Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 16/02/1568

Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ολλανδίας -3.000.000 άνθρωποι- καταδικάζεται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.

16/02/1907

Γεννιέται ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Άγγελος Τερζάκης. Από τα θεατρικά του έργα ξεχωρίζουν: «Ο σταυρός και το σπαθί», «Είλωτες», «Τα λύτρα της ευτυχίας», «Θωμάς ο Δίψυχος», «Ο Πρόγονος». Το 1937 κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Η μενεξεδένια πολιτεία». Την ίδια χρονιά αρχίζει η δημοσίευση της «Πριγκηπέσας Ιζαμπώ» στην «Καθημερινή», που θα ολοκληρωθεί το 1938 και θα εκδοθεί το 1945. Πέθανε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1979. 

Άγγελος Τερζάκης

16/02/1936

Στην Ισπανία, το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει αποφασιστική εκλογική νίκη. Από τις 473 έδρες λαμβάνει 268 και σχηματίζει κυβέρνηση. Οι φασίστες αρχίζουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το πραξικόπημα. 

Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία

16/02/1937

Το ενετικό φρούριο της Ακροναυπλίας μετατρέπεται από τη δικτατορία Μεταξά σε φυλακή με σκοπό να συγκεντρώσει εκεί τα στελέχη του ΚΚΕ, να απομονώσει τις χιλιάδες των εξόριστων από τους αγωνιστές ηγέτες, και έτσι, χωρισμένους, να χτυπήσει όλους τους εξόριστους και φυλακισμένους με την πείνα, την τρομοκρατία ώστε να τους αναγκάσει - όπως πίστευε - να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας», αποκήρυξης του κομμουνισμού.

Με την κατάληψη της Ελλάδας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το καθεστώς παρέδωσε τους 636 δεσμώτες της Ακροναυπλίας στις δυνάμεις Κατοχής, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εκτελεστούν στη συνέχεια ως «αντίποινα» για τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. 

Ακροναυπλιά

Το φρούριο της Ακροναυπλίας μετατρέπεται, σε φυλακή 

Τόποι εξορίας

16/02/1942

Κυκλοφορεί πλατιά η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ, όπου διατυπώνονται οι σκοποί του λαϊκού στρατού:

1) Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές.

2) Περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού και των ελευθεριών του εναντίον κάθε επιβουλής.

3) Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε ο λαός να μπορεί να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του, για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του. 

Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ

16/02/1943

Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν σε ενέδρα μεταξύ Λάρισας και Ελασσόνας ιταλικό τάγμα. 60 Ιταλοί νεκροί και τραυματίες.

Οι Ιταλοί κατακτητές εξοντώνουν 117 πατριώτες στο Δομένικο και 50 πατριώτες στο χωριό Μυλόγουστα Θεσσαλίας. 

Η μεγάλη σφαγή στο Δομένικο Ελασσόνας!

16/02/1949

Εκτελείται στην Θεσσαλονίκη, ο Κώστας Φαρμάκης, μέλος της ΚΕΕ της ΚΕ του ΚΚΕ

16/02/1955

Με έγγραφο της προς την κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, κυρίως τον «Τελευταίο Πειρασμό», ζητώντας να τα απαγορεύσει. Προηγουμένως είχε ζητήσει τον αφορισμό του Καζαντζάκη από το Πατριαρχείο. 

Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη

16/02/1959

Αφού έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η κουβανική επανάσταση και ο δικτάτορας Μπατίστα έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ο Φιντέλ Κάστρο ορκίζεται πρωθυπουργός της Κούβας.

Γεννιέται οΦιντέλ Κάστρο Ρους

Φιντέλ Κάστρο Ρους

16/02/1964

Στις βουλευτικές εκλογές, η Ένωση Κέντρου λαμβάνει το 52,72% των ψήφων έναντι 35,26% του συνασπισμού ΕΡΕ - Προοδευτικών και 11,8% της ΕΔΑ.

Το αποτέλεσμα αυτό οφειλόταν σε έναν βαθμό και στον λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό» της ΕΔΑ, δηλαδή στην αποχή της από 24 εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να υπερψηφιστούν σε αυτές οι υποψήφιοι του Κέντρου. Η γραμμή της ΕΔΑ για «ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων» με στόχο «να φύγει η δεξιά» την είχε ουσιαστικά καταστήσει «ουρά του Κέντρου», ενός κόμματος αστικού, με διακηρυγμένο σκοπό την πάλη, τόσο κατά της «δεξιάς» του Καραμανλή όσο και κατά της «άκρας αριστεράς», δηλαδή της ΕΔΑ και του ΚΚΕ (ο γνωστός «διμέτωπος αγώνας»).

16/02/1968

Πραξικοπηματική κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού «Η Φωνή της Αλήθειας» από την αναθεωρητική ομάδα των Παρτσαλίδη, Ζωγράφου και Δημητρίου για τη μετάδοσή μηνύματός τους, λίγες μέρες μετά τη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. 

12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ

16/02/1985

Πέθανε ο Γιώργος Ιωάννου, έλληνας λογοτέχνης. («Το δικό μας αίμα», «Πολλαπλά Κατάγματα») (Γεν. 20/11/1927).

16/02/1998

Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ δημιουργείται το δεύτερο κλωνοποιημένο ζώο, ένα μοσχαράκι, μετά την προβατίνα Ντόλι στη Βρετανία.

16/02/2017

Πέθανε ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς.

3 σχόλια:

  1. 16 Φεβρουαρίου 1943, οι ναζί εκτελούν την Αμερικανογερμανίδα ιστορικό της λογοτεχνίας Μίλντρεντ Χάρνακ, δραστήριο μέλος της "Κόκκινης Ορχήστρας",του ηρωικού αντιφασιστικού δικτύου που δρούσε στην ναζιστική Γερμανία και βοηθούσε τον Κόκκινο Στρατό.
    Η Χάρνακ, μαζί με τον σύζυγο της Άρβιντ Χάρνακ και άλλους αγωνιστές, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, εβραίους, είχαν συγκροτήσει το δίκτυο (κυρίως) στο Βερολίνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ.
    Οι Χάρνακ είχαν ταξιδέψει στην Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του 1930 και ήταν στρατευμένοι στο πλευρό της ΕΣΣΔ, την οποία έβλεπαν σαν προοπτική για να τερματιστεί η φτώχεια και η εκμετάλλευση. Ο Άρβιντ Χάρνακ βρισκόταν σε σημαντικές θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και ήταν περιφρουρημένο μέλος του ΚΚΓ (το οποίο έτσι και αλλιώς βγήκε
    στην παρανομία με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.
    Το αντιναζιστικό δίκτυο άρχισε να συγκροτείται το 1939. Η Γκεστάπο αποκαλούσε το δίκτυο (που-μεταξύ άλλων-έστελνε κρυπτογραφημένα μηνύματα με ασύρματο στους Σοβιετικούς) "Κόκκινη Ορχήστρα", όπου ο ασύρματος ήταν το πιάνο, ο χειριστής του ο πιανίστας και ο οργανωτής ο μαέστρος.
    Όμως, η "Κόκκινη Ορχήστρα" δεν ήταν απλά ένα κατασκοπευτικό δίκτυο. Ήταν μια αντιφασιστική οργάνωση, που δρούσε μέσα στην ναζιστική γερμανία, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έστελνε μηνύματα και πληροφορίες, έβγαζε παράνομα αντιφασιστικά έντυπα (εφημερίδες/προκηρύξεις) και εκπομπές του Σοβιετικού ραδιοφώνου, διακινούσε προτροπές σε στρατιώτες/ξένους εργάτες να μην πιστεύουν τους ναζί, καλούσε σε σαμποτάζ στα πολεμικά εργοστάσια και σε λιποταξία από τον φασιστικό στρατό.
    Μέλη της οργάνωσης έπαιρναν μέρος σε σαμποτάζ στην παραγωγή της ναζιστικής πολεμικής βιομηχανίας, επισκέπτονταν χώρους που σύχναζαν ξένοι εργάτες και μοίραζαν προκηρύξεις γραμμένες στη γλώσσα τους,μάζευαν φωτογραφικό υλικό/μαρτυρίες για θηριωδίες των ναζί, δημιουργούσαν τεχνητές καθυστερήσεις στα δρομολόγια τρένων που μετέφεραν ναζιστικά στρατεύματα/πυρομαχικά, βοηθούσαν εβραίους να αποδράσουν κ.α.
    Το έντυπο του δικτύου με τίτλο "Το εσωτερικό μέτωπο", που άρχισε να κυκλοφορεί παράνομα το 1942, γνώρισε μεγάλη διάδοση μεταξύ αντικαθεστωτικών στο Βερολίνο και το Αμβούργο.
    Επιπλέον, το δίκτυο μετέδιδε στη Μόσχα σημαντικές πληροφορίες για θέσεις/σχέδια της Βέρμαχτ ενώ ήταν σε εξέλιξη η επίθεση στο Ανατολικό μέτωπο.Tο διάστημα μεταξύ του Ιουνίου 1941 και του Αυγούστου 1942 η "Κόκκινη Ορχήστρα" έστειλε πάνω από 500 μηνύματα με στρατιωτικές πληροφορίες στην ΕΣΣΔ.
    Έχει καταγραφεί σαν ένα απο τα πιο επιτυχημένα δίκτυα τέτοιου τύπου στην ιστορία.
    Η Γκεστάπο εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό αλλά το δίκτυο συνέχισε την δράση του. Toν Αύγουστο του 1942 άρχισαν μαζικές συλλήψεις και βασανιστήρια. 7 Σεπτέμβρη 1942 οι Χάρνακ συνελήφθησαν.
    Ο Άρβιντ καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στο Βερολίνο στις 22/12/1942. Η Μίλντρεντ καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή, όμως ο Χίτλερ, οργισμένος απο την δράση της "Ορχήστρας", που είχε γελοιοποιήσει την Γκεστάπο, έδωσε εντολή για νέα δίκη, η οποία κατέληξε στην ποινή του θανάτου.
    Οι ναζί την αποκεφάλισαν 16 Φεβρουαρίου 1943. Ήταν 40χρονών. Είναι η μόνη Αμερικανίδα που εκτελέστηκε με προσωπική εντολή του Χίτλερ.
    Η Χάρνακ τιμήθηκε σαν ηρωίδα στην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (και ο σύζυγος της Άρβιντ). Όμως στην πατρίδα της (ΗΠΑ-Μιλγουόκι) ξεχάστηκε. Για το κράτος των ΗΠΑ, το πρόβλημα ήταν ότι έκανε αντιφασιστικό αγώνα με τον Κόκκινο Στρατό.
    Ο αδελφός του Άρβιντ, Φαλκ Χάρνακ, επίσης αντιστασιακός, επιστρατεύτηκε στο τάγμα των "ανάξιων" (999) στην Ελλάδα, απ’όπου δραπέτευσε για να ενταχθεί στον ΕΛΑΣ.
    Ήταν απο τους ιδρυτές της Αντιφασιστικής Επιτροπής "Ελεύθερη Γερμανία", επίσημο όργανο των Γερμανών αντιφασιστών στην ανταρτοκρατούμενη ελληνική επικράτεια,που έκανε αντιναζιστικό αγώνα και καλούσε τους στρατιώτες στις μονάδες της Βέρμαχτ να σταματήσουν τον πόλεμο και να παραδοθούν/αυτομολήσουν στον ΕΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 16 μετασταθμεύσαμε στη Μαυρομάτα και στις 17 του Νοέμβρη φτάσαμε στο Κεράσοβο, όπου εγκατασταθήκαμε οριστικά. Επισταθμία που είχε σταλεί προτύτερα, είχε προετοιμάσει την εγκατάσταση. Η μεταστάθμευση δεν ήταν μικρό πράγμα. Σιγά - σιγά είχαν δημιουργηθεί τα γραφεία και υπηρεσίες του Γενικού Στρατηγείου, οι εφοδιασμοί του και έτσι χρειάζονταν περισσότερα από 100 ζώα. Επί πλέον είχαμε και τη συμμαχική αποστολή που χρειάζονταν και αυτή αρκετά ζώα. Πάντως η προθυμία των χωρικών ήταν τέτια, που μέσα σε δυο μέρες η μεταστάθμευση είχε τελειώσει.

    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_8695.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προικισμένος με αισθαντικότητα όσο και παρατηρητικότητα, συνταίριαξε στο έργο του τη δωρική σοβαρότητα με την ιωνική ελαφράδα δημιουργώντας ένα τελείως προσωπικό ύφος.

    Στην πεζογραφία επιδόθηκε από το 1964, ενώ παράλληλα έκανε μεταφράσεις αρχαίων κειμένων, εξέδωσε συλλογές δημοτικών τραγουδιών, παραμυθιών, Καραγκιόζη, έγραψε θέατρο, χρονογραφήματα και μελέτες.

    Από τα πεζά του ξεχωρίζουν: «Η σαρκοφάγος», «Η μόνη κληρονομιά», «Πολλαπλά κατάγματα», «Επιτάφιος θρήνος» κ.ά.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2023/02/blog-post_605.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου