Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Αύξηση στις εισαγωγές, μετατροπή κλινών και διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ ΞΑΝΑ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η ίδια ολέθρια συνταγή ακολουθείται ξανά από την κυβέρνηση

Το ίδιο χιλιοπαιγμένο έργο ξαναζεί ο λαός με τη νέα έξαρση της πανδημίας, με τις εισαγωγές ασθενών με Covid στα δημόσια νοσοκομεία να έχουν αυξηθεί πάνω από 40% την τελευταία βδομάδα, κρεβάτια και κλινικές να μετατρέπονται πάλι σε Covid, με τους ασθενείς non Covid να στριμώχνονται για πολλοστή φορά στις πολύμηνες φρακαρισμένες λίστες αναμονής.

Χτες 13 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.232 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 97 και πλέον το 58,76% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Κατά 24,23% αυξήθηκαν χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία, ξεπερνώντας και πάλι τις 300 (323). Ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 240 ασθενείς.

Επιβεβαιώθηκαν επίσης 18.482 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 2.984 αφορούν επαναλοιμώξεις, τα 9.271 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.281 στη Θεσσαλονίκη, 723 στο Ηράκλειο, 500 στη Λάρισα, 410 στην Αχαΐα, 403 στα Χανιά. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.676.502, των επαναλοιμώξεων σε 171.424 (4,5% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Στο μεταξύ, χτες, και μετά από μια βδομάδα που επικράτησε αλαλούμ με την 4η δόση του εμβολίου, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση «διατίθεται αλλά δεν συστήνεται», πραγματοποιήθηκε έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 72,6% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου, «το εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις έχει δρόμο μπροστά. Υπάρχει προβληματισμός για το ποια εμβόλια θα είναι κατάλληλα για την εφαρμογή κι αν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες (...) Απαιτείται χρόνος».

Σχετικά με την 4η δόση, επανέλαβε τη σύσταση για χορήγησή της 4 μήνες μετά την τρίτη δόση σε άτομα που είναι άνω των 70 ετών, σε όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στους άνω των 60 ετών με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Για την ηλικιακή ομάδα 30 - 59 ετών, σημείωσε ότι το πρόσθετο όφελος της 4ης δόσης είναι περιορισμένο, ωστόσο η πλατφόρμα έχει ανοίξει από την περασμένη Δευτέρα «εφόσον το επιλέξουν», πάντα με «ατομική ευθύνη».

Ασταμάτητες οι μετακινήσεις προσωπικού για να μπαλώνονται κενά

Κι ενώ ο λαός πληρώνει ξανά την έξαρση της πανδημίας, συνεχίζεται η πολιτική διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, που περιλαμβάνει και το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών, αντί για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Χαρακτηριστικά είναι όσα καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), σημειώνοντας ότι καθημερινότητα, που βιώνουν δεκάδες γιατροί, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, αποτελούν τα «φύλλα πορείας» που λαμβάνουν την προηγούμενη μέρα για μονοήμερη μετακίνηση και εφημέρευση σε νοσοκομεία που απέχουν ως και 200 χιλιόμετρα.

Ακτινολόγοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετακινούνται προς το Νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγοι προς το Νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παθολόγος από το «Παπανικολάου» στο Νοσοκομείο Φλώρινας, παθολόγοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στην Πτολεμαΐδα. Επίσης, οι ακτινολόγοι των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ καλούνται να γνωματεύουν καθημερινά εξ αποστάσεως τις εξετάσεις αξονικού τομογράφου που διενεργούνται στο Νοσοκομείου Πολυγύρου. Και αυτά είναι μόνο ορισμένα παραδείγματα...

Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση μετατρέπει τους νοσοκομειακούς ιατρούς σε περιοδεύοντα θίασο, για την κάλυψη των τεράστιων κενών, τα οποία έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ που υπηρετούν η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενόψει της πραγματοποίησης συγχωνεύσεων και κλεισίματος κλινικών τμημάτων και νοσοκομείων, με μόνιμες μετακινήσεις προσωπικού και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών στα πλαίσια του "νέου ΕΣΥ", η κυβέρνηση αρνείται τις προσλήψεις προσωπικού απαξιώνοντας τελείως την υγεία και τη ζωή του λαού».

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι έτσι εξωθεί πολλούς γιατρούς, που θεωρούν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στον άρρωστο όσα χρειάζεται ή που δεν αντέχουν άλλο στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, στην έξοδο από το ΕΣΥ, οδηγώντας σε παραπέρα υποστελέχωση», αναφέρει η ΕΝΙΘ και κάνει σαφές ότι «οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν δέχονται να γίνονται συνέχεια το μπαλάκι για να καλυφθούν οι "τρύπες" με "μπαλώματα" με τη μεταφορά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Δεν δέχονται να υποβαθμίζονται συνεχώς οι υπηρεσίες που παρέχουν στους ασθενείς».

«Συνταγματικά ανεκτός» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των άνω των 60 ετών και το πρόστιμο

«Συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων» χαρακτηρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 χρόνων και το πρόστιμο ύψους 100 ευρώ σε περίπτωση μη αποδοχής του, όπως θεσπίστηκαν με το άρθρο 24 του ν. 4865/2021. Το ζήτημα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις αντισυνταγματικότητας. Αναφορικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως που προβλέπεται επισημαίνεται ότι «συνιστά καταρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου