Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 30/07/1898

Γεννιέται ο Βρετανός γλύπτης Χένρι Μουρ.

30/07/1898

Πεθαίνει ο Γερμανός πολιτικός Ότο Φον Μπίσμαρκ. Ο Μπίσμαρκ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη συνένωση των έως τότε χωριστών γερμανικών κρατιδίων σε ενιαίο κράτος, του οποίου διετέλεσε και πρώτος καγκελάριος.

Υπήρξε σφοδρός πολέμιος του εργατικού και του τότε σοσιαλιστικού κινήματος, γνωστός για τους αντι-σοσιαλιστικούς νόμους, αλλά και για την πολιτική της ενσωμάτωσης που εφάρμοσε ταυτόχρονα με μια σειρά κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική αυτή του μαστιγίου - καρότου αποτέλεσε πρότυπο για πολλές άλλες αστικές κυβερνήσεις στα επόμενα χρόνια στην προσπάθειά τους να ανακόψουν το ανερχόμενο εργατικό-σοσιαλιστικό κίνημα.

30/07/1903

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 2ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο έβαλε τις βάσεις για το κόμμα των μπολσεβίκων, το κόμμα της επανάστασης και της δικτατορίας του προλεταριάτου. Στην ιστορία του ΚΚΣΕ (μπ.), που εκδόθηκε στην ΕΣΣΔ το 1938 (ελληνική έκδοση «Τα νέα βιβλία ΑΕ» Αθήνα 1945) 

Πραγματοποιείται το 2ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος

30/07/1906

Εξεγείρονται οι στρατιώτες και ναύτες στην Κροστάνδη και το Σβεαμπόργκ (Ρωσία).

30/07/1919

Γεννήθηκε η Αλέκα Παΐζη, η κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου.

 
Αλέκα Παΐζη

30/07/1920

Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα σημειώνεται στο Παρίσι κατά του Ε. Βενιζέλου.

30/07/1920

Συγκροτείται στο Μπιελοστόκ η Προσωρινή Επαναστατική Επιτροπή της Πολωνίας.

30/07/1929

Στις 30 και 31 Ιουλίου διενεργούνται δεκάδες συλλήψεις κομμουνιστών και συνδικαλιστικών στελεχών των ταξικών συνδικάτων. Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του Ριζοσπάστη, συλλαμβάνει 2 συντάκτες, 10 τυπογράφους και τον διορθωτή της εφημερίδας.

30/07/1946

Η αστυνομία κάνει επιδρομή στην έδρα της ΓΣΕΕ για να αφαιρέσει τη Διοίκηση από τους νομίμους εκπροσώπους της εργατικής τάξης (που εκλέχθηκαν στο 8ο Συνέδριο ένα χρόνο περίπου πριν). Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εργασίας διορίζει ως επί το πλείστον μεταξικούς και κατοχικούς συνδικαλιστές, τόσο στη διοίκηση της ΓΣΕΕ όσο και των Εργατικών Κέντρων.

30/07/1947

Ξεκινούν διήμερες επιχειρήσεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη. Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, τα Αμάραντα, τα Λάβαρα και τις Φέρες της Θράκης.

30/07/1948

Το πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πλήττει στρατιωτικούς στόχους στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

30/07/2007

Πεθαίνει ο πολυβραβευμένος Ιταλός σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι.

30/07/2007

Πεθαίνει ο Σουηδός σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπεργκμαν, βραβευμένος, μεταξύ άλλων, 3 φορές με Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. 

Ινγκμαρ Μπέργκμαν

 30/07/2013

 Πέθανε η σκηνοθέτιδα, Αλίντα Δημητρίου, σε ηλικία 80 ετών,γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα.

 Αλίντα Δημητρίου

3 σχόλια:

  1. Η Αλέκα Παΐζη πέρασε στην Ιστορία των αγώνων του ΚΚΕ, του λαού, του θεάτρου μας.
    Κατοχή. Ιδρύεται το ΕΑΜ. Ανάμεσα στους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, που αμέσως εντάσσονται σ' αυτό και η Αλέκα Παΐζη.

    πρώτη σύλληψη
    Οσο η Παΐζη βάζει σε ένα βαλιτσάκι τα αναγκαία, ο ασφαλίτης «συμβουλεύει» τη μάνα της να την πείσει να υπογράψει δήλωση μετανοίας. «Αλεξάντρα μου, είσαι πολύ νέα. Δεν κάμεις μια...». Πριν αποσώσει τη φράση της η μάνα, η κόρη την κόβει: «Μαμά δεν κάμω δήλωση. Να ξέρεις, αν ποτέ κάμω μετά θα αυτοκτονήσω». Κι η μάνα της λέει στον ασφαλίτη: «Δεν θα κάμει. Καλύτερα... Γιατί, αλλιώς δε θα 'ναι πράμα...».

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αλέκα Παΐζη πέθανε, στις 4 Φλεβάρη 2009 στην Αθήνα.


      "Πήγα εξορία στο Τρίκερι στις 22-4-1949. Σχεδόν αμέσως άρχισαν τα άγρια καψόνια που προηγήθηκαν της μεταφοράς μας στη Μακρόνησο. Εκείνο τον καιρό, τόσο στο Τρίκερι όσο και στη Μακρόνησο, ήταν αδύνατη κάθε απόπειρα οργανωμένης ψυχαγωγίας. Διάβαζα ποιήματα στις γυναίκες όταν υπήρχε κάποια ανάσα. Είχα μάθει σε κάποιες από μας ένα χορικό από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Ο θάνατος του Διγενή»: «Σηκώθη η λεβεντογενιά, φρεγάδα μ' ανοιχτά πανιά στον νιον αγέρα, για ν' αρμενίσει το ντουνιά κι ακόμα πέρα... Με το Νοτιά, με το Βοριά ν' ανοίξει απέραντη πορειά στη Λευτεριά, στη Λευτεριά...». Ήταν ωραίο κάποτε που τ' άκουσα να το σιγολένε μέσα στη νύχτα. Με ξεχωριστή συγκίνηση θυμάμαι όταν μια μέρα διάβασα την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή: Υπήρχε μια μεγάλη σκηνή που χωρούσε πολλές γυναίκες. Ήξερα πως είχαμε γυναίκες διαφορετικής μόρφωσης, γι' αυτό είπα πως αν κάποια βαρεθεί, θα μπορούσε να φύγει. Διάβασα ολόκληρο το βιβλίο· δεν έφυγε καμιά. Και είχαμε γυναίκες από επιστημόνισσες ώς αναλφάβητες. Όταν ύστερα από το Μακρονήσι μάς γύρισαν ξανά στο Τρίκερι, μπορέσαμε να δώσουμε μια παράσταση. Ήταν το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Ο Φωτεινός», θεατροποιημένο. Επίσης δουλέψαμε κάποια tableaux-vivants. Το θέμα τους ήταν γυναίκες που ανέβαιναν στο βουνό, γυναίκες στην Αντίσταση. Αυτά τα λίγα με πολλή συγκίνηση, αγάπη και πίστη." Αλέκα Παΐζη

      Αννα Φραγκ

      Διαγραφή
  2. Ιων Δραγούμης, εμπνευσμένο πρωτοπαλίκαρο της τάξης του. Μαζί με τους Βλαστό, Τσιριμώκο και Πουλημένο ανήκε στους πέντε δημοτικιστές οπαδούς εθνικιστικών αντιλήψεων.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/07/blog-post_74.html

    Χένρι Μουρ Στα έργα του, κατάφερε να συνδυάσει ετερόκλητα υλικά, όπως η πέτρα και ο χαλκός και να παρουσιάσει αριστουργήματα, που εκπροσωπούν τις καλύτερες ανθρωπιστικές παραδόσεις στην τέχνη.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/07/blog-post_571.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου