Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
21/10/1805

Ο βρετανικός στόλος υπό το ναύαρχο Ο. Νέλσον επικρατεί επί του γαλλικού και ισπανικού στη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.

21/10/1825

Δημοσιεύεται στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, που στη συνέχεια θα αποτελέσει τον Εθνικό Ύμνο της χώρας μας. 

«Ύμνος εις την Ελευθερία»

21/10/1833

Γεννιέται ο Σουηδός επιχειρηματίας και εφευρέτης Άλφρεντ Μπέρνχαρντ Νόμπελ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία.

21/10/1907

Γεννιέται ο υπερρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος. 

Νίκος Εγγονόπουλος

21/10/1916

Ο σοσιαλδημοκράτης Φ. Άντλερ σκοτώνει τον Αυστριακό πρωθυπουργό κόμη Καρλ φον Στιργκ.

21/10/1918

Πραγματοποιείται το πρώτο εργατικό συνέδριο στην Ελλάδα, στο φουαγιέ του “Βασιλικού Θεάτρου” στην Αθήνα, που θα οδηγήσει στην ίδρυση της ΓΣΕΕ.

21/10/1931

Στην Κύπρο ξεσπούν μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις κατά της Βρετανικής κυριαρχίας. Στη Λευκωσία ο λαός βάζει φωτιά στο Κυβερνείο όπου διέμενε ο Βρετανός αρμοστής και συγκρούεται με το βρετανικό στρατό. Δύο μέρες μετά, οι Βρετανικές αρχές εξαπολύουν σειρά τρομοκρατικών μέτρων και διενεργούν κύμα συλλήψεων, κυρίως κατά των κομμουνιστών: 850 άτομα συνελήφθησαν στη Λευκωσία, 520 στη Λεμεσό, 980 στην Αμμόχωστο. 

«Οκτωβριανά» στην Κύπρο

21/10/1933

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν επίσημα τη Σοβιετική Ένωση.

21/10/1934

Ξεκινά η Μεγάλη Πορεία του Κόκκινου Στρατού της Κίνας, ο οποίος κατάφερε να αποφύγει την περικύκλωση από τις αστικές-εθνικιστικές δυνάμεις του Τσιάνγκ Κάι Σεκ, διανύοντας 12.500 χλμ. σε 370 μέρες. 

H «Μεγάλη Πορεία», της Κίνας 

21/10/1948

Χαράματα της 21 Οκτώβρη του 1948, όπου έπεφτε νεκρός σε ενέδρα χιτών και χωροφυλάκων του χωριού Δαύλεια Βοιωτίας, ο Παντελής Λάσκας, ο καπετάνιος Πελοπίδας, μία απ τις ηρωικότερες και θρυλικές μορφές των δύο ένοπλων αγώνων (ΕΛΑΣ -ΔΣΕ).

21/10/1964

Στο θέατρο «Ρεξ» παρουσιάζεται το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Άξιον Εστί». 

Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει την απονομή του Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

21/10/1969

Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Μπητ γενιάς και εισηγητής του ομώνυμου όρου.

21/10/1969

Τεράστιες διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ πραγματοποιούνται στην Ιαπωνία με συμμετοχή 500.000 ατόμων. Εκτεταμένες συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών σημειώνονται στο Τόκιο.

21/10/1972

Αεροπλάνο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που ερχόταν από την Κέρκυρα, συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας, με αποτέλεσμα το θάνατο 37 ατόμων.

21/10/1973

Η «νύχτα της μεγάλης σφαγής» στην Ουάσιγκτον: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον εξαναγκάζει σε παραίτηση τον εντεταλμένο εισαγγελέα της υπόθεσης Γουοτεργκέιτ, Αρτσιμπαλντ Κοξ, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Έλιοτ Ρίτσαρσον, και τον υφυπουργό, Γουίλιαμ Ρακελσχάους, εδραιώνοντας την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη του σκανδάλου. 

Γουότεργκεϊτ

21/10/1980 

Πέθανε ο Χανς Άσπεργκερ, αυστριακός παιδίατρος. (Σύνδρομο Άσπεργκερ) (Γεν. 18/2/1906) 

Χανς Άσπεργκερ

21/10/1981

Διάσκεψη Βορρά - Νότου με συμμετοχή 22 κρατών πραγματοποιείται στο Κανκούν του Μεξικού. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Ρίγκαν δηλώνει ότι η επίλυση των προβλημάτων του Τρίτου Κόσμου βρίσκεται «στην ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς και όχι στη βοήθεια εκ μέρους των αναπτυγμένων χωρών».

6 σχόλια:

  1. Η σεμνότητα και ο πραγματικός κομμουνιστικός χαρακτήρας του Παντελή Λάσκα, που δοξάστηκε σαν ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ, δεν επέτρεψαν να δημιουργηθεί θόρυβος και φασαρία γύρω από τα όνομά του. Η κοπιώδης όμως γνωριμία με το αγωνιστικό του οδοιπορικό και η ολοκλήρωση της ιστορικής του βιογραφίας, μας κάνουν να μιλάμε πλέον για ένα ηγετικό στέλεχος πλάι στα κορυφαία στελέχη της Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Η παλικαριά και η πολεμική του τέχνη, στάθηκαν απαράμιλλες. Ελαβε μέρος σ' όλες τις μάχες στη Ρούμελη στο ξεκίνημα (Ρεκά, Γοργοπόταμο, Μικρό Χωριό, Κρίκελο, εκστρατεία Ζέρβα κλπ).
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_780.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Φλεβάρη αυτού του έτους, με πρωτοβουλία της «Φεντερασιόν» συγκλήθηκε μυστικά στη Θεσσαλονίκη η Β΄ Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη, όπου συμμετείχαν, εκτός της «Φεντερασιόν», σοσιαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, του Βόλου και της Κέρκυρας. Η Συνδιάσκεψη εκείνη αποφάσισε τη διοργάνωση νέας Συνδιάσκεψης για τον Ιούλιο του 1918.
    ...
    Η πρώτη φορά και η τελευταία μάλλον, που ενας οπορτουνιστής, ο Αβραάμ Μπεναρόγια, έκανε κάτι σωστό.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/10/blog-post_442.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ο παιδίατρος των ναζί": Σαν σήμερα, 21 Οκτώβρη 1980, πεθαίνει ο Χανς Άσπεργκερ,Aυστριακός παιδίατρος απο τον οποίο πήρε το όνομα το "Σύνδρομο Άσπεργκερ" (μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού). Στην πραγματικότητα, το έργο του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την άνοδο του ναζισμού και τα θανατηφόρα του προγράμματα.
    Ο ίδιος ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη ναζιστική "παιδοψυχιατρική" όταν ταξίδεψε από τη Βιέννη στη Γερμανία το 1934, σε ηλικία 28 ετών.Οι συνεργάτες του είχαν αναπτύξει διαγνώσεις κοινωνικών ανεπαρκειών για τα παιδιά που θεωρούσαν ότι δεν είχαν σχέση με την κοινότητα, και αδυνατούσαν να συμμετάσχουν σε συλλογικές δραστηριότητες του Ράιχ, όπως η Νεολαία του Χίτλερ.
    Μετά τη ναζιστική προσάρτηση της Αυστρίας το 1938-και την εκκαθάριση των Εβραίων και των φιλελεύθερων συνεργατών του από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης-ο Άσπεργκερ εισήγαγε τη δική του διάγνωση για την κοινωνική απόσπαση: την "αυτιστική ψυχοπάθεια".
    Καθώς είχε στόχο να προαχθεί ως αναπληρωτής καθηγητής, τα γραπτά του για τη διάγνωση έγιναν σκληρότερα. Άρχισε να γράφει για "αγριότητα" και "σαδιστικά χαρακτηριστικά" των παιδιών που μελετούσε, κάνοντας παράλληλα λόγο για "αυτιστικές πράξεις κακίας" για τις οποίες ήταν υπεύθυνα.Τέτοιοι χαρακτηρισμοί αποτελούσαν θανατική ποινή για το Τρίτο Ράιχ, με αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά που είχαν αξιολογηθεί ιατρικά από τον Άσπεργκερ να θανατωθούν.
    Ο Άσπεργκερ δικαιολογούσε δημοσίως τις πολιτικές φυλετικής καθαρότητας, περιλαμβανομένων των αναγκαστικών στειρώσεων, και συνεργάστηκε ενεργά σε πολλές περιπτώσεις με το ναζιστικό πρόγραμμα ευθανασίας παιδιών.
    Η παιδική "ευθανασία" ήταν το πρώτο πρόγραμμα μαζικής εξόντωσης του Ράιχ, που ξεκίνησε από τον Χίτλερ το 1939, ως ένα σχέδιο ενάντια στα παιδιά που θεωρούνταν"ξένα"για το κράτος και κίνδυνος για την ευγονική που είχε υιοθετηθεί. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν σωματικά υγιή παιδιά,που δεν υπέφεραν καν από οποιαδήποτε ασθένεια. Θεωρήθηκε τότε ότι είχαν σωματικές, ψυχικές ή συμπεριφορικές "ανωμαλίες".
    Τουλάχιστον 5.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη περίοδο σε περίπου 37 "ειδικές αίθουσες". Το Am Spiegelgrund στη Βιέννη, ήταν από τις πιο θανατηφόρες. Σε αυτή την κλινική δολοφονήθηκαν περίπου 800 παιδιά, στο πλαίσιο των "φυλετικών εκκαθαρίσεων". Οι δολοφονίες έγιναν στα ίδια τα κρεβάτια των νέων, καθώς οι νοσηλευτές τους παρείχαν υπερβολικές δόσεις ηρεμιστικών, μέχρι αυτοί να αρρωστήσουν και να πεθάνουν.
    Ο Άσπεργκερ συνεργάστηκε στενά με τους κορυφαίους συντελεστές του προγράμματος ευθανασίας της Βιέννης, συμπεριλαμβανομένου του Erwin Jekelius,διευθυντή του Am Spiegelgrund, οποίος ήταν μάλιστα αρραβωνιασμένος με την αδελφή του Χίτλερ. Μαζί του,ήταν υπεύθυνος για την αποστολή εκατοντάδων παιδιών στην συγκεκριμένη εγκατάσταση, όπου θα έβρισκαν τραγικό θάνατο. Σε άλλο νοσοκομείο, ο Άσπεργκερ ήταν μέλος της επιτροπής που έκρινε "ανίατους" 35 ασθενείς της παιδιατρικής κλινικής οι οποίοι στην συνέχεια δολοφονήθηκαν.
    Μεταπολεμικά,ο Άσπεργκερ πήρε αποστάσεις από το έργο του στην αυτιστική ψυχοπάθεια και ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα (θρησκευτικά, κοινωνικά σχόλια για ανατροφή κ.α).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα, ο όρος ''Σύνδρομο Asperger'' έχει απορριφθεί ως ξεχωριστή διάγνωση, θεωρείται κομμάτι των χαρακτηριστικών των ατόμων που είναι διαγνωσμένα με "Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος".

      Όμως ακόμα και έτσι, όπως έγινε και με άλλες ασθένειες η διαταραχές,που πήραν το όνομά από γιατρούς που συμμετείχαν σε ναζιστικά εγκλήματα (πχ σύνδρομο Ράιτερ), το αίτημα για παύση οποιασδήποτε χρήσης του ονόματος Άσπεργκερ είναι ελάχιστη συμβολή για να τιμηθούν τα θύματα που δολοφονήθηκαν εξαιτίας του.

      Πηγές: "Συνεργάτης των ναζί" ο παιδίατρος Άσπεργκερ",Λένα Κυριακίδη, "Η ναζιστική ιστορία πίσω από το σύνδρομο Asperger", Ναταλία Πετρίτη, "Ο παιδίατρος Χ.Άσπεργκερ "συνεργάστηκε ενεργά" με τους ναζί",ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Ο θρυλικός παιδίατρος Ασπεργκερ συνεργάστηκε με τους ναζί", Το ΒΗΜΑ.

      ΥΓ 2 δεκαετίες πριν τις μελέτες του Άσπεργκερ(1926), η Σοβιετική Grunya Sukhareva είχε δημοσιεύσει πρώτη μελέτες για διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Όμως, το έργο της αγνοήθηκε στη Δύση και οι πρώτες μελέτες για αυτό το θέμα χρεώθηκαν(και)στον συνεργάτη των ναζί Ασπεργκερ.

      Η Sukhareva ήταν παιδοψυχίατρος,που σε όλη την ζωή της βοηθούσε παιδιά,πρωτοστάτησε στο άνοιγμα ειδικών σχολείων κλπ.Ο Ασπεργκερ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο έργο της .Η ιστορία στην Δύση "ξαναγράφτηκε", ξεπλένοντας, για πολλά χρόνια, έναν συνεργάτη των ναζί.
      https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02fLfKcY5v7XfTxGZV2gw7mCd2i8xNaKuavpC9hYY1bC9ah7jrqBKkzcfvzKTEmfb6l&id=100066793461714&__cft__[0]=AZWbIezlzOAPKiu1LftnVPnXrr5TeNhum7CWeipw2Fok17mAdV-WXQiYuHBsKNyzjyqLzKfFtJtccyIIBnvyVDLjE4OQhXxeu9_sfR6gXrXiX6HEmHos1Kn276LMvlpX46yeYLzGXvyxR1eHb4yM0S93bvl_B-hTNJXpS3-h0IKn9uUz_irlaxFZFOfOnnvIKB5Srsgc1nIz3celZT6n4BHn&__tn__=%2CO%2CP-R

      Διαγραφή
  4. "H καταστροφή στο Άμπερφαν": Σαν σήμερα, πρωινό 21 Οκτώβρη 1966, οι μαθητές του σχολείου του χωριού Άμπερφαν στην Ουαλία, βρίσκονται, όπως κάθε πρωί, στο σχολείο.
    Μόλις έχουν τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο και βρίσκονται στις τάξεις για να ξεκινήσουν για μάθημα. Στο βουνό της περιοχής υπάρχει ένα ορυχείο Άνθρακα, στο οποίο έχουν συσσωρευτεί τόνοι λάσπης, στην πλαγιά, πάνω απο το Άμπερφαν.
    Οι γονείς έχουν στείλει επιστολές στο "Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα" (NCB), φοβούμενοι για κατολίσθηση. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Το πρόβλημα έχει επιβαρυνθεί απο τις βροχές, συνηθισμένες για την περιοχή.
    Εκείνο το πρωί, η βροχή έδωσε τη χαριστική βολή. Το προσωπικό του ορυχείου είδε να ανοίγει η γη κάτω απο τα πόδια τους. Έτρεξαν να σωθούν και να ειδοποιήσουν την κοινότητα, όμως ήταν αργά. Τα απόβλητα στην πλαγιά υγροποιήθηκαν και άρχισαν να κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό. Πάνω απο 300 χιλιάδες κυβικά λάσπης σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους και, με μια μεγάλη βουή,έθαψαν ολόκληρο το σχολείο.
    Όλα τελείωσαν σε λίγα λεπτά. Όσο περνούσε η ώρα οι κραυγές των μικρών μαθητών γινόντουσαν όλο και πιο λίγες. Εργάτες, απλοί άνθρωποι απο όλη τη χώρα, έτρεξαν για να βοηθήσουν. Έσκαβαν ακόμα και με τα χέρια προκειμένουν να βοηθήσουν στις έρευνες, που κράτησαν έξι μέρες. Όμως, το τελευταίο παιδί που βγήκε ζωντανό ήταν στις 11 το βράδυ την μέρα της καταστροφής.
    Ο τελικός απολογισμός των νεκρών ήταν 116 παιδιά-τα μισά παιδιά του χωριού-και 28 ενήλικες.
    Η Βασίλισσα Ελισάβετ εξαφανίστηκε και ήρθε στην περιοχή μετά απο..8 μέρες, ξεσηκώνοντας αγανάκτηση σε όλη τη χώρα. Οι φτωχοί γονείς του χωριού δεν είχαν λεφτά ούτε για να θάψουν τα παιδιά τους. To "Εθνικό Συμβούλιο Άνθρακα", με πρόεδρο τον πρώην Υπουργό Εργασίας των "προοδευτικών" Εργατικών Alfred Roben "προσέφερε" το πόσο των..50 λιρών για κάθε οικογένεια. Κάτω απο την κατακραυγή, οι αποζημιώσεις αυξήθηκαν.
    Ο Roben έδωσε δήθεν και την παραίτηση του, αλλά,όπως αποκαλύφθηκε δεκαετίες αργότερα είχε πάρει ήδη διαβεβαιώσεις ότι η θέση του ήταν ασφαλής. Και όχι μόνο αυτό. Αργότερα πήρε θέση..συμβούλου της κυβέρνησης για θέματα υγείας/ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!
    Κανείς δεν τιμωρήθηκε, παρά το ότι έρευνα της Βουλής των Λόρδων διαπίστωσε πως το NCB είχε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμως το έγκλημα δεν σταμάτησε εκεί. Απο το μεγάλο κύμα συμπαράστασης σε όλη τη χώρα για τις οικογένειες των χαμένων παιδιών, συγκεντρώθηκαν δωρέες ύψους 1,75 εκατομμυρίων λιρών. Η κυβέρνηση των Εργατικών, μαζί με την διοίκηση του "Εθνικού Συμβουλίου Άνθρακα" λεηλάτησαν μεγάλο ποσό απο τις δωρεές-ουσιαστικά εκβιάζοντας τα θύματα-για να μην πληρώσουν αυτοί (οι υπεύθυνοι δηλαδή) το σύνολο του κόστους για να ξαναγίνει η περιοχή ασφαλής!
      Το "έγκλημα στο Άμπερφαν" παρέμεινε, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστο έξω απο την Βρετανία. Πρόσφατα, ήρθε στο προσκήνιο με επεισόδια της σειράς "The Crown". Ένα έγκλημα που έδειξε ξανά την αδιαφορία και αναλγησία των αστικών κρατών και κυβερνήσεων και του συστήματος τους για τις ζωές των φτωχών ανθρώπων, που οδηγούν σε φονικές καταστροφές, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
      Πηγές: "How the people of Aberfan were repeatedly betrayed after the disaster", Wales online, "Remembering Aberfan", BBC, "Disaster at Aberfan", Guardian,
      https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0APmwE9SjifxET9F2JyKQ69mD7YEhsQZ77AYVS4daaxDVht1oHsghX2gWWUQKxcerl&id=100066793461714&__cft__[0]=AZWEjzl6f6gsnj9DmkeL-7ZT0f13j_2ZUgR2Fr1HEVdhs3AzkEF8HifFS6vSPm_am3nHl5-ZbuG13jQR72d10DKZ3Xlotrs7QHTaWEaCcIRi8oMz-1p_mLgnGi1z_J91ylq01MrDZdwNkj3t35IsxVwXoRJvNBuyozb0qB1QiyITC_LiTNF_eAj5T4oFzmAG0VpUpnw5BpdiMCFu4tAeoQjA&__tn__=%2CO%2CP-R

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου