Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Το επενδυτικό σχέδιο της Siemens για πάρκο ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς


Χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί στο δάσος της Δαδιάς

Στον Έβρο, συνεχίζει να καίει, η φωτιά στη Δαδιά, με το μέτωπο της πυρκαγιάς να μαίνεται στα νότια και νοτιοδυτικά του δάσους.

Πυροσβέστες και κάτοικοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να την περιορίσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 40.000 στρέμματα γης.

Τη στιγμή που η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο συνεχίζει να καταστρέφει το απίστευτης ομορφιάς δάσος και να σπέρνει τον θάνατο στο σπάνιο ζωικό βασίλειο της περιοχής αποκαλύπτεται, πως η εταιρία ''Siemens'', που έχει μείνει στην Ιστορία για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στη χώρα μας, ετοιμάζεται να πατήσει το επιχειρηματικό… πόδι της στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο, στις 6 Ιουλίου συνεδρίασε η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τους όρους που περιέχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

 Η γνωμοδότηση, που δημοσιεύτηκε στη Δι@ύγεια στις 20 Ιουλίου, αναφέρει πως η ''Siemens'' έχει ζητήσει να κατασκευάσει σταθμό, ισχύος 49MW, στη θέση «Πλατοράχη», κι έναν υποσταθμό 33/150kV στη θέση «Θυμαριά», αλλά και να πραγματοποιήσει έργα βελτίωσης - διάνοιξης εσωτερικής οδοποιίας ώστε να διασυνδέονται τα έργα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, το έργο του Γερμανικού κολοσσού χωροθετείται 4 χλμ. δυτικά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου και 10 χλμ. νότια από το Δέλτα Εβρου.

Το πρακτικό για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων

Ειδικά στην «Πλατοράχη», όπως αναφέρει επίσης η γνωμοδότηση που εκδόθηκε ακριβώς πριν από την καταστροφική πυρκαγιά, το έργο χωροθετείται «στα όρια μιας πολύ σημαντικής περιοχής η οποία βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου όσο και στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Εβρου» και η οποία χρησιμοποιείται από μία σειρά σπάνιων αρπακτικών και υδρόβιων ειδών ορνιθοπανίδας.

Η δε «Θυμαριά», που διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, βρίσκεται ακριβώς μια αναπνοή από το νότιο μέτωπο της φωτιάς. Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, που ερεύνησε τη μελέτη που κατατέθηκε από την εταιρία και έκανε τη σχετική εισήγηση στην επιτροπή, διαπίστωσε σοβαρούς κινδύνους που δεν επισημαίνονταν, γι’ αυτό και γνωμοδότησε αρνητικά. Διαπίστωσε, για παράδειγμα, πως από το έργο που σχεδιάζει η Siemens θα υπάρξει οριστική απώλεια κρίσιμων οικοτόπων για την τροφοληψία σπάνιας ορνιθοπανίδας και πως κινδυνεύουν με θανάτωση είδη που προστατεύονται. Μιλούσε, εν ολίγοις, για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έπειτα από «διαλογική συζήτηση», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενέκρινε την παραπομπή του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως εξάλλου οφείλει.

Ακούγεται τουλάχιστον ειρωνικό, την ώρα που οι πυροσβέστες χτίζουν αντιπυρικές ζώνες για να σώσουν ειδικά το καταφύγιο του υπό εξαφάνιση μαυρόγυπα που απειλείται από τη πυρκαγιά, η Siemens Gamesa Renewable Energy να σχεδιάζει την κατασκευή ενός έργου που έτσι κι αλλιώς θα σημάνει την εξαφάνιση του είδους, αλλά και πολλών άλλων ειδών. Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, τώρα, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έχει ήδη κατακάψει 25.000 στρέμματα, εάν υπάρχει περίπτωση το περιφερειακό συμβούλιο να δει πιο φιλικά το επενδυτικό σχέδιο της Siemens.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο περιβαλλοντικός νόμος του Κώστα Χατζηδάκη, που ψηφίστηκε το 2020, έβαλε το πλαίσιο για την κατάργηση των 36 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και τη σύσταση ενός ενιαίου Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Αργότερα, με υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ένας από τους φορείς που καταργήθηκαν ήταν και ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς. Η αλλαγή του πλαισίου έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με καταγγελίες, εξαιρετικές δυσλειτουργίες, κυρίως εξαιτίας του βραδυκίνητου και απομακρυσμένου από τις περιοχές του νέου οργανισμού που έχει δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα με το ΦΕΚ Β' 6191 της 23ης Δεκεμβρίου 2021 και ύστερα από σχετική απόφαση του υφυπουργού ''Περιβάλλοντος και Ενέργειας'' του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γ. Αμυρά, έπαψαν να ισχύουν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) σε επτά συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.
Αυτές είναι οι εξής:

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας

Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής

Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Μέσα στις περιοχές, οι φορείς των οποίων καταργήθηκαν, βρίσκονται η Πάρνηθα που κάηκε πέρσι τον Αύγουστο, ο Υμηττός και η Νοτιοανατολική Αττική όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά τον Ιούνιο, αλλά και το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο το οποίο κοντεύει να γίνει στάχτη καθώς η φωτιά μαίνεται εδώ και τέσσερις ήμερες. Μάλιστα στο Δασαρχείο Σουφλίου υπηρετούν 4 δασικοί υπάλληλοι και κανένας δασολόγος.

patrinaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου