Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Ήρθε η ώρα να ακουστούν οι πολλοί


Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Σου απευθυνόμαστε όλοι εμείς, που στην πλατιά σύσκεψη στις 16/6 είπαμε «ως εδώ», «δεν πάει άλλο», «κάτι πρέπει να γίνει»! Σου απευθυνόμαστε όλοι εμείς, που βιώνουμε την ίδια αφόρητη κατάσταση μ’ εσένα, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, έχουμε τις ίδιες ανησυχίες.

Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, οι φόροι, τα τέλη και τα χαράτσια σχηματίζουν θηλιά γύρω από τον λαιμό μας, που όλο και πιο έντονα μας σφίγγει. Κυβερνήσεις και πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, η αντιλαϊκή κανονικότητα, όμως, παραμένει και εντείνεται. Αποφασίσαμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Σου απλώνουμε το χέρι και σε καλούμε να βαδίσουμε μαζί, για να γυρίσουμε σελίδα, να μπορέσουμε να ανασάνουμε, να ζήσουμε, όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα.

Απευθυνόμαστε:

  • Σ’ εσένα που δεν αντέχεις κάθε μήνα να καλύψεις τις ασφαλιστικές σου εισφορές, που οργίζεσαι με τα τεράστια έξοδα για τη λειτουργία και διατήρηση του γραφείου σου, την καταλήστευση του εισοδήματός σου.
  • Σ’ εσένα που αγανακτείς με την εξαντλητική δουλειά πρωί βράδυ, τις βασανιστικές συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός μας, ενώ παράλληλα αντικρίζεις το εισόδημά σου να εξανεμίζεται πριν τελειώσει ο μήνας. 
  • Σ’ εσένα, τη γυναίκα συνάδελφο, που βιώνεις σε πολλαπλάσιο βαθμό τα παραπάνω, που αντιμετωπίζεις το οπισθοδρομικό δίλημμα «εργασία ή μητρότητα».
  • Σ’ εσένα που προβληματίζεσαι με τις απανωτές αντιδραστικές αλλαγές στη νομοθεσία και την δικαιοσύνη, που δεν συμφωνείς με την περιστολή βασικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, την ένταση της κατασταλτικής πολιτικής.

ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ

Από τη μια είμαστε εμείς, οι πολλοί: Η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, οι μισθωτοί και ασκούμενοι. Από την άλλη είναι οι λίγοι: Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, οι μεγαλοδικηγόροι. Μας χωρίζει άβυσσος. Εμείς παλεύουμε για τη ζωή μας και αυτοί για τα κέρδη τους. Εμείς έχουμε συμφέρον από την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και αυτοί τη στηρίζουν. Εμείς έχουμε ανάγκη από συλλογικές διαδικασίες και αγωνιστικές συσπειρώσεις, στις οποίες θα έχουμε λόγο και δύναμη κι αυτοί από Δικηγορικούς Συλλόγους προσωποκεντρικούς, «συνομιλητές» και συνεργάτες της εκάστοτε αντιλαϊκής κυβέρνησης που μας επιτίθεται. 

ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Η καθημερινότητα επιβεβαιώνει ότι Ολομέλεια και Δικηγορικοί Σύλλογοι, ιδίως οι μεγάλοι, όπως ο ΔΣΑ και ο ΔΣΠ, βρίσκονται μακριά από τις αγωνίες μας, τα προβλήματά μας, τις ανάγκες μας. Κάτω από την ενιαία επιστημονική ταμπέλα κρύβεται η αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνουμε, με την σύγκρουση εκ διαμέτρου αντίθετων συμφερόντων. Στο όνομα της «κοινής στέγης όλων των δικηγόρων», θυσιάζονται οι δικές μας ανάγκες, τα συμφέροντα των πολλών, για τις επιδιώξεις των λίγων. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θεσμού.

Οι ηγεσίες τους διαχρονικά έχουν βάλει τη σφραγίδα τους για το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε:

  • Στήριξαν την ουσία όλων των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, έτρεξαν να φτιάξουν ομαδικά ιδιωτικά ασφαλιστήρια και προωθούν τα επαγγελματικά ταμεία.
  • Υλοποιούν τις κατευθύνσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος, την ίδρυση και γενίκευση μεγάλων εταιρειών, αποδέχονται την εκμετάλλευση μισθωτών επιστημόνων δικηγόρων.
  • Συμβάλλουν με τον «δημιουργικό θεσμικό» τους ρόλο στις απανωτές αντιδραστικές αλλαγές στη νομοθεσία και τη δικαιοσύνη.
  • Αρνούνται επιδεικτικά την σύγκληση ΓΣ ή οποιαδήποτε συλλογικής διαδικασίας, για να συζητήσουμε, να οργανώσουμε τον αγώνα απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε.
Πρωτοβουλία για την Ίδρυση Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου