Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Και νέα εξοπλιστικά στο «μενού» της επίσκεψης Σολτς την ερχόμενη Πέμπτη


 Συνεχίζεται η εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μία μέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Κίεβο και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο αλλά και τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, ξεκίνησε η αποστολή των ελληνικών τεθωρακισμένων BMP-1.

Πέρασαν τα σύνορα τα BMP-1

Τα 40 τεθωρακισμένα BMP-1
το προηγούμενο διάστημα μεταφέρονταν από τα ελληνικά νησιά και συγκεντρώνονταν σε στρατόπεδο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Χθες ξεκίνησε η αποστολή τους με μεγάλα οχήματα προς την Ουκρανία. Τουλάχιστον 15 πέρασαν τα ελληνικά σύνορα μέσω Προμαχώνα και βρίσκονται καθ' οδόν προς την εμπόλεμη ζώνη.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση διαφημίζει και την αντικατάσταση τους από γερμανικά «Marder», ενώ τα εξοπλιστικά βρίσκονται πάνω - πάνω και στο «μενού» της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Die Welt» αναφέρεται σε σχέδια συμπαραγωγής παραγωγής αρμάτων μάχης «Leopard» του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού «Kraus-Maffei-Wegman» με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων (...) ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης "Leopard" στην Ελλάδα».

Σε ερώτηση δε της «Die Welt» η KMW απάντησε ότι «οι συζητήσεις αφορούν το "Leopard 1A5" και το "Leopard 2", ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων "Leopard" ή ακόμα και για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο πάντως αναφέρει ότι εκτός από τον όμιλο ΚMW, ενδιαφέρον για την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει και η «Rheinmetal». «Ο εξοπλιστικός όμιλος με έδρα το Ντίσελντορφ ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει το νέο Τεθωρακισμενο Οχημα Μάχης "Lynx" τον επόμενο χρόνο, όπως και η Ουγγαρία, επίσης ΝΑΤΟικός εταίρος», αναφέρει η «Die Welt». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, μιλώντας για «δυνητική - θα το εξετάσουμε κι αυτό - είσοδό μας στο πρόγραμμα πρόσκτησης του νέου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης "Lynx"».

  • Στο μεταξύ, σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στο περιθώριο της Συνόδου ο ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αν. Μπέρμποκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου