Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Χιλιάδες νέες και νέοι ετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού στις Νηές Μαγνησίας


 Για άλλη μια χρονιά η κατασκήνωση επιστρέφει στη Θεσσαλία, που βρίσκεται στη δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών, με τις ΝΑΤΟικές υποδομές σε Λάρισα και Βόλο

Οι Οργανώσεις, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, που φέτος θα γίνει στις Νηές Μαγνησίας, από τις 7 έως τις 10 Ιούλη, με σύνθημα «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ετσι γράφεται η Ιστορία!».

Η κατασκήνωση θα στηθεί σε έναν πανέμορφο χώρο, έναν παραθαλάσσιο οικισμό που βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών από τον Βόλο, νοτιοδυτικά του Παγασητικού Κόλπου, σε πολύ κοντινή απόσταση από το νησάκι Τρίκερι.

30 χρόνια τώρα, οι Αντιιμπεριαλιστικές Κατασκηνώσεις της ΚΝΕ γράφουν τη δική τους ιστορία, κατακτώντας ξεχωριστή θέση στον αγώνα του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που πληθαίνουν σε όλη τη χώρα, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ φιλοξενείται για μια ακόμα φορά στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία παίζει καίριο ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις να την έχουν μετατρέψει και επίσημα σε αμερικανοΝΑΤΟικό, ιμπεριαλιστικό - πολεμικό προγεφύρωμα, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον λαό σε στόχο αντιποίνων.

* * *

Ειδικότερα, στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ είναι μόνιμα εγκατεστημένα στη Μαγνησία, στη βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Στο Στεφανοβίκειο είναι η βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού από το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Μάρτη του 2019 οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν μόνιμη παρουσία εκεί, μαζί με ελληνικές δυνάμεις, με τις οποίες συνεκπαιδεύονται. Σ' αυτές τις ασκήσεις συμμετέχει συχνά και το Πολεμικό Ναυτικό. Στις εγκαταστάσεις της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού οι Αμερικανοί έχουν εγκαταστάσεις και προσωπικό για τη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση ελικοπτέρων που εκφορτώνονται στο λιμάνι του Βόλου.

Ταυτόχρονα η βάση προσφέρεται για εκπαίδευση των ελικοπτέρων, καθώς περιβάλλεται από εδάφη ποικίλης γεωμορφίας και ποικίλων θαλάσσιων περιοχών. Επίσης, για απευθείας σύντομες πτήσεις προς την Αλεξανδρούπολη και περαιτέρω προώθηση προς τα Ανατολικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, εφόσον προκύψει επιχειρησιακή ανάγκη.

Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου έφυγαν από το Στεφανοβίκειο για την Πολωνία 12 επιθετικά ελικόπτερα των Αμερικανών απέναντι στη Ρωσία, αποτυπώνοντας και έτσι το πραγματικό περιεχόμενο των κατάπτυστων Συμφωνιών με τις ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, η εγγύτητα της βάσης με την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα επιτρέπει να εκτελούνται ασκήσεις (και διακλαδικές) με την κάλυψη ελληνικών F-16, γεγονός που προσδίδει σε αυτές μεγαλύτερο ρεαλισμό. Για τους κινδύνους της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 πραγματοποιήθηκε στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στο Νοσοκομείο Λάρισας, με σενάριο τη μεταφορά τραυματισμένου Αμερικανού στρατιώτη από το Στεφανοβίκειο!

Αντίστοιχα, στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι συμμετέχουν σε μια σειρά στρατιωτικές ασκήσεις μαζί με τον ελληνικό στρατό, όπως η πρόσφατη ελληνοαμερικανική άσκηση δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος 2022».

* * *

Στη Λάρισα, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις, προχωρά η «αναβάθμιση» των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πόλης, προς όφελος των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ στην κόντρα τους με Ρωσία και Κίνα.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας σειράς υποδομών μέσα στην 110 Πτέρυγα Μάχης, με σκοπό να εγκατασταθούν εκεί οι «θεριστές», δηλαδή τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροπλάνα «Global Hawk», σαφώς μεγαλύτερα και ισχυρότερα από τα επίσης μη επανδρωμένα «MQ-9 Reaper», που με ακτίνα δράσης 1.850 χιλιόμετρα είναι τα «μάτια» των Αμερικανών σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή, και τα οποία ήδη δοκιμάστηκαν στη Λάρισα. Στρατιωτικά μέσα δηλαδή που όλα τους μπορούν να αξιοποιηθούν και για άμεσες δολοφονικές επιθέσεις. Λόγος μπορεί να γίνει και για την εγκατάσταση μαχητικών αεροπλάνων, καθώς και ιπτάμενων τάνκερ KC-135.

Αυτό το αεροπορικό «ξέφραγο αμπέλι» των ΗΠΑ στην καρδιά της Θεσσαλίας έρχεται να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της γεωπολιτικής και στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής άσκησης «Castle Forge» (Οκτώβρης - Νοέμβρης 2021), κατά την οποία 15 αμερικανικά μαχητικά τύπου F-15 μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση της Λάρισας. Η άσκηση, όπως δήλωναν οι ίδιοι οι Αμερικανοί παράγοντες, στόχευε στο «να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Η αεροπορική βάση της Λάρισας θεωρείται απαραίτητη για τις ΗΠΑ, καθώς διαθέτει σε πολύ κοντινή απόσταση αγωγό καυσίμων, ενώ αναβαθμίζεται τεχνολογικά ως το πρώτο αεροδρόμιο που θα διαθέτει οπτική ίνα, κατάλληλη για τη μεταφορά δεδομένων.

Ο συνδυασμός αυτός ενδιαφέρει πολύ τις ΗΠΑ ως εναλλακτική επιλογή για τη μεταφορά αεροσκαφών από τη βάση τους στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, καθώς μια σειρά υπερσύγχρονων όπλων τους, όπως τα αναβαθμισμένα F-16 Viper και τα F-35, λειτουργούν σε δίκτυο, οπότε η Λάρισα - ειδικά μετά την τεχνολογική «αναβάθμισή» της - θα προσφέρεται ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες υποδομές στην Ελλάδα, που έχουν έλλειψη ανάλογων τεχνικών μέσων.

Ολες αυτές οι υποδομές, μαζί με τη βάση της Σούδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα ιπτάμενα ραντάρ στο Ακτιο και άλλες εγκαταστάσεις, συνενώνονται με αντίστοιχες βάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής, συγκροτώντας μια δολοφονική πολεμική μηχανή.

Με αυτά τα δεδομένα, η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ γίνεται για άλλη μια φορά βήμα καταδίκης της πολεμικής εμπλοκής της χώρας, που στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου για το συμφέρον της ελληνικής αστικής τάξης, απαίτησης να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και προβολής της ανάγκης να δυναμώσει η κοινή πάλη και αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στο σύστημα που τον γεννά.

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο 9 Ιούλη στην παραλία του Βόλου

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Ιούλη

20.30 Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα

22.00 Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με το μουσικό project «Ρεμπέτ Ασκέρ». Συμμετέχουν οι: Γιώργος Βισβίκης, Θανάσης Βισβίκης, Γιάννης Κουκουνίτσας, Μαριάννα Λούμα, Γιώργος Σιώμος.

Παρασκευή 8 Ιούλη

8.30 Επίσκεψη και ξενάγηση ομάδας κατασκηνωτών στο νησί Τρίκερι

18.30 Workshop για μαθητές: «Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - Βρίσκουμε την πραγματική ουσία... Γιατί μας ΕΝΩΝΕΙ κάτι πιο δυνατό!»

19.30 Εκδήλωση - συζήτηση: «Σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία: Τι μας διδάσκουν οι εξελίξεις; Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Χαιρετισμός από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

21.15 «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», μουσικό αφιέρωμα από τον Βασίλη Κασούρα

22.45 Λαϊκό γλέντι με τους Κώστα Γκρανόπουλο, Δημήτρη Κανάβα, Στράτο Μεγκέ, Γεωργία Χατζημπαλάση

Σάββατο 9 Ιούλη

8.30 Επίσκεψη και ξενάγηση ομάδας κατασκηνωτών στο νησί Τρίκερι

11.00 Δημιουργικά παιχνίδια για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου με θέμα: «Επιβιώνοντας στο Γυμνάσιο!»

19.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Θα χαιρετίσουν οι:

  • Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας
  • Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού
  • Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

Ακολούθως, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της κατασκήνωσης:

21.30 Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς»

23.00 Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Καζίλα, Στέφανο Κωστόπουλο, Χρήστο Ντίνα, Εφη Σισμανίδου, Γιάννη Σκαμπαρδώνη

Κυριακή 10 Ιούλη

10.30 Συζήτηση με φοιτητές από όλη την Ελλάδα: «Πανσπουδαστική 1η δύναμη!»

Επιπλέον, στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα συμμετάσχουν, με αντιπροσωπείες τους, 8 Κομμουνιστικές Νεολαίες από χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα:

  • Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας
  • Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία
  • Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία
  • Κίνημα Νέων Κομμουνιστών από την Ολλανδία
  • Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία
  • Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας από τη Σερβία
  • Σουηδική Κομμουνιστική Νεολαία
  • Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

Τέλος, κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης θα υπάρχει πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου