Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Συνυπογράφει την πολιτική της ενεργειακής φτώχειας και ζητάει ο λαός να την πληρώσει από την άλλη τσέπη


Tη «φανέλα» των «εθνικών» στόχων του κεφαλαίου φόρεσε χτες στην προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών (PES) στην Πράγα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ζητώντας την έκδοση ευρωομολόγου και επικρίνοντας κράτη - μέλη (βλ. τη Γερμανία) που προκρίνουν μέτρα στήριξης των δικών τους μονοπωλίων. «Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης, ή ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση κι όποιος αντέξει», είπε, ενώ χαρακτήρισε «απόλυτη αναγκαιότητα» το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο. Την «αλληλεγγύη» του προηγούμενου ευρωομολόγου για την πανδημία βέβαια τη θυμάται ακόμα ο λαός, που φορτώθηκε όλα τα βάρη για τη διάσωση των επιχειρηματικών ομίλων, ζητούμενο άλλωστε στο οποίο ταυτίζονται και όλες οι συνταγές της ΕΕ που «παίζουν» για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής κρίσης» που η ίδια η πολιτική τους προκαλεί.

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε εξάλλου την ΕΕ ...να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες ώστε να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρουσιάζοντας τη διπλωματική οδό σαν το αντίθετο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενώ είναι η «άλλη όψη» των ανταγωνισμών στις πλάτες των λαών, που τους πληρώνουν πότε με πολεμικές συγκρούσεις και πότε με την ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε εντελώς την ΕΕ από το κάδρο των ενόχων για τα όσα διαδραματίζονται, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί τις εξελίξεις να τις καθορίζει μονάχα ο Πούτιν με τα φιλοπόλεμα σχέδιά του (...) και οι ΗΠΑ με τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα».

Τέλος, κατήγγειλε τις «παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας», καλώντας την ΕΕ «να αποφασίσει αν θα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που - ορθώς - εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μια σαφή θέση και στάση σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας - μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο». Για μία ακόμα φορά, όπως και τα άλλα κόμματα, υποβαθμίζει ακριβώς το γεγονός ότι το ευρωΝΑΤΟικό μπλοκ στο έδαφος της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία θέλει να κρατήσει προσδεδεμένη την Τουρκία, η οποία με αυτόν τον «αέρα» βάζει στο τραπέζι το σύνολο των επιδιώξεών της και εντείνει την επιθετικότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου