Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Το σημερινό σύστημα δεν προστατεύει τη ζωή του λαού αφού η Υγεία είναι εμπόρευμα


- Ζούμε σε περίοδο ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ευρώπη, όξυνσης στα Ελληνοτουρκικά, ενεργειακής κρίσης, εκτόξευσης του πληθωρισμού και μάλλον προεκλογική. Παρ' όλα αυτά το ΚΚΕ, με τη δράση του και τις παρεμβάσεις του, συνεχίζει να κρατά ψηλά το ζήτημα της Υγείας. Γιατί;

- Ο λαός μας δεν σπάει τη ζωή του σε κομμάτια, ούτε τη βάζει σε κουτάκια. Την ίδια ώρα που αγωνιά για το αν του φτάνει το εισόδημα για να τα βγάλει πέρα, τον καθηλώνει η ακρίβεια, ανησυχεί για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, για την εμπλοκή της χώρας και ταυτόχρονα προστατεύει τους δικούς του ανθρώπους, τον ίδιο του τον εαυτό από την πανδημία και προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα υγείας που έχει. Το μέτωπο της Υγείας και πριν την πανδημία, πόσο μάλλον κατά τη διάρκειά της, αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Βάζουμε στη συζήτηση και τη σκέψη όμως και κάτι ακόμα. Κακώς η Υγεία πολλές φορές ταυτίζεται μόνο με την περίθαλψη αφού ένα μικρό ποσοστό αυτής είναι τέτοια. Υγεία για εμάς εννοείται ως η πλήρης προαγωγή της σωματικής, πνευματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευημερίας του ανθρώπου ώστε να τείνει σε κατάσταση πλήρους αρμονίας με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του. Από αυτή την άποψη, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πως το σημερινό κοινωνικοοικονομικό σύστημα που λέγεται καπιταλισμός δεν έχει να προσφέρει τίποτα θετικό στη ζωή του παρά μόνο κρίσεις, φτώχεια, πόλεμο. Γι’ αυτό δεν προστατεύει τη ζωή του λαού αφού σε αυτόν η Υγεία είναι εμπόρευμα.

- Στο μέτωπο της πανδημίας, αφού ακούσαμε για ένα ακόμα καλοκαίρι ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα», περάσαμε πάλι σε φάση έξαρσης στα κρούσματα. Τελικά θα τελειώσουμε ποτέ με αυτή την ιστορία και τι πρέπει να γίνει για να τελειώσουμε; Η 4η δόση του εμβολίου αποτελεί λύση;

- Ήδη στις τουριστικές περιοχές έχουμε χιλιάδες νέες λοιμώξεις ή επαναλοιμώξεις, αλλά και στις υπόλοιπες παρατηρείται αύξηση σε νοσηλείες. Η πορεία αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη. Εδώ και δύο χρόνια το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί καθαρά, χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα κάθε καλοκαιριού ως πρωτόκολλα των tour operators και του τουριστικού κεφαλαίου. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και σήμερα είναι πιο καθαρό από ποτέ πως παρά τις επιμέρους διαφορές στη διαχείριση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της εκδήλωσής της, η στρατηγική όλων των αστικών κρατών είναι ενιαία και έχει ως κριτήριο τη διασφάλιση της σταθερότητας του καπιταλιστικού συστήματος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τη σκοπιά της στήριξης του κεφαλαίου. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ να μην ανακοινώνει ημερησίως τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Δυόμισι μήνες μετά την έλευση του πρώτου κρούσματος στη χώρα, την Πρωτομαγιά του 2020, ο επικεφαλής του τουριστικού κολοσσού της TUI, Φριτς Γιούσεν, δήλωνε ότι «η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που προετοιμάζονται πολύ εντατικά για την επιστροφή των τουριστών». Ο λαός μας λοιπόν έχει πληρώσει αυτή την επιστροφή στην κανονικότητα πολύ ακριβά, όσο ακριβά πληρώνει και την ίδια την κανονικότητα. Όποιος κάνει προβλέψεις με ύφος χιλίων καρδιναλίων για λήξη της πανδημίας είτε είναι τσαρλατάνος είτε εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Η τέταρτη δόση του εμβολίου είναι σίγουρα ένα όπλο για τις ομάδες του πληθυσμού που υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα ότι βοηθάει. Από μόνη της δεν είναι αρκετή αφού πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

- Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η έκδοση του Τμήματος με τίτλο «Πανδημία COVID-19, ο καπιταλισμός στη δύση του». Αρχικά γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και δεύτερον τι εισπράττετε από τον κόσμο στις εκδηλώσεις που έχουν γίνει ως τώρα για την παρουσίασή του;

- Ο τίτλος της έκδοσης αποτυπώνει την προσπάθειά μας να συμπυκνώσουμε αυτό που έχει αποτυπωθεί στα αντικειμενικά γεγονότα. Τη σύγκρουση δύο κόσμων, ενός που εκφράζεται μέσα από την ιδεολογία του ΚΚΕ και προβάλλει μέσα από την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, της συνεργασίας χιλιάδων ανθρώπων που μπορεί να κάνει θαύματα με τη δουλειά του και ενός που δύει, διότι ιδιοποιείται το αποτέλεσμα της κοινωνικής εργασίας, βάζει όρια επιστημονικά, τρομοκρατεί και ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους και όχι μόνο. Αυτό που εισπράττουμε από τις μέχρι τώρα εκδηλώσεις είναι πως όταν το ταξικό ένστικτο, οι καθημερινές συζητήσεις που όλοι έχουμε κάνει, συναντηθούν με τα επιστημονικά δεδομένα και την κοσμοθεωρία του ΚΚΕ μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα στη λαϊκή συνείδηση. Με αυτή την έννοια η έκδοση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας δεν είναι μόνο μία παρέμβαση σε επιστημονικά - ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα της διαπάλης γύρω από την πανδημία, αλλά και ένα βιβλίο δράσης για κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται.

Συζήτηση,  στον  902.gr, με τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

7 σχόλια:

  1. Τι κάνουμε στις επερχόμενες εκλογές:
    Πρώτον, ψηφίζουμε.
    Δεν κάνουμε αβάντα στον Μητσοτάκη με ...αναρχικό άλλοθι.
    Δεύτερον, δεν ψηφίζουμε Δεξιά.
    (ΠΡΟΦΑΝΩΣ).
    Τρίτον, δεν ψηφίζουμε καμουφλαρισμένη Δεξιά που παριστάνει την Αριστερά.
    (Σύριζα, Πασόκ).
    Τέταρτον, δεν ψηφίζουμε Δεξιά που νομίζει ότι είναι Αριστερά.
    (Πλεύση).
    Πέμπτον, δεν ψηφίζουμε Κέντρο που νομίζει ότι είναι Αριστερά, αλλά θα μας κρατήσει σε ΕΕ και ευρώ.
    (Μέρα25).
    Έκτον, δεν ψηφίζουμε ξεφτιλισμένη "Αριστερά" που συμμετείχε ή στήριξε μαφιόζικες, παρακρατικές, γερμανικά κατευθυνόμενες δράσεις τύπου City Plaza.
    (Ανταρσύα, ΛΑΕ).
    Με βαριά καρδιά λοιπόν, το κολλημένο, σταλινικό, αρτηριοσκληρωτικό, συντηρητικό σε πολλά, οριακά ομοφοβικό ΚΚΕ είναι ΔΥΣΤΥΧΩΣ μονόδρομος.
    Είναι το δηλητήριο που σε μικρές δόσεις λειτουργεί ως πρόσκαιρο φάρμακο.
    Όταν σας έλεγα να κατέβουμε ως Ριπές, κάτι ήξερα.
    Φάτε σκατά επιλογές τώρα.

    Fotis Liberopoulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "αλίευσα" την ανάρτηση από αναδημοσίευση του "ripes news". Η εν λόγω σελίδα εκτός από το αντιδεξιό περιεχόμενο έχει πολλές φορές σωστές θέσεις στα ταξικά θέματα. Επί της ανάρτησης, είναι εντελώς διαφορετικό το δεν είμαι απέναντι με το στηρίζω(😉 και είμαι υπέρ. Μόνο το "σταλικικό" να γράψεις αρκεί να καταλάβεις ότι ανήκει κάποιος ή τουλάχιστον χρησιμοποιεί την ίδια ρητορική με αυτές τις ομάδες, συμπερασματικά "αυτοτσουβαλιάζεται" και δεν χρειάζεται να τον τοποθετήσει κάποιος εκεί. Εν κατακλείδι, μια στείρα ψήφος δεν λέει πολλά σε τελική ανάλυση, το να είσαι παρών στους ταξικούς αγώνες, σε απεργίες, σε κλείσιμο λιμανιών κ. α. έχει αξία. Οι ψήφοι και οι ψηφοφόροι που τις δίνουν έρχονται και περιέρχονται, οι αγώνες ορθή ταξική στόχευση μένουν.

      Διαγραφή
    2. η εν λόγο σελίδα που αλίευσες την ανάρτηση με το αντιδεξιό περιεχόμενο και τις πολλές φορές σωστές θέσεις στα ταξικά θέματα, είναι δικό του προσωπικό πόνημα και το χρηματοδοτεί φυσικά ο ίδιος χωρίς καμία βοήθεια.

      Δημήτρης Λαπαθιώτης

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με τον κ.Yannis Kemmos και επαυξάνω:
    Αριστη κίνηση η μονιμοποίηση 2.311 παπάδων από την κυβέρνηση. Σε τρία επίπεδα: α) Οι 2.311 παπάδες θα προσεύχονται για τους ασθενείς που θα φρόντιζαν 2.311 υγειονομικοί στη θέση τους, β) οι 2.311 παπάδες θα προσεύχονται να σβήσουν οι φωτιές που θα έσβηναν 2.311 πυροσβέστες στη θέση τους, γ) οι 2.311 παπάδες θα προσεύχονται για καλή σταδιοδρομία των παιδιών που θα δίδασκαν 2.311 δάσκαλοι στη θέση τους.
    Μπογιόπουλος Νίκος

    Παναγιώτης Β ( μεχρι να έρθει ο κανονικός ο ορίτζιναλ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλάκα κανείς. Δημοσιεύεις σχόλιο του Μπογιόπουλου, και υπογράφεις Παναγιώτης Β ( μεχρι να έρθει ο κανονικός ο ορίτζιναλ );
      Δεν θα είσαι καλά.

      Διαγραφή

  3. Άσχετο με το άρθρο

    Σεισμός 3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:47 της Κυριακής (10/7) στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

    Η δόνηση αν και μικρής έντασης έγινε αισθητή στην πόλη, με το εστιακό βάθος να βρίσκεται στα 15,7 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καλαμαριάς.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου