Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Νέα έκρηξη πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 10,7%

*

ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΦΤΩΧΕΙΑ
Νέα ρεκόρ σε πληθωρισμό, τιμές ρεύματος και καύσιμα

Οι τραγικές και εντεινόμενες επιπτώσεις από την πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζουν να τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν ότι αυτό που ζει ο λαός, μέσα σε ένα κουβάρι ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και ανταγωνισμών και εντός Ευρωζώνης αλλά και στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας, δεν έχει τέλος.

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δέχεται τα μεγαλύτερα «παλιρροϊκά κύματα» από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες από την ανταλλαγή κυρώσεων με τη Ρωσία, ειδικά στην Ενέργεια, αν και επιχειρεί να εμφανιστεί με κοινό μέτωπο, κάτι που πλέον είναι δύσκολο να εκφραστεί ακόμα και στα χαρτιά, όπως προκύπτει και από την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χτες.

Στην Ευρωζώνη λοιπόν ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ, ανοίγοντας εκ νέου το ζήτημα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, ως αντιστάθμισμα της διαρκούς αύξησης των τιμών. Σενάριο βέβαια που όχι μόνο δεν εξασφαλίζει κάτι τέτοιο, παρά μόνο ίσως προσωρινά αλλά, ακόμα χειρότερα, θα έχει βαρύτερες επιπτώσεις στο λαϊκό εισόδημα.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάη από το 7,4% τον Απρίλη, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,7%, καθώς η αύξηση των τιμών συνέχισε να διευρύνεται. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε άλμα στο 10,7% από 9,1% τον Απρίλη, που αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό, πίσω από το 20,1% της Εσθονίας, το 18,5% της Λιθουανίας, το 16,4% της Λετονίας και το 11,8% της Σλοβακίας. Επιπλέον, η αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για την Ελλάδα προμηνύεται ένα νέο ιστορικό υψηλό και για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες μέρες του Ιούνη και θα ξεπερνά κατά πολύ το 11%.

Στη Γαλλία ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε τον Μάη στο 5,2%. Η ετήσια άνοδος των τιμών ήταν 4,8% τον Απρίλη, ήδη η υψηλότερη εδώ και σχεδόν 37 χρόνια. Στη Γερμανία, επίσης, ο πληθωρισμός κατέγραψε νέο ρεκόρ τη Δευτέρα (+7,9% σε διάστημα ενός έτους τον Μάη), ενώ μετά την επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών τον Απρίλη, η Ισπανία είδε επίσης τον πληθωρισμό της να αυξάνεται στο 8,7% σε ετήσια βάση τον Μάη.

Το ράλι αυξήσεων στην Ενέργεια καλά κρατεί

Το εμπάργκο, που αφήνει εκτός τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω αγωγών, περιορίζει σημαντικά τις προμήθειες Ενέργειας, με αποτέλεσμα οι τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος να επιδίδονται σήμερα σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι. Εξέλιξη που ενισχύει τις εκτιμήσεις για ακόμη εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Χτες, το Brent ξεπέρασε τα 123 δολάρια το βαρέλι πλησιάζοντας τα 124 δολάρια. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμούσαν αρκετοί αναλυτές, αυτή η ανοδική του πορεία θα συνεχιστεί. Παράλληλα, το αμερικανικό WTI κινήθηκε χτες λίγο πάνω από τα 118 δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό πως το γερμανικό συμβόλαιο για το 2023 (που θεωρείται συμβόλαιο αναφοράς για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη) παρουσίασε άνοδο για 6η διαδοχική συνεδρίαση χτες και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 2,6% φτάνοντας στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο EEX. Η μέση τιμή πέρυσι ήταν στα 96,81 ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2022 έως σήμερα διαμορφώνεται στα 179,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οσο για το πετρέλαιο, χτες η τιμή του μπρεντ ενισχύθηκε φτάνοντας στα 124 δολάρια το βαρέλι. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα επηρεαστεί και η αγορά φυσικού αερίου.

Πέρα από τις τιμές ρεύματος, αυξάνονται διαρκώς και οι τιμές της βενζίνης και είναι ζήτημα χρόνου η τιμή του λίτρου να φτάσει στην Αθήνα τα 2,4 ευρώ.

Εξανεμίζεται ο μισθός

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού παρουσιάζει δραματική συρρίκνωση 18-28% για τον Απρίλη. Από το κύμα ακρίβειας οι βασικοί μισθοί είχαν χάσει το 18% της αγοραστικής τους δύναμης, εάν πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και 28% για συμβάσεις με όρους μερικής απασχόλησης. Μάλιστα, διαπιστώνεται αυξητική τάση από μήνα σε μήνα, αφού τον Μάρτη τα ποσοστά της υποχώρησης ήταν 14,7% και 23,7%, αντίστοιχα. Ετσι, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, τον Απρίλη είχε απολέσει το 9,9% της αγοραστικής δύναμης.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει το θράσος να διαφημίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού που δεν φτάνει ούτε για «ζήτω», ενώ το επιβεβαιώνουν και τα ίδια τα στοιχεία, αφού δεν διαπιστώνεται αλλαγή προς το καλύτερο στην αγοραστική δύναμη. Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, μιας και οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν για το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, σε επίπεδο φτώχειας, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου