Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Βλαντίμιρ Κοκκινάκης

Ελληνικό άρωμα αλλά και όνομα έχει πλέον το αεροδρόμιο Βιτιάζεβο της Ανάπα στη Νότια Ρωσία, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου σε Βλαντίμιρ Κοκκινάκης( Владимир Константинович Коккинаки)

Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής πιλότο από τη Χίο αλλά και τα Χανιά, που στη συνείδηση πολλών Ρώσων έχει περάσει σαν ήρωας του βεληνεκούς του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.


Γεννημένος στο Νοβοροσίσκ, στις 12 Ιούνη,έγινε ένας
από τους πιο γνωστούς σοβιετικούς πιλότους, και δύο φορές Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης.

Μια από τις πρώτες αξιοσημείωτες αποστολές του ήταν στο πείραμα Zveno-1A, τον Σεπτέμβριο 1933. Τότε ένα Tupolev TB-1, σαν μητρικό αεροσκάφος, απογειώθηκε φέροντας πάνω στα φτερά του δύο διπλάνα Polikarpov I-15, ένα εκ των οποίων είχε πιλότο τον Βλαδίμηρο. Με ένα ειδικά διασκευασμένο μονοθέσιο Polikarpov I-15, έκανε το πρώτο του ρεκόρ στις 21 Νοεμβρίου 1935 όταν πέταξε στα 14.575 μέτρα.

 

Το 1936 ο Κοκκινάκης διορίστηκε Πρώτος Πιλότος του Γραφείου Πειραματικών Σχεδιασμών , μιας ομάδας σχεδιαστών που προηγουμένως ήταν γνωστή σαν «Ομάδα Ιλιούσιν», από τον Πρώτο Σχεδιαστή Σεργκέι Ιλιούσιν. Η ομάδα αυτή ήδη από το 1935 δούλευε στην ανάπτυξη του βομβαρδιστικού TsKB-26 (ή CKB-26).

Την πρωτομαγιά του 1936, μπροστά στον Στάλιν, ο Κοκκινάκης έκανε την πρώτη επίδειξη του νέου βομβαρδιστικού εκτελώντας ένα τολμηρό και επικίνδυνο ακροβατικό, την «λούπα του Νεστέροφ». Από εξέλιξη αυτού του πρωτοτύπου προέκυψε το TsKB-3 ή DB-3 (Dalniy Bombardirovschikβομβαρδιστικό μακράς ακτίνας}.

Με ένα DB-3, ο Κοκκινάκης μέσα στο 1936 έκανε και άλλα ρεκόρ με φορτίο 500, 1000 και 2000 Kg. Με το ίδιο επίσης, στις 27 και 28 Ιουνίου 1938 πέτυχε μια απ’ ευθείας πτήση από τη Μόσχα στο Βλαδιβοστόκ σε χρόνο 24 ωρών και 36 λεπτών, κερδίζοντας τον τίτλο και το παράσημο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1939 έκανε νέο ρεκόρ ύψους με 48.097 πόδια (14.660 μ.) με ανοιχτό αεροπλάνο, το οποίο ήταν μια προετοιμασία για την σχεδιαζόμενη απ’ ευθείας πτήση από τη Μόσχα στη Νέα Υόρκη.

2 φορές Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης ενώ τιμήθηκε 6 φορές με το βραβείο Λένιν και τέσσερις φορές με το αστέρι του Κόκκινου Στρατού, ανάμεσα σε δεκάδες διακρίσεις. Πέτυχε 22 παγκόσμια ρεκόρ και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αεροναυτικής.

Πέθανε στις  7 Γενάρη

 Никос Антонович Кафтос

3 σχόλια:

  1. κι αυτός Έλληνας;
    παντού υπάρχει ένας Έλληνας.
    Παναγιώτης ο Β΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αφού δεν γράφει ο Αυθεντικός, Παναγιώτης, (χάλασε το πληκτρολόγιο του) γράφει ο ιμιτασιόν, Παναγιώτης ο Β΄

      Διαγραφή
    2. όλοι στους δρόμους!!!
      Να σταματήσει, ο γκαγκαριν, να έχει αποκλεισμένο τον Παναγιώτη.
      ΛΕΥΤΕΡΙΑ στον Παναγιώτη, τον Αυθεντικό.

      Παναγιώτης ο Β΄

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου