέπουμε το εξής:

Μεγάλες εκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την καλλιέργεια αναγκαίων για τον λαό αγροτικών προϊόντων, παραχωρούνται σε μεγάλους ομίλους για να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη που εγκαινίασε πριν λίγους μήνες ο πρωθυπουργός. 4.400 στρέμματα που θα μπορούσαν να παράγουν για παράδειγμα μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι, και άλλα προϊόντα έγιναν λαμπόγυαλα! Και από ό,τι μαθαίνουμε, ετοιμάζετε κι άλλο τέτοιο πάρκο στον κάμπο της Φλώρινας!

Εμείς πάντως θέτουμε ως προτεραιότητα τη διατροφική επάρκεια του λαού μας και όχι τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας! Το ΚΚΕ καταδικάζει και καταψηφίζει τον κλιματικό νόμο.

Φωτίζει την αλήθεια, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που εντείνει την εμπορευματοποίηση των πάντων, "πράσινη" ή "μαύρη", της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή οποιουδήποτε άλλου συνδυασμού αστικών κομμάτων, είναι για τους εργαζόμενους ίδια και στην ουσία απαράλλαχτη, εκμεταλλευτική, αντίθετη με τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωταγωνιστούν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους κλάδους και στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά για άμεσα μέτρα στήριξης, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, απαιτώντας να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

Προβάλλουμε τον μοναδικό δρόμο που μπορεί να αντιμετωπίσει οριστικά την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση. Και δεν σπέρνουμε βέβαια αυταπάτες, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι -πριν άκουσα και τον κ. Τσακαλώτο- αθωώνοντας το σύστημα, τον καπιταλισμό, το σύστημα δηλαδή που είναι η βασική αιτία της περιβαλλοντικής καταστροφής, του αφανισμού της ανθρωπότητας. Ποιος αφανίζει τους ανθρώπους που θα φτιάξουν τον σοσιαλισμό;

Όλα αυτά που ακούσατε δεν ήταν ούτε προτάσεις του απώτερου μέλλοντος, ξεκινάνε από σήμερα, αλλά η ουσία βρίσκεται στο ότι αυτό το σύστημα είναι ο δημιουργός όλων αυτών των προβλημάτων που τείνουν στον αφανισμό της ανθρωπότητας και των δημιουργών της νέας ζωής, που είπατε.

Στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας και της εργατικής, της λαϊκής εξουσίας -πραγματικά όμως ε;- ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και ειδικότερα ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών για να καλύψει συνδυασμένα όλες τις λαϊκές ανάγκες. Μπορεί να διασφαλίσει ταυτόχρονα την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και της ανεργίας, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια των εργαζομένων, την υγεία και ευημερία των κατοίκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου