Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Εκατομμύρια παιδιά στο ζυγό


12 Ιουνίου, παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας  

 Δεν ντρέπονται ούτε για την ουσία ούτε για τον τύπο, με το να δημιουργήσουν αφιερώματα σε κάθε μέρα του χρόνου...

Ούτε για την ημέρα τρίτης ηλικίας, με τους γέρους αφημενους στην τύχη τους, ούτε για την ημέρα περιβάλλοντος αφού έχουν καταστρέψει τον πλανήτη, ούτε για την ημέρα της γυναίκας, της ειρήνης κλπ.
Τόλμησαν να βάλουν και ημέρα κατά της παιδικής εργασίας οι αθεόφοβοι! Που γνωρίζουν ότι γίνεται εκμετάλλευση παιδιών μέχρι θανάτου στην εξόρυξη πρώτων υλών για μπαταρίες αυτοκινήτων!
Για να μην αναφέρουμε την ημέρα νίκης κατά του ναζισμου που την έκαναν ημέρα της Ευρώπης!


Την παγκόσμια Ημέρα  κατά της παιδικής εργασίας,  θα γιορτάσουν σήμερα, Κυριακή 12 Ιουνίου, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι της γης.

Αυτοί, που φρόντισαν,σύμφωνα  με την έκθεση της UNICEF , 100 εκατ. επιπλέον παιδιά να ζούν σε  συνθήκες πολυδιάστατης  φτώχειας λόγω της πανδημίας.

Αυτοί που πρίν από την πανδημία  φρόντισαν 1 δισ. παιδιά σε όλο τον κόσμο

να μην έχουν πρόσβαση σε ένα  τουλάχιστον από τα βασικά αγαθά: Υγεία, Εκπαίδευση, στέγαση,  διατροφή, υπηρεσίες υγιεινής, νερό.

Αυτοί που φρόντισαν 160 εκατ. παιδιά παγκοσμίως να εργάζονται, με αύξηση 8,4 εκατ. τα τελευταία  τέσσερα χρόνια και 9 εκατ. παιδιά  να κινδυνεύουν να ωθηθούν στην παιδική εργασία μέχρι το τέλος του 2022 , ως αποτέλεσμα αύξησης  της φτώχειας.

Αυτοί που φρόντισαν 426 εκατ. παιδιά, 1 στα πέντε, να ζούν σε  ζώνες πολεμικών συρράξεων, να ζούν την φρίκη του πολέμου και να γίνονται θύματα του.

Αυτοί θα βγάλουν κορώνες  για την προστασία των παιδιών.

Ο κόσμος όμως γνωρίζει καλά,  ότι ανθρώπινος δεν γίνεται  ο καπιταλισμός και όσο

θα κυριαρχεί τα παιδιά θα είναι  τα πρώτα του θύματα.

 Ευαγγελία Παπαδοπούλου


Εκατομμύρια παιδιά στο ζυγό

Περισσότερα από 250 εκατ. παιδιά εργάζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, 60 εκατ. από αυτά σε επικίνδυνες συνθήκες, ενώ το 1/4 της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται στην παιδική εργασία

Το δύσμορφο πρόσωπο της παιδικής εργασίας κάνει την εμφάνισή του σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το 1/4 της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται στην παιδική εργασία!!! Ενας αμείλικτος κλοιός τεράστιων οικονομικών συμφερόντων σφίγγει γύρω από εκατοντάδες εκατομμύρια μικρά παιδιά. Το κεφάλαιο δε διακρίνεται φυσικά - ανάμεσα στα άλλα - για την ευαισθησία του. Οπως εκμεταλλεύεται πόρους, καταστάσεις, όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς του κόσμου, έτσι εκμεταλλεύεται και τα παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας, φυλής και φύλου. Είναι κι αυτά, αριθμοί, μέσα παραγωγής, εργαλεία, παράγοντες πρόσθεσης ή αφαίρεσης κέρδους, για τους κεφαλαιοκράτες.

Σε πολλές χώρες της Ασίας,της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής,ακόμη και στην Αυστραλία,αλλά και πολύ πιο κοντά μας, υπάρχουν παιδιά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γνωρίζουν από πολύ νωρίς τον αγώνα της βιοπάλης και σε πολλές περιπτώσεις μεγαλώνουν και γερνούν πριν την ώρα τους, υποφέρουν και οδηγούνται στο θάνατο.

Υπολογίζεται ότι στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες εργάζονται 250 εκατ. παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών. Από αυτά υπολογίζεται ότι 50-60 εκατ. παιδιά, ηλικίας 5-11 ετών, εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες!!! Οι πιο ακραίες μορφές παιδικής εργασίας, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό, παρατηρούνται σε χώρες της Ασίας, του οικονομικού "παραδείσου" της δεκαετίας του '80. Στην Ασία εντοπίζεται το 61% των παιδιών που εργάζονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στην Αφρική το 32% και στη Λατινική Αμερική το 7%! Τα 140 εκατομμύρια παιδιά (56%) είναι αγόρια και τα 110 εκατομμύρια (44%) κορίτσια.

Γενικότερα, το ποσοστό συμμετοχής των παιδιών, ηλικίας από 5-14 ετών, στην οικονομική δραστηριότητα, εκτιμάται σύμφωνα με στοιχεία του 1995: Στο 24,7% για όλο τον κόσμο! Στο 41,4% για την Αφρική. Στο 21,1% για την Ασία, πλην Ιαπωνίας. Στο 16,5% για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Στο 10,4% για την Ωκεανία, πλην Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (ουσιαστικά δηλαδή η Νέα Γουινέα και μια σειρά νησιών στην περιφέρεια της ηπείρου).

Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία που έχουν συλλεχτεί για την παιδική εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος και ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της παιδικής εργασίας στην Ευρώπη, δεδομένου της οικονομικής και θεσμικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Αυτή τη στιγμή, μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά - μερικά είναι μικρότερα και από πέντε χρονών - πλένουν τζάμια αυτοκινήτων στην Ελλάδα για ένα κατοστάρικο, ράβουν δερμάτινες ποδοσφαιρικές μπάλες στο Πακιστάν για 25 αμερικάνικα σεντς το κομμάτι, τοποθετούν τα φιτίλια στα γνωστά μας "δυναμιτάκια" στην Ινδία, είναι ρακοσυλλέκτες στη Λατινική Αμερική, εκπορνεύονται στην Ταϊλάνδη, στρατεύονται αναγκαστικά σε χώρες της Αφρικής. Οι "εργασίες" αυτές, σε συνάρτηση και με την ηλικία των παιδιών, χαρακτηρίζονται ακραίες, ενώ πολλές από αυτές υπόκεινται στο κοινό ποινικό δίκαιο, πρώτα απ' όλα και πριν αναζητηθεί ο ρόλος του Εργατικού Δίκαιου.

2 σχόλια:

  1. Για το παιδί

    Τα παιδιά θέλουν παπούτσια
    τα παιδιά θέλουν ψωμί
    θέλουνε και φάρμακα
    δούλεψε και συ.

    Γέλα κλαίγε κι όλο λέγε
    το παιδί: ζωή.
    Τίποτ’ άλλο, Ζωή.
    Ζύμωνε στη σκάφη
    πρώτο σου ζυμάρι, πρώτο σου ψωμί
    ένα καλυβάκι μια μικρούλα αυλή
    για το παιδί.

    Ζύμωνε το χώμα
    με το δάκρυ δάκρυ
    φτιάξε ένα χωμάτινο πουλί
    να πετάει τη νύχτα
    και να κελαηδεί
    για το παιδί.

    Τούτη είναι η ζωή μας
    τούτο το μεγάλο, τίποτ’ άλλο
    γέλα κλάψε, πες ό,τι θες
    Το παιδί ζωή: ζωή
    τίποτ’ άλλο!

    Γιάννης Ρίτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτης Β ( μεχρι να έρθει ο κανονικός ο ορίτζιναλ )

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου