Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Εφάπαξ επίδομα, μόνιμη κοροϊδία από την κυβέρνηση στους συνταξιούχους


Να ξεγελάσει με προσωρινά επιδόματα τους συνταξιούχους, που στενάζουν από το νέο κύμα ακρίβειας, επιχειρεί και πάλι η κυβέρνηση. Χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει ένα έκτακτο εφάπαξ βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/2023» και περιόρισε το ύψος αυτού «μεταξύ 200 και 300 ευρώ», ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγγελίες θα εξειδικευτούν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο, ενώ συμπλήρωσε πως η συνολική παροχή που θα δοθεί εφάπαξ θα προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Η χτεσινή εξαγγελία, πέρα από το ότι αποτελεί έναν ακόμα αντιπερισπασμό της κυβέρνησης μπροστά στην πίεση που ασκούν οι αγώνες των συνταξιούχων, οι οποίοι αυτές τις μέρες είναι και πάλι στους δρόμους, αλλά και μπροστά στην οργή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που δεν τα βγάζουν πέρα με τις λεηλατημένες συντάξεις τους, είναι ταυτόχρονα και μια ομολογία ότι οι «μεγάλες αυξήσεις» που για μήνες διατυμπάνιζε ήταν ένα προπαγανδιστικό τρικ.

Μετά την απόδοση των συντάξεων του 2023, φάνηκε καθαρά ότι τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ αύξηση, ενώ χιλιάδες ακόμα περιορίστηκαν σε αυξήσεις μερικών ευρώ. Την τραγική αυτή πραγματικότητα σπεύδει τώρα να συγκαλύψει η κυβέρνηση για να «σβήσει» την αγανάκτηση των συνταξιούχων, επιμένοντας όμως να κρατά σε ισχύ τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» που θεσμοθέτησε, και εξαιτίας της οποίας σχεδόν 1 εκατ. συνταξιούχοι δεν έλαβαν τις αυξήσεις του 2023.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε πως «οι μόνες αυξήσεις που είδαν οι συνταξιούχοι φέτος οφείλονται στον νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017!», αναποδογυρίζοντας έτσι το πραγματικό περιεχόμενο του δικού του νόμου, που απαγόρευε τις αυξήσεις σε συντάξεις από το 2017 μέχρι το 2022! Κυρίως, όμως, αυτός ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε ότι η διάταξη της «προσωπικής διαφοράς» θα ενεργοποιηθεί το 2023 (όπως και γίνεται), με τις πρώτες αυξήσεις που θα δοθούν, ώστε όσοι έχουν αρνητική «προσωπική διαφορά» να συνεχίσουν να μη λαμβάνουν καμία αύξηση μέχρι να τη «σβήσουν». Στην ίδια δήλωση η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται ότι το κόμμα της θα «αποκαταστήσει τις αδικίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», «αδικίες» που αποτελούν βέβαια εφαρμογή του νόμου του «ψαλιδοχέρη» Κατρούγκαλου, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια υπερασπίζεται και δεν πρόκειται να καταργήσει.

Αιτήματα των συνταξιούχων:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές με την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

  • Να αποδίδεται στις αναπηρικές συντάξεις ολόκληρη η Εθνική σύνταξη.

  • Να ισχύσει η παράλληλη ασφάλιση στους ασφαλισμένους πριν το 2016.

  • Κατάργηση της παρακράτησης για την υγεία.

  • Άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα μας.

  • Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ΕΑΣ. Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην  υγεία.

  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δωρεάν σε υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

  • Δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

 


Η “άρση των αδικιών” του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται μέσα από προεκλογικά επιδόματα φτώχειας κι εξαγοράς.

Άμεση και πραγματική ανακούφιση μπορεί να αποτελέσει αυτό που ζητούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές, με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

  Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

 Κινητοποιήσεις συνταξιούχων για πραγματικές αυξήσεις και όχι κοροϊδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου