Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Οξυνση των αντιπαραθέσεων για τα κέρδη των ομίλων με τους λαούς στο περιθώριο

 
Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει και της σημερινής άτυπης Συνόδου Κορυφής όπου κυριαρχεί το θέμα της Ενέργειας. Και μπορεί μεν η Γερμανία να εμφανίζεται ...διαλλακτική σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει νέους όρους για κάτι τέτοιο, όπως η υποχρεωτική και σημαντική μείωση της κατανάλωσης αερίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το συγκεκριμένο θέμα βέβαια δεν θα εξαντληθεί σήμερα, αλλά οι διαβουλεύσεις και τα παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν και στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Τρίτη 11 Οκτώβρη. Ανεξάρτητα πάντως από τις διαφωνίες, κοινός παρονομαστής όλων είναι η τήρηση και υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών που βυθίζουν ολοένα και περισσότερο τους λαούς στην ενεργειακή φτώχεια και ταυτόχρονα επιδοτούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι από την Κομισιόν προτείνονται η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, κατά το μοντέλο της αγοράς εμβολίων το 2020, ειδικές συμφωνίες με προμηθευτές, όπως η Νορβηγία, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης ενεργειακής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, ενώ γίνονται βήματα για την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου. Και αυτό καθώς η Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Από πλευράς των Γερμανών, των Ολλανδών και των άλλων χωρών του Βορρά που είναι στο ίδιο στρατόπεδο, η διαφωνία τους σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση δεν αφορά τόσο αυτό καθεαυτό το πλαφόν, όσο τον τρόπο χρηματοδότησης της όποιας κοινής στρατηγικής επιλεγεί. Της αποζημίωσης δηλαδή που θα πρέπει να καταβληθεί σε περίπτωση επιβολής πλαφόν, μέσω κάποιου Ταμείου, προς τους προμηθευτές LNG για τη διαφορά ανάμεσα στην ανώτατη τιμή βάσει της οποίας θα πωλούν φυσικό αέριο στην Ευρώπη και στην τιμή του στις διεθνείς αγορές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο του 8ου πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε η ΕΕ, ο ΟPEK+ αποφάσισε προχθές τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια με στόχο τη συγκράτηση των τιμών του.

Εξάλλου, πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση συνέταξαν Πολωνία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για έναν νέο «διάδρομο τιμολόγησης» του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της Ενέργειας και ο πληθωρισμός, καθώς οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποια επίσημη πρόταση. Η πρόταση που κοινοποιήθηκε σε άλλα κράτη της ΕΕ, προβλέπει η τιμολόγηση να οριστεί σε ένα επίπεδο αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου και αρκετά ευέλικτο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να επιτυγχάνουν ανταγωνιστικές τιμές από την παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η τιμολόγηση θα πρέπει να λειτουργεί ως «κόφτης» και αντικίνητρο για την κερδοσκοπία, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να ισχύει για μακροπρόθεσμες συμβάσεις που τείνουν να τιμολογούνται σε σχέση με βασικούς δείκτες αναφοράς.

Σχήμα ευρωατλανταντικής κοπής

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Πράγα η πρώτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ευρωατλαντικής κοπής σχήματος για την ευρωενωσιακή ενσωμάτωση κρατών του ευρασιατικού χώρου με περικύκλωση της Ρωσίας, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και διαύλων. Η σύνοδος συγκέντρωσε, άλλωστε, μια σειρά ηγέτες «με πνεύμα ενότητας», όπως διαχεόταν, ενώ στόχος της Κοινότητας δινόταν η «προώθηση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος» αλλά και η «ενίσχυση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου έκανε παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ουκρανός Zelensky. Μίλησαν ακόμη οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Νορβηγίας και Αλβανίας. Σημειωτέον, η Σύνοδος είχε διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε διάφορα θεματικά τραπέζια. Σε κάθε πάνελ συμμετείχαν 11 ηγέτες, τόσο κρατών - μελών της ΕΕ, όσο και των τρίτων χωρών που είχαν προσκληθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε θεματικό τραπέζι επανέλαβε εκεί προτάσεις όπως η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Denys Shmyhal, στον οποίο επανέλαβε τη «στήριξη» της κυβέρνησης σε αυτή του Κιέβου «και στις προσπάθειες διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Ουκρανίας». Επισήμανε, άλλωστε, ότι η Αθήνα «καταδικάζει κατηγορηματικά την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας» και ότι αναγνωρίζει τις περιοχές αυτές ως τμήμα της ουκρανικής επικράτειας, καθώς «δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος τους, σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Τόνισε επίσης την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης «να σταθεί, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, στο πλευρό της Ουκρανίας», μια στήριξη που περιλαμβάνει και αποστολές οπλισμού στους Ουκρανούς, χώρια την διεκπεραίωση χιλιάδων τόνων οπλισμού και μέσων του ΝΑΤΟ μέσω Αλεξανδρούπολης. Τέλος, ζήτησε από τον Shmyhal την «ευθυγράμμιση» του Κιέβου με τις θέσεις της ΕΕ για την Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει αναπτύξει τις στενότερες των σχέσεων με αυτή του Ερντογάν.

Για το Προσφυγικό

Σημειωτέον, προσερχόμενος χθες στη σύνοδο της Κοινότητας ο πρωθυπουργός έσπευσε να εκφράσει τη «βαθιά θλίψη» του για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών σε δύο ναυάγια στο Αιγαίο. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα», έστειλε μήνυμα στην Αγκυρα.

Λίγο νωρίτερα, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου κατηγορούσε την Τουρκία ότι δεν εφαρμόζει τις Συμφωνίες που έχει υπογράψει με την ΕΕ (ένα κατάπτυστο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο εγκλωβισμού και απελάσεων, συν την αντίστοιχη, απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας) και ότι «κάνει τα στραβά μάτια, ότι υποκινεί (...) την πολύ επικίνδυνη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα παράλιά της. Είναι ένα γεγονός που οδηγεί νομοτελειακά σε τραγωδίες», έσπευσε να βγάλει λάδι την αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, ρίχνοντας όλα τα βάρη στη γείτονα και τους εκεί διακινητές. «Αυτή η ιστορία της εργαλειοποίησης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού από την πλευρά της Αγκυρας πρέπει να σταματήσει διότι κοστίζει ανθρώπινες ζωές», συμπλήρωσε στον ίδιο καμβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου