Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

1941: Το ΚΚΕ ανασυγκροτείται και οργανώνει την Αντίσταση


Την 1η Ιούλη 1941, συνήλθε η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Ηταν μια Ολομέλεια καθοριστικής σημασίας, καθώς συγκλήθηκε λίγες μέρες μετά τη γερμανική εισβολή.

Επαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, το οποίο είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία του κινήματος Εθνικής Αντίστασης.

Στις εργασίες της, πήραν μέρος τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ, που είχαν εκλεγεί στο Συνέδριο του ΚΚΕ: Πέτρος Ρούσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Παντελής Καραγκίτσης — Σίμος και Ανδρέας Τσίπας. Επίσης πήραν μέρος ο Κώστας Λαζαρίδης και ο Ανδρέας Τζήμας, που προσλήφθηκαν από την Ολομέλεια της ΚΕ.

Διαδήλωση Κατοχής: Πίνακας του Βάλια Σεμερτζίδη

Η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι «το πρόβλημα της πάλης για την Εθνική Ανεξαρτησία μπαίνει στην πρώτη γραμμή των καθηκόντων της πάλης ενάντια στο φασισμό, στον ιμπεριαλισμό και την κοινωνική προκοπή».

Η Ολομέλεια κάλεσε «τον ελληνικό λαό, τα κόμματα και τις οργανώσεις του, σ’ ένα εθνικό μέτωπο της απελευθέρωσης:

α. Για το διώξιμο της γερμανοϊταλικής κατοχής από την Ελλάδα.

β. Για την ανατροπή της κυβέρνησης — οργανέτου της.

γ. Για την καθημερινή υποστήριξη και υπεράσπιση της Σοβιετικής Ενωσης.

δ. Για την υποστήριξη κάθε συνεπούς αντιφασιστικής δύναμης με όλα τα μέσα.

ε. Για το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης απ’ όλα τα κόμματα, που θα αποκαταστήσει τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού, θα του εξασφαλίσει ψωμί και δουλιά, θα συγκαλέσει συντακτική εθνοσυνέλευση και θα υπερασπιστεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ελλάδας από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική δύναμη».

Η ολομέλεια τόνισε ότι πρωταρχικός όρος της νίκης είναι η ύπαρξη γερού Κομμουνιστικού Κόμματος και ενέκρινε την αποστολή στελεχών στις επαρχίες και σειρά άλλα οργανωτικά μέτρα.


Η Κεντρική Επιτροπή, αναλαμβάνοντας το έργο της ανασυγκρότησης του Κόμματος, το οποίο είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, κάλεσε «όλα τα πιστά στην υπόθεση του Κόμματος και της Διεθνούς μέλη του ΚΚΕ, είτε βρίσκονται στην παράταξη της λεγόμενης “Κεντρικής Επιτροπής”, είτε στην παράταξη της “Προσωρινής Διοίκησης”, είτε αλλού, να συσπειρωθούν γύρω της και να συμβάλουν μ’ όλες τις δυνάμεις τους για το ξεκαθάρισμα του Κόμματος από τα ύποπτα χαφιέδικα στοιχεία για την ανάπτυξη της μαζικής δουλιάς».

Το κάλεσμα της 6ης Ολομέλειας βρήκε πλατιά απήχηση και πολύ σύντομα η ανασυγκροτημένη Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ συσπείρωσε το σύνολο σχεδόν των κομματικών δυνάμεων. Εξάλλου, στις 16 Ιούλη, ανακοινώθηκε η συγκρότηση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΕΑΜ).

 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 1941: Σάλπισμα αγώνα 

 EAM ΕΛΑΣ ΔΣΕ ΟΠΛΑ 

Η ίδρυση των αντιστασιακών οργανώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου