Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

«Ντόμινο» μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό


«Ακόμα και καθώς ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν συνεχίζεται,
θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη - και αυτή τίθεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας...» (από την ομιλία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, για την «Προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στην Κίνα», 26/5/2022).

Την ίδια ώρα που κλιμακώνονται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και η σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, την ώρα που αυξάνονται συνεχώς τα τεράστια πακέτα για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και την παραπέρα ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει πλέον τους 100 χιλιάδες, η παραπάνω δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ έρχεται να «υπενθυμίσει» τη μεγάλη βαρύτητα του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, όπως και τους σοβαρούς κινδύνους που συνεπάγεται αυτός για τους λαούς του κόσμου.

Με αλλεπάλληλες κινήσεις, με συμφωνίες και κόντρα - συμφωνίες με χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, με αναγγελίες νέων οικονομικών σχημάτων αλλά και με «σφήνες» για την παρεμπόδιση των αντίστοιχων σχεδίων της αντίπαλης πλευράς, με απειλές και κινήσεις στρατιωτικής κλιμάκωσης, Ουάσιγκτον και Πεκίνο επιχειρούν να ενισχύσουν τη θέση τους και τις συμμαχίες τους σε Ασία και Ινδο-Ειρηνικό, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

***

Μια ματιά στις πυκνές εξελίξεις της περασμένης βδομάδας είναι χαρακτηριστική γι' αυτό το «στενό μαρκάρισμα», αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονεί:

-- Στην περιοδεία Μπάιντεν σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα και στη Σύνοδο Κορυφής του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία) στο Τόκιο «απάντησε» η πολυήμερη περιοδεία του Κινέζου ΥΠΕΞ σε νησιωτικές χώρες του Νότιου Ειρηνικού, περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μετά τις συμφωνίες συνεργασίας - και στον τομέα της «ασφάλειας» - που υπέγραψε το Πεκίνο με τις Νήσους Σολομώντα.

-- Σε απάντηση στην τεράστια κινεζική πρωτοβουλία BRI (Belt and Road Initiative) για τις υποδομές και σε άλλα οικονομικά «εργαλεία» μέσω των οποίων το Πεκίνο έχει αποκτήσει ήδη γερά «πατήματα» σε χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν τη δημιουργία του «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό» (IPEF), ενός νέου σχήματος «οικονομικής συνεργασίας», αλλά και τη διεύρυνση αντίστοιχων δράσεων του σχήματος Quad, το οποίο δεσμεύτηκε να διαθέσει πάνω από 50 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για επενδύσεις σε υποδομές της περιοχής. Την ίδια ώρα το Πεκίνο, μέσα από την περιοδεία του ΥΠΕΞ στον Νότιο Ειρηνικό, «ζύμωνε» το λεγόμενο «Κοινό Αναπτυξιακό Οραμα», ένα σχέδιο «συνεργασιών» με έμφαση στο «ελεύθερο» εμπόριο και στον τομέα της «ασφάλειας». Μάλιστα, σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις «σφήνες» της μιας πλευράς στην άλλη, τα νησιά Φίτζι, που φιλοξένησαν χτες τη 2η Σύνοδο ΥΠΕΞ Κίνας - Νησιών Ειρηνικού, λίγες μέρες πριν γνωστοποίησαν την ένταξή τους στο «Οικονομικό Πλαίσιο για τον Ινδο-Ειρηνικό», που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή...

-- Νέο «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις Μπάιντεν για δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επέμβαση της Κίνας στο νησί, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης σε ένα θέμα - «κόκκινο πανί» για το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία. Χαρακτηριστικά, τις αμέσως επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν νέες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα γύρω από την Ταϊβάν, τις οποίες το Πεκίνο περιέγραψε ως «σοβαρή προειδοποίηση εναντίον της πρόσφατης συμπαιγνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν», ενώ και οι δύο πλευρές αυξάνουν επικίνδυνα τις στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από το νησί.

-- Στο ίδιο πλαίσιο κλιμάκωσης, κατά την επίσκεψη Μπάιντεν στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε η νέα ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο, με ανάπτυξη αμερικανικών «στρατηγικών μέσων», ενώ εντείνεται η κούρσα εξοπλισμών και πυραυλικών δοκιμών σε Βόρεια και Νότια Κορέα. Λίγες μέρες μετά, ανήμερα της Συνόδου Κορυφής του Quad στο Τόκιο, πραγματοποιήθηκαν κοινές περιπολίες κινεζικών και ρωσικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα...

-- Με «πρότυπο» τις σχετικές συμφωνίες με τις Νήσους Σολομώντα, το Πεκίνο εντείνει σχέδια αναβάθμισης των στρατιωτικών συνεργασιών του στον Νότιο Ειρηνικό και ευρύτερα στην περιοχή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από ΗΠΑ, Αυστραλία κ.ά., που αντιστρέφοντας τους ρόλους με τα προσχήματα που αναμασούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, «ξεχνούν» τα περί «ελευθερίας κάθε χώρας να διαλέγει τους συμμάχους της» και καταγγέλλουν επεκτατικές βλέψεις της Κίνας. Την ίδια ώρα προωθούν σχήματα όπως η τριμερής συμμαχία AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία), με έντονο περιεχόμενο στρατιωτικής προετοιμασίας απέναντι στην Κίνα.

***

Στην εξίσωση όλων των παραπάνω ανταγωνισμών προστίθενται η «μάχη» για τον προσεταιρισμό της Ινδίας (με τις αντιθέσεις της με το Πεκίνο, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα που οδηγούν σε μη ευθυγράμμιση του Νέου Δελχί στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας), η Στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό και οι αντίστοιχοι βρετανικοί σχεδιασμοί, τα καλέσματα περί «παγκόσμιου ΝΑΤΟ» με πεδίο και την «Ινδο-Ειρηνική ασφάλεια», οι εξελίξεις σε χώρες - κλειδιά όπως το Πακιστάν, όπου ενδοαστικές ανακατατάξεις «τρέχουν» σε άμεση σύνδεση με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ολο αυτό το επικίνδυνο κουβάρι, που μπλέκεται ολοένα και περισσότερο, μπορεί στα μέρη μας και ειδικά στις συνθήκες του πολέμου στην Ουκρανία να φαίνεται ως κάτι σε «δεύτερο πλάνο». Στην πραγματικότητα όμως οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλο τον πλανήτη αλληλοσυνδέονται, η ίδια η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία επιβεβαιώνει τη μεγάλη όξυνσή τους και λειτουργεί με τη σειρά της ως καταλύτης που επιταχύνει εξελίξεις, βαθαίνει αντιθέσεις και εντείνει προετοιμασίες ευρύτερων πολεμικών συγκρούσεων.

Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, απέναντι στις προσπάθειες να χωθεί ακόμα πιο βαθιά η χώρα στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και στον Ινδο-Ειρηνικό, με το πρόσχημα της «μάχης της δημοκρατίας απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα», διέξοδο δίνει η λαϊκή πάλη για την απεμπλοκή από όλους τους σχεδιασμούς και τις συμμαχίες των ιμπεριαλιστών, για να γίνουν οι λαοί πρωταγωνιστές.


Γ. Ε

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου