Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Συσκότιση στα νοικοκυριά και μέτρα ενίσχυσης για «πράσινες» μπίζνες


Σε πολιτική συμφωνία για έκτακτα μέτρα μείωσης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τίθενται σε εφαρμογή από την 1.12.2022 έως και την 31.12.2023, κατέληξαν την Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο.

Πρόκειται για ένα μείγμα στην κατεύθυνση της πρότασης της Κομισιόν που:

- Από τη μια, επιβάλλει μπλακάουτ στις ανάγκες των νοικοκυριών για θέρμανση και ρεύμα τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις ώρες που στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές έχουν ανέβει πολύ λόγω ζήτησης. Ουσιαστικά, τις συγκεκριμένες ώρες της μέρας επιδιώκουν να μειώσουν τη ζήτηση για να συγκρατήσουν τιμές και όγκο κατανάλωσης, φορτώνοντας και έτσι τα σπασμένα στους λαούς για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

- Από την άλλη, με μια σειρά «ρυθμίσεων» στην αγορά, επιχειρούν να «ανακατανείμουν» ανάμεσα στους ομίλους τα τεράστια κέρδη των παραγωγών Ενέργειας, να θωρακίσουν την κερδοφορία και τα επενδυτικά τους σχέδια, ιδιαίτερα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταστροφική για τον λαό «πράσινη μετάβαση» με απευθείας ενισχύσεις και προνόμια στους ομίλους.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η τσεχική προεδρία με ανάρτησή της, η συμφωνία αφορά:

1) Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και 5% στις ώρες αιχμής, 2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες πλην του αερίου στα 180 ευρώ/MWh, 3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο κατέληξαν τελικά σε μια δήλωση ότι «τα κράτη - μέλη ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την επιβολή ενός πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου». Ενώ στη σύνοδο συμφωνήθηκε να τίθεται προσωρινά μια τιμή ρεύματος κάτω του κόστους για τις λεγόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Ζόζεφ Σικέλα, η απόφαση για μείωση της κατανάλωσης έχει υποχρεωτικό στόχο το 5% τις ώρες αιχμής και εθελοντικό στόχο το 10%. Τα κράτη - μέλη θα προσδιορίσουν το 10% των ωρών αιχμής τους μεταξύ της 1ης Δεκέμβρη 2022 και της 31ης Μάρτη 2023, κατά τις οποίες θα μειώσουν τη ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και στη λογική της διαφύλαξης της «πράσινης μετάβασης», των κερδών των ομίλων και των επενδύσεων, αποφασίστηκε να τεθεί όριο εσόδων στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, για όσους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου. Δηλαδή, για όσους χρησιμοποιούν τεχνολογίες «χαμηλότερου κόστους», όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια και ο λιγνίτης, «οι οποίες παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο με κόστος χαμηλότερο από το επίπεδο τιμών που καθορίζουν οι ακριβότεροι "οριακοί" παραγωγοί», όπως αναφέρεται.

Ετσι, οι συγκεκριμένοι στην αγορά χονδρικής θα πουλούν με ανώτατο όριο τα 180 ευρώ, αφού «οι εν λόγω υπο-οριακοί παραγωγοί πραγματοποιούν έκτακτα έσοδα, με σχετικά σταθερό λειτουργικό κόστος, καθώς οι δαπανηροί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με αέριο έχουν αυξήσει την τιμή χονδρικής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν». Είναι αποκαλυπτικό ότι η Κομισιόν για να αιτιολογήσει τη συγκεκριμένη πρόταση αναφέρει: «Αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς να καλύψουν τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες τους χωρίς να υπονομευθούν οι επενδύσεις σε νέες δυναμικότητες σύμφωνα με τους στόχους μας το 2030 και το 2050 για την Ενέργεια και το κλίμα».

Τα κράτη - μέλη, επιπλέον, συμφώνησαν να ορίσουν μια υποχρεωτική προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης επί των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων. Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πού θα κατευθυνθούν τα έσοδα από ένα τέτοιο μέτρο αιτιολογεί: «Η εν λόγω χρονικά περιορισμένη εισφορά θα συντηρήσει τα επενδυτικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση. Θα εισπραχθεί από τα κράτη - μέλη επί των κερδών του 2022 τα οποία υπερβαίνουν μια κατά 20% αύξηση του μέσου όρου των κερδών των τριών προηγούμενων ετών (...) Τα κράτη - μέλη μπορούν επίσης να χρηματοδοτούν διασυνοριακά έργα σύμφωνα με τους στόχους REPowerEU ή να χρησιμοποιούν μέρος των εσόδων για την κοινή χρηματοδότηση μέτρων για την προστασία της απασχόλησης ή την προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση».

Στην πραγματικότητα, δίνουν νέα κίνητρα σε συμπράξεις ανάμεσα σε εταιρείες, προκειμένου να συνεχιστεί η καταστροφική για τον λαό «πράσινη μετάβαση» και προτείνει στα κράτη - μέλη να χρηματοδοτούν «πράσινες» επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Επιπλέον, όπως αποφασίστηκε, τα κράτη - μέλη μπορούν να διατηρήσουν εθνικά μέτρα που είναι ισοδύναμα με την εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον είναι συμβατά με τους στόχους του κανονισμού και παράγουν τουλάχιστον συγκρίσιμα έσοδα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα κρατικά πακέτα στήριξης για να μείνουν όρθιοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Με παχυλά πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ επιχειρούν οι αστικές κυβερνήσεις τη «διάσωση» της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε μια σειρά από κράτη - μέλη της ΕΕ μπροστά στην επερχόμενη νέα οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη την Παρασκευή ανακοινώθηκε στο 10%, ο υψηλότερος από τότε που κυκλοφόρησε το ευρώ.

Την Πέμπτη η κυβέρνηση του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε πακέτο - μαμούθ ύψους 200 δισ. ευρώ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ένα κρατικά επιδοτούμενο «φρένο» στην τιμή του φυσικού αερίου ως την άνοιξη του 2024 και μείωση του φόρου στο 7% από 19% επί των πωλήσεων καυσίμων, μετακυλίοντας εννοείται τον τελικό λογαριασμό στον λαό. Το πακέτο των 200 δισ. ευρώ προκάλεσε ικανοποίηση σε ένα μέρος του μεγάλου κεφαλαίου, με τον επικεφαλής του Συνδέσμου Χημικής Βιομηχανίας, Βόλφγκανγκ Γκρος, να εκφράζει «σημαντική ανακούφιση». Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβρη ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 10,9% (ο μεγαλύτερος από το 1951) και τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας (Ifo, ΙfW, IWH) αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη το 2022, στο 1,4% από το 2,7% που προέβλεπαν τον περασμένο Απρίλη. Για το 2023 προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,4%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,1%.

Το ίδιο διάστημα, η BusinessEurope (ένωση μεγάλων εργοδοτών στην ΕΕ) προειδοποίησε ότι η ακρίβεια σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα ενδέχεται να προκαλέσει κίνδυνο για «απώλειες παραγωγής» και λουκέτο σε χιλιάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΕΚ+ (όπου συμμετέχει η Ρωσία) στην προγραμματισμένη για τις 5 Οκτώβρη συνεδρίασή του πιθανόν να αποφασίσει περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές σε μεθεπόμενη συνεδρίαση η Ρωσία σχεδιάζει να ζητήσει μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα, προμηνύοντας νέα αύξηση στις τιμές.

Οσον αφορά τη Βρετανία, από την άλλη, μετά τη μείωση της συναλλαγματικής αξίας της στερλίνας κατά 20% από την αρχή του 2022 και τον μίνι προϋπολογισμό που παρουσίασε στις 16/9 ο νέος υπουργός Οικονομικών, που μειώνει σημαντικά τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutche Bank, Ντέιβιντ Φόκερς Λαντάου προέβλεψε «βαθιά και μακρά ύφεση», παρά τις προσπάθειες της Τράπεζας της Αγγλίας να καλύψει τη διαφορά για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Ολα αυτά την ίδια στιγμή που οι Βρετανοί πληρώνουν βαρύ τίμημα, με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ισότητας της Υγείας (ΙΗΕ), για παράδειγμα, με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια, κρύα σπίτια, ανισότητες στην Υγεία», να καταγράφει ραγδαία επιδείνωση της υγείας εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα λόγω ενεργειακής φτώχειας. Προβλέπουν δε ότι αυτόν τον χειμώνα θα προκληθεί «σημαντική ανθρωπιστική κρίση». Επιπλέον, η οργάνωση End Fuel Poverty Coalition προέβλεψε ότι μετά την 1η Οκτώβρη περίπου 12,64 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία (ιδιαίτερα σε Γουέστ Μίντλαντς, Χάμπερ και Γιορκσάιρ) θα πέσουν θύματα ενεργειακής φτώχειας.

Στο μεταξύ, τα μεγάλα ζόρια των καπιταλιστικών οικονομιών διεθνώς αποτυπώνουν και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Στην ενδιάμεση έκθεσή του, με τίτλο «Πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», αναφέρεται ότι η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας ανακόπηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ότι το 2023 θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν πριν από ένα έτος. Ειδικότερα, η παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος αναμένεται στο 3%, ενώ γίνεται λόγος για 2,2% το 2023, ποσοστό ακόμη χαμηλότερο από το 2,8% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Ιούνη.

Για την Ευρωζώνη προβλέπεται απότομη μείωση της ανάπτυξης - ουσιαστικά στασιμότητα - σε μόλις 0,3% το 2023. Για τις ΗΠΑ ο ΟΟΣΑ προβλέπει σχεδόν στασιμότητα, 0,5% το 2023.


Δ. Ο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου