Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

«Διαμαρτυρίες» του Βερολίνου για το ακριβό φυσικό αέριο των ΗΠΑ


 Ενώ στην ΕΕ δυναμώνουν ενδοαστικές κόντρες για το πακέτο 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας

 Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα αποτυπώνουν με χαρακτηριστικό τρόπο οι «διαμαρτυρίες» της Γερμανίας για το πανάκριβο φυσικό αέριο που πωλούν αμερικανικά και άλλα μονοπώλια Ενέργειας στην ΕΕ, εκμεταλλευόμενα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στο οποίο βασίζονταν οι γερμανικές βιομηχανίες.

Οι γερμανικές αντιδράσεις καταγράφηκαν με δηλώσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Ρ. Χάμπεκ, ενώ αυξάνονται συνεχώς τα σημάδια για μια επικείμενη εκδήλωση κρίσης στην «ατμομηχανή» της ΕΕ και την ίδια ώρα που εντείνονται ενδοκαπιταλιστικές κόντρες μέσα στην ΕΕ για το τεράστιο πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ, που ετοιμάζεται να δώσει το Βερολίνο για να στηρίξει τα γερμανικά μονοπώλια.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην τοπική γερμανική εφημερίδα NOZ, ο Χάμπεκ κατήγγειλε συγκεκριμένα πως «ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και φιλικές, πετυχαίνουν ορισμένες φορές αστρονομικές τιμές για το αέριο που μας πωλούν».

«Φυσικά, το γεγονός αυτό φέρνει προβλήματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε», τόνισε, ζητώντας περισσότερη «αλληλεγγύη» από τις ΗΠΑ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικοινώνησαν μαζί μας όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν και τα εθνικά αποθέματα αργού στην Ευρώπη άρχισαν να απελευθερώνονται. Νομίζω ότι μία ανάλογη αλληλεγγύη θα ήταν καλή για τον περιορισμό του ύψους της τιμής του φυσικού αερίου», είπε ο Χάμπεκ.

Σε άλλο σημείο πρότεινε να κάνει η ΕΕ «χρήση της ισχύος της στην αγορά και να ενορχηστρώσει έξυπνες και συγχρονισμένες αγορές από πλευράς των κρατών - μελών της, ώστε τα διάφορα κράτη να μην ανταγωνίζονται μεταξύ τους για φορτία, εκτινάσσοντας έτσι τις διεθνείς τιμές». Η ισχύς αυτή είναι «τεράστια», απλώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί, τόνισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση για το γερμανικό πακέτο των 200 δισ.

Στο μεταξύ, χτες ο Γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, επανήλθε με επικρίσεις για το γερμανικό πακέτο των 200 δισ. ευρώ, δηλώνοντας πως θα πρέπει «να επαληθεύσουμε» ότι το σχέδιο της Γερμανίας για την στήριξη της οικονομίας της είναι «συμβατό με τις κρατικές αρωγές».

Καλώντας τις άλλες χώρες - μέλη να «αντιδράσουν με συντονισμένο τρόπο», ο Μπρετόν πρόσθεσε πως ήδη συνεργάζεται με την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν είναι συμβατό το γερμανικό πακέτο με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ή τους παραβιάζουν συνιστώντας ενέργειες αθέμιτου ανταγωνισμού και κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV ο Μπρετόν πρόσθεσε: «Αν η Γερμανία εκτιμά πως είναι 200 δισεκατομμύρια, πολύ καλά, όμως σ' αυτές τις συνθήκες πρέπει όλες οι άλλες χώρες να έχουν προϋποθέσεις πρόσβασης στο δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ταυτόσημες ανάγκες... Το ποσό είναι πολύ σημαντικό, (...) τίθεται το ζήτημα της θεμιτής ανάληψης χρέους καθεμιάς από τις χώρες».

Επισήμανε πως στην ΕΕ υπάρχουν πολλοί βιομηχανικούς τομείς που εξαρτώνται πολύ από την Ενέργεια, όπως οι βιομηχανίες χάλυβα, ψευδάργυρου, χαρτιού, χημικών, γυαλιού κ.α. που πλήττονται πολύ και αυτό εξασθενεί την ανταγωνιστικότητά τους με άλλες χώρες εκτός ΕΕ.

«Κανένα κράτος δεν είναι τόσο δυνατό για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, όλοι πρέπει να δανειστούν», υπενθύμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος και κατέληξε: «Είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη να έχουν την ίδια πρόσβαση στο δανεισμό, και όχι ορισμένα, επειδή ας πούμε ότι έχουν ίσως μια καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση απ' ό,τι άλλα, να μπορούν να το κάνουν πριν από τα άλλα και σε συνθήκες που δημιουργούν στρέβλωση στην αγορά».

Μεγάλη μείωση παραγγελιών στη γερμανική μεταποίηση

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Γερμανίας Ολ. Σολτς και της Ισπανίας Π. Σάντσεθ αποφάσισαν στην πόλη Λα Κορούνια να προωθήσουν τη «νεκρανάσταση» του αγωγού φυσικού αερίου «MidCat», στο φόντο του «ενεργειακού πολέμου» με τη Ρωσία.

Στη Γερμανία πάντως πυκνώνουν οι ενδείξεις για επερχόμενη ύφεση, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν τον Αύγουστο περισσότερο από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» οι νέες παραγγελίες στη μεταποίηση έπεσαν κατά 2,4% μηνιαίως σε εποχική και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, αντί του 0,7% που περίμεναν κάποιοι αναλυτές.

Παράλληλα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι ενώ οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης για τον φετινό χειμώνα είναι σχεδόν γεμάτες, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση το γέμισμά τους τον επόμενο χειμώνα, σε μία πολύ πιθανή περίπτωση πλήρους ανάσχεσης του ενεργειακού ανεφοδιασμού της ΕΕ από τη Ρωσία. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το γέμισμα των αποθηκών φέτος έγινε δυνατό γιατί, έστω και μειωμένες, υπήρχαν κάποιες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και γιατί υπήρχε μειωμένη ζήτηση από την Κίνα, παράγοντες που πιθανότατα δεν θα επαναληφθούν την επόμενη χρονιά.

Κίνδυνο διεθνούς ύφεσης βλέπει το ΔΝΤ

Νέα προειδοποίηση για αύξηση των κινδύνων ύφεσης της διεθνούς οικονομίας απηύθυνε χτες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μερικές ώρες αφότου οικονομολόγος της ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι θα συνεχιστεί η αύξηση του πληθωρισμού.

Σε ομιλία που έκανε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, η Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει ξανά τις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομική ανάπτυξη το 2023 προς τα κάτω, όταν θα δημοσιοποιήσει σχετικά στοιχεία την επόμενη βδομάδα, εκτιμώντας συρρίκνωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 4 τρισ. δολάρια έως το 2026.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, είχε προβλέψει πως ο πληθωρισμός στην ΕΕ θα παραμείνει υψηλός. Εκτίμησε επίσης ότι θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του στόχου. Τα παραπάνω αναφέρονται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου που αποφάσισε αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%.

Υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας

Αίσθηση, αλλά όχι έκπληξη, προκάλεσε την Τετάρτη η απόφαση του οίκου αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch για υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου από «σταθερή» σε «αρνητική».

Το ίδιο έπραξε πριν λίγες μέρες και ο οίκος αξιολόγησης S&P, εξαιτίας των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί το αξιόχρεο του δημοσίου της Βρετανίας στη βαθμίδα ΑΑ-, ένα επίπεδο πιο κάτω απ' ό,τι ο S&P.

ΗΠΑ: Διαψεύδουν τη χαλάρωση κυρώσεων στη Βενεζουέλα

Στο μεταξύ η αμερικανική εφημερίδα WSJ ανέφερε το περασμένο 48ωρο πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα προκειμένου να ξαναρχίσουν οι γεωτρήσεις πετρελαίου από τη Chevron σε μία δύσκολη ενεργειακά συγκυρία, έπειτα και από την προχτεσινή απόφαση του OPEC+ να μειώσει από τον Νοέμβριο την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή έως 2 εκατ. βαρέλια. Υποστήριξε ακόμη πως οι ΗΠΑ ζητούσαν σε αντάλλαγμα να ξεκινήσει η κυβέρνηση του Βενεζουελάνου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο τις διαπραγματεύσεις με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και να συμφωνήσει στη διεξαγωγή «νέων, ελεύθερων» εκλογών το 2024.

Ωστόσο, μερικές ώρες μετά η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Εϊντριεν Ουότσον, το διέψευσε λέγοντας πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας θα παραμείνουν αμετάβλητες και θα συνεχίσουν ως έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου