Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί η Πελόζι την Ταιβάν


Την ιδιαίτερα τεταμένη σχέση ανάμεσα στην ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς η αντιπαράθεση για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα εκδηλώνεται σε όλα τα πεδία, ήρθε να επιβεβαιώσει η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι των δύο χωρών. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν πως «όσοι παίζουν με τη φωτιά, απλά θα καούν», αναφερόμενος στην Ταϊβάν.

Το ενδεχόμενο να επισκεφθεί το νησί η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έχει ρίξει «λάδι στη φωτιά». 

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν την «αρχή της μίας Κίνας» και τόνισε ότι το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και την παρέμβαση ξένων δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον πρόεδρο της Κίνας ότι η αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά σε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή στην υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η σημερινή επικοινωνία που ξεπέρασε τις δύο ώρες,  ήταν η πέμπτη που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου