Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 07/10/1820

Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης εγκρίνει το «Σχέδιον Γενικόν» για την Ελληνική Επανάσταση. 

Αλέξανδρος Υψηλάντης εγκρίνει το «Σχέδιον Γενικόν»

07/10/1849

Πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Έντγκαρ Αλαν Πόε. 

Εντγκαρ Αλαν Πόε

07/10/1885

Γεννιέται ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ (βραβείο Νόμπελ, 1922).

07/10/1940

Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Ρουμανία «για να τη σώσουν από τους Άγγλους ιμπεριαλιστές», όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν.

07/10/1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Κόρινθο.

07/10/1949

Μετά τη δημιουργία το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους χωριστού δυτικογερμανικού κράτους υπό την εποπτεία του ιμπεριαλισμού, οι εργαζόμενοι του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας ανακήρυξαν το σχηματισμό της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ).

 Η ίδρυση της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας

07/10/1973

Αποτυγχάνει και νέα απόπειρα δολοφονίας (η δεύτερη μέσα στην ίδια χρονιά) κατά του Προέδρου της Κύπρου, Μακαρίου, οργανωμένη και αυτή από τη Χούντα της Ελλάδας.

07/10/1981

Μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ την προηγούμενη μέρα, ο Χόσνι Μουμπάρακ γίνεται Πρόεδρος της Αιγύπτου.

07/10/1985

Εκδηλώνεται πειρατεία στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο “Ακίλε Λάουρο”, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από βαριά οπλισμένους άραβες τρομοκράτες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι τρομοκράτες απειλούν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν τους αμερικανούς επιβάτες εάν δεν απελευθερωθούν 50 Παλαιστίνιοι, που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

07/10/1999

Πεθαίνει ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 είχε δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.

5 σχόλια:

  1. «Κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει πράγματα που δεν απαγορεύονται. Ποιος μπορεί να εμποδίσει εμένα κουκουλωμένο στο πάπλωμα να κάμω όσους σταυρούς θέλω; Ο καθένας ας πιστεύει ό,τι αυτός θέλει. Πρακτικά όμως εμείς είμαστε οι νεότεροι Χριστοί. Τι έλεγε ο Χριστός; Ό,τι λέμε εμείς σήμερα».
    Απο την ομιλία του Αρη για την θρησκεία
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_695.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέσσερις Παλαιστίνιοι μέλη του ‘’Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης’’ οπλισμένοι με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες έκαναν πειρατεία και κατέλαβαν το πλοίο. Η ενέργεια τους αυτή έγινε πρόωρα καθώς αποκαλύφθηκαν από μέλος του πληρώματος που βρήκε τον οπλισμό τους. Απειλούσαν να ανατινάξουν το πλοίο και να σκοτώσουν περίπου 100 αμερικανούς επιβάτες αν δεν απελευθερώνονταν 50 Παλαιστίνιοι οι οποίοι τελούσαν υπό κράτηση στο Ισραήλ. Αρχηγός του ήταν ο Μοχαμεντ Αμπας.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_883.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Θα γίνει ρε, ναι ή όχι, το ντου που λέγαμε;": Σαν σήμερα, 7 Οκτώβρη 1944, Εβραίοι "Sonderkommandos" (ανάμεσα τους και Έλληνες Εβραίοι) στο Άουσβιτς, μαζί με άλλους αιχμαλώτους, επαναστατούν.
    Όταν τα Ες-Ες έφτασαν με καταλόγους και άρχισαν να εκφωνούν ονόματα,κανείς δεν απάντησε. Όρμησαν στους ναζί φρουρούς, τους αφόπλισαν και οχυρώθηκαν στο κρεματόριο ΙΙΙ με τα λίγα όπλα που διέθεταν, αναμένοντας από τους συντρόφους τους να κινηθούν. Αν και μυημένοι στο σχέδιο της εξέγερσης, οι άνδρες στα άλλα κρεματόρια δεν κινήθηκαν.
    Μέσα σε ελάχιστη ώρα, οι ναζί περιοχή με πολυβόλα και σκυλιά και ξεκίνησε μια ηρωική και άνιση μάχη. Μια άλλη ομάδα κλείστηκε μέσα στο κρεματόριο IV, το οποίο πυρπόλησε. Από όσους πήραν μέρος στην εξέγερση, ελάχιστοι επέζησαν.
    Oι ναζί κατατρόμαξαν. Το κρεματόριο IV τέθηκε εκτός λειτουργίας και κατεδαφίστηκε αμέσως.
    Ηταν η πρώτη φορά που οι ναζί είχαν απώλειες από τους κρατούμενους του Άουσβιτς: Στην εξέγερση σκοτώθηκαν 3 ναζί υπαξιωματικοί.14 τραυματίστηκαν. 250 κρατούμενοι έπεσαν στην μάχη και άλλοι 200 τουφεκίστηκαν απο τους ναζί αμέσως μετά.
    Από τους Έλληνες Εβραίους που πήραν μέρος στην εξέγερση, οι περισσότεροι έπεσαν ηρωικά κάτω από τη βροχή σφαιρών, ενώ οι υπόλοιποι που παραδόθηκαν εκτελέστηκαν επί τόπου, όπως ο Μωύς Ααρών, ο Ιακώβ (Βίκο) Μπρούδο, ο Ισαάκ Βαρούχ (ανήκαν στο κρεματόριο IV) και ο Σαμ Καράσσο κ.α.
    Οι ναζί συνέλαβαν και τέσσερις από τις γυναίκες που προμήθευσαν κρυφά μπαρούτι στους εξεγερμένους. Τις κρέμασαν 6 Ιανουαρίου 1945, μερικές εβδομάδες πριν την απελευθέρωση του στρατοπέδου.
    Για τους εξεγερμένους, ο Μαρσέλ Ματζαρή,που επέζησε απο το κολαστήριο,έγραψε:"Έστω και δια ολίγα λεπτά, ευρέθησαν ελεύθεροι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο λόγος του Άρη Βελουχιώτη στην Κόρινθο
    https://gkagkarin.blogspot.com/2021/10/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου