Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Κάλπικο ενδιαφέρον για τις γυναίκες απ' όσους σέρνουν στον όλεθρο αυτές και τα παιδιά τους


ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Γυναίκες που σκοτώνονται στα μέτωπα του πολέμου ή ξεριζώνονται ως πρόσφυγες, αξιοποιούνται για τον εξωραϊσμό της ευρωατλαντικής πολιτικής και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται

Οι αναλύσεις για τις τραγικές συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία για τις γυναίκες και τα παιδιά, οι μελανές περιγραφές για τη βία των συρράξεων, οι διαπιστώσεις για τη βαρβαρότητα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, έχουν τους τελευταίους τέσσερις και πλέον μήνες σταθερά μια θέση στην επικαιρότητα και τη δημόσια συζήτηση.

Στις εικόνες των ισοπεδωμένων πόλεων και χωριών, των εγκύων που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς, των γυναικών που θρηνούν τις απώλειες μελών της οικογένειάς τους, των μητέρων που εγκαταλείπουν με τα παιδιά στην αγκαλιά τη χώρα τους, αποτυπώνεται ανάγλυφα η βαρβαρότητα ενός πολέμου που μαίνεται ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, τα οποία συγκρούονται για να ενισχύσουν το καθένα τη θέση του έναντι του άλλου στην κούρσα του διεθνούς ανταγωνισμού.

Στις ίδιες εικόνες, οι ιμπεριαλιστικοί συνασπισμοί και κυβερνήσεις βλέπουν μια ευκαιρία να θολώσουν τα νερά, ξεδιπλώνοντας μια σειρά από παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις στο όνομα της προστασίας των γυναικών και των δικαιωμάτων τους.

Σε μια περίοδο που ο οικονομικός, γεωπολιτικός και στρατιωτικός ανταγωνισμός οξύνεται ανάμεσα σε ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ από τη μια και τη Ρωσία και τους συμμάχους της από την άλλη, οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών επιτελείων επενδύονται με το «περιτύλιγμα» της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και της προώθησης της «ισότητας».

Τέτοιες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες έχουν στόχο να κρύψουν από τα μάτια των γυναικών το γεγονός ότι ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία είναι άδικος και από τις δύο πλευρές. Οτι οι γυναίκες και τα παιδιά, συνολικά ο λαός, έχουν γίνει στόχος των διασταυρούμενων πυρών δύο στρατοπέδων που πολεμούν για τη «μοιρασιά» των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων και της Ενέργειας.

Οτι οι λαοί κινδυνεύουν να πληρώσουν τον «λογαριασμό» του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, με νέα κύματα προσφυγιάς και ξεριζωμού, ακόμα και με το ίδιο τους το αίμα μπροστά σε μια πιο γενικευμένη πολεμική σύγκρουση.

Θέλουν τις γυναίκες να «παλεύουν ως ίσες» κάτω από τη σημαία των εκμεταλλευτών τους

Στις αρχές Μάη, σύμφωνα με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, υπολογιζόταν πως περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία με προορισμό χώρες της ΕΕ. Από το σύνολο των προσφύγων αυτών, πάνω από το 90% ήταν γυναίκες και παιδιά. Είναι ενδεικτικό ότι η καταγραφή έκανε λόγο για 2.300 ασυνόδευτους ανηλίκους, αλλά και για 80.000 γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν μέσα στη φωτιά του πολέμου.

Στο έδαφος αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να καταβάλουν προσπάθειες για την ταχεία χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας για προσχώρηση στην ΕΕ χώρας στην Ουκρανία», να συνεχίσουν να εργάζονται για την ένταξή της «στην ενιαία αγορά της ΕΕ», με το προκλητικό επιχείρημα ότι έτσι θα «προστατεύονται επαρκώς οι γυναίκες και τα κορίτσια».

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο δεν παραλείπει να προβάλει τη συμμετοχή των γυναικών στην πολεμική σύρραξη, επενδύοντας με επίφαση «ισότητας» τον στόχο της στράτευσης πίσω από τη σημαία του ενός ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.

«Πολλές γυναίκες έχουν παραμείνει στην Ουκρανία και έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν σε μάχες ή για να παράσχουν μη πολεμική στήριξη», διαπιστώνει. Οπως υπολογίζει, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 15% των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας, ενώ ο αριθμός αυτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μάχης ανέρχεται σε περίπου 300.000.

Σε μια ανάλογη πρωτοβουλία, στις αρχές Ιούνη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε συνδιοργανώσει εκδήλωση με θέμα τις γυναίκες «ηγέτες και επιζώσες» πολεμικών συγκρούσεων, την αυλαία της οποίας είχε ανοίξει η Ολένα Ζελένσκα.

Η σύζυγος του Ουκρανού Προέδρου επιδίωξε να παρουσιάσει τις γυναίκες ως «το πρόσωπο της αντίστασης» της χώρας. «Οι γυναίκες της Ουκρανίας δεν μπορούμε να αποκαλούμαστε θύματα, όλες έχουμε τη δική μας ιστορία αντίστασης», ανέφερε, εξαίροντας ιδιαίτερα τις γυναίκες που «παλεύουν ως ίσες» μέσα από τις γραμμές του ουκρανικού στρατού, αλλά και τις επιχειρηματίες που «δουλεύουν για να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία».

«Ψυχολογική υποστήριξη» των θυμάτων από αυτούς που ακονίζουν τα μαχαίρια της πολεμικής αντιπαράθεσης

Οι ίδιες δυνάμεις που ακονίζουν τα μαχαίρια της πολεμικής αντιπαράθεσης, επιδιώκουν να εμφανιστούν ως «προστάτες» των θυμάτων του πολέμου. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το «πρωινό γεύμα εργασίας» που είχαν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη οι σύζυγοι του Ελληνα και του Βέλγου πρωθυπουργού, καθώς και του Αμερικανού Προέδρου.

Στη συνάντηση αυτή, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, η Ανίκ Πέντερς και η Τζιλ Μπάιντεν συζήτησαν για τη δημιουργία «πλατφόρμας ψυχολογικής στήριξης» γυναικών και παιδιών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η εν λόγω πλατφόρμα θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή εθελοντών, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε γυναίκες και παιδιά, τόσο στο έδαφος της Ουκρανίας όσο και σε καταυλισμούς προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί σε γειτονικές χώρες.

«Η αλληλεγγύη και η ελευθερία είναι οι σημαντικότερες αρχές της ζωής και γι' αυτές που αξίζει να δίνουμε καθημερινές μάχες», σχολίασε σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η σύζυγος του Ελληνα πρωθυπουργού, κοινοποιώντας τη συνάντηση και το περιεχόμενό της.

Την ώρα που οι «πρώτες κυρίες» κατάστρωναν τα παραπάνω σχέδια, οι εργασίες της Συνόδου διαμόρφωναν τη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, που ρίχνει τροχιοδεικτικές βολές για την επιτάχυνση της πολεμικής προετοιμασίας. Αποφάσιζαν τον δεκαπλασιασμό των ετοιμοπόλεμων δυνάμεων στο έδαφος της Ευρώπης, αναπτύσσοντας σε θέση μάχης πάνω από 300.000 ΝΑΤΟικούς στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Δρομολογούσαν επίσης τα επόμενα βήματα της διεύρυνσης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, αρχικά με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά με το βλέμμα στραμμένο και στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και του Ινδο-Ειρηνικού. Στο φόντο αυτό, οι πρωτοβουλίες για την «ψυχολογική υποστήριξη» των θυμάτων του ιμπεριαλιστικού πολέμου έρχονται να κρύψουν το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών του «κουρδίζουν» την πολεμική μηχανή.

Καμία εμπιστοσύνη σε όσους καταστρώνουν πολεμικά σχέδια

Οι γυναίκες δεν έχουν κανέναν λόγο να γίνουν συνένοχες στα πολεμικά σχέδια, όπως τις καλούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στο όνομα της «ισότητας των φύλων». Δεν έχουν κανένα συμφέρον από τους πολέμους και τις αιματοχυσίες που σχεδιάζουν τα μονοπώλια και υλοποιούν οι κυβερνήσεις που τα υπηρετούν. Δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις που ενώ λαδώνουν την πολεμική μηχανή ταυτόχρονα παρουσιάζονται ως «εγγυητές» της ασφάλειας και της «προστασίας των δικαιωμάτων» τους.

Η δική τους θέση είναι στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που ευθύνεται για τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, την επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής, τις πολεμικές συρράξεις, τις προσφυγικές ροές με θύματα χιλιάδες γυναίκες και παιδιά σε μια σειρά από χώρες.

Είναι στην πάλη για να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα, να μη σταλεί κανένα στρατιωτικό σώμα στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτή ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις, για να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.


Ευ. Χ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου