Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Δεκάδες χιλιάδες κάτω από τα ερείπια, εκατομμύρια σεισμόπληκτοι αβοήθητοι


 ΤΟΥΡΚΙΑ

Αυξάνεται συνεχώς η οργή των εκατομμυρίων σεισμόπληκτων στην Τουρκία για την ουσιαστική ανυπαρξία κρατικής στήριξης, ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι σε Τουρκία και Συρία από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη ξεπερνούσαν τους 41.000. Σε ορισμένες περιπτώσεις σωστικά συνεργεία ανέσυραν ακόμα και χθες ζωντανούς από τα συντρίμμια, κάτω από τα οποία ωστόσο εκτιμάται ότι πιθανότατα βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ακόμα νεκροί.

Παράλληλα, η αγωνία δεν τελειώνει αλλά εντείνεται για όσους γλίτωσαν από τα ερείπια, καθώς η έλλειψη των απαραίτητων κρατικών δικτύων και υπηρεσιών Υγείας και Μέριμνας γιγαντώνει τις απειλές που γεννούν η εμφάνιση επιδημιών, η απουσία συνθηκών στοιχειώδους υγιεινής, η έλλειψη επαρκούς σίτισης για τους πληγέντες...

Καταγγελίες για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί

Είναι ενδεικτικές οι καταγγελίες για τις συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι υγειονομικοί από τις ίδιες τις πληγείσες περιοχές, οι οποίοι προσπαθούν να στηρίξουν αμέτρητους τραυματίες ενώ και οι ίδιοι έχουν χάσει σπίτια και συγγενείς...

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του «Sol», η πίεση που δέχεται από τη διεύθυνση το προσωπικό του κρατικού νοσοκομείου «Dοrtyol» στην επαρχία Χατάι είναι τεράστια, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για τη στήριξή του, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έχουν μείνει άστεγοι μετά τις 6 Φλεβάρη...

«Το προσωπικό του νοσοκομείου καταρρέει (...) Πολλοί δεν έχουν πού να μείνουν, έχουν συγγενείς κάτω από τα ερείπια, δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν, δεν έχουν κανένα καταφύγιο. Μια νοσοκόμα για να έρθει στην εφημερία αναγκάζεται να αφήνει τα παιδιά της μέσα στο αυτοκίνητό της, μόνα τους, στο πάρκινγκ του νοσοκομείου», κατήγγειλε ένας εργαζόμενος.

Στο κρατικό νοσοκομείο «Samandag» η διεύθυνση ζήτησε από υγειονομικούς που έφτασαν εθελοντικά από άλλες περιοχές για να βοηθήσουν - ώστε να ανακουφιστούν και οι συνάδελφοί τους που είναι οι ίδιοι σεισμόπληκτοι - να αποχωρήσουν, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται πια... Κι αυτό ενώ υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στη διασφάλιση της υγιεινής του νοσοκομείου, στη λειτουργία του χειρουργείου, ακόμα και στις υπηρεσίες μηχανογράφησης που αφορούν την καταγραφή ασθενών, θυμάτων κ.λπ.

Εκτιμήσεις για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάτω από τα ερείπια...

Την ίδια στιγμή είναι ασταμάτητες οι καταγγελίες ανθρώπων οι οποίοι μέρα με τη μέρα έχασαν την επαφή με συγγενείς τους που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από συντρίμμια, αφού σωστικά συνεργεία δεν ήρθαν στην ώρα τους.

Διαρκείς είναι οι μαρτυρίες για συνεργεία της AFAD που, όταν φτάνουν, έρχονται χωρίς ...φακούς ή άλλο βασικό εξοπλισμό. Αλλά και για την εγκατάλειψη χιλιάδων σεισμόπληκτων χωρίς καν πρόσβαση σε τουαλέτα.

«Ο κόσμος εδώ είδε νεροχύτη για να μπορέσει να πλυθεί μετά από 4 μέρες... Οι άνθρωποι αφέθηκαν στη μοίρα τους...», τόνιζε ένας σεισμόπληκτος από την Αντάκια (Αντιόχεια).

Σε άλλη περιοχή, κάτοικος περιέγραφε τη φωνή μιας γυναίκας που ενώ τις πρώτες μέρες φώναζε το όνομά της πίσω από τα ερείπια, μετά «σώπασε»... «Αν αφήσεις έναν άνθρωπο για 9 μέρες σε αυτό το κρύο και την πείνα και τη δίψα...», ψέλλιζε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Σεισμολογίας Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, αναφέρουν ότι με βάση επεξεργασία επίσημων στοιχείων για τις σεισμόπληκτες περιοχές «υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι που είναι ακόμα μέσα στα ερείπια...».

Στην Τουρκία σήμερα και ο γγ του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στην Τουρκία και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση θα εκφράσει την υποστήριξη της λυκοσυμμαχίας και θα συζητήσει πώς αυτή μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στις επιχειρήσεις μετά τον σεισμό. Σημειωτέον, ο Στόλτενμπεργκ φτάνει ενώ δυναμώνουν οι διεργασίες γύρω και από τους όρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα θέτει εδώ και καιρό μια σειρά προαπαιτούμενα, ειδικά για την άμεση ένταξη της Σουηδίας, στο φόντο του συνολικότερου παζαριού με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ αλλά και με Ρωσία - Κίνα, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης.

Παράλληλα η «διπλωματία των σεισμών» δυναμώνει ασταμάτητα, αναθερμαίνοντας παζάρια σε μια σειρά μέτωπα, μεταξύ άλλων και στα Ελληνοτουρκικά, όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ελλάδας, όπου εκφράστηκαν ελπίδες για «νέα σελίδα» στις διμερείς σχέσεις.

Αντίστοιχες διεργασίες φαίνεται να επιταχύνονται και για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας.

Χτες βρέθηκε στην Τουρκία ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «θέλω να επιβεβαιώσω για ακόμη μια φορά την επιθυμία μας να οικοδομήσουμε την ειρήνη». Μετά τη συνάντησή τους ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου έσπευσε να τονίσει πως «η Αρμενία σε αυτές τις δύσκολες μέρες έτεινε χείρα φιλίας στους ανθρώπους μας, επέδειξε αλληλεγγύη και συνεργασία».

Τέλος, σε νέα βάση φουντώνουν και οι ενδοαστικές διεργασίες και αντιπαραθέσεις, μετά και από προτάσεις για αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, που αναμενόταν να γίνουν στα μέσα Μάη.

Χτες ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, δήλωσε ότι «αυτήν την περίοδο αγωνιζόμαστε να σώσουμε τις ζωές μας από τα συντρίμμια και να γιατρέψουμε πληγές. Θεωρούμε ότι είναι λάθος να συζητάμε οτιδήποτε αφορά τις εκλογές». Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της βδομάδας ο Μπουλέντ Αρίντς, ιδρυτικό μέλος του ΑΚΡ και για χρόνια στενός συνεργάτης του Ερντογάν, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αναβολής των εκλογών, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «αναγκαιότητα».

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, προερχόμενος από το σοσιαλδημοκρατικό CHP, έσπευσε να τονίσει πόσες δεκάδες χιλιάδες κτίρια στην περιοχή του χρήζουν άμεσης επισκευής ή κατεδάφισης, χωρίς όμως να διευκρινίσει ο ίδιος τι μέτρα έχει λάβει ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει τη λαϊκή στέγη, γενικά την κατασκευαστική δραστηριότητα, ως πεδίο μεγάλης κερδοφορίας των μονοπωλίων, στον βωμό της οποίας θυσιάζεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Από τη χθεσινή συνάντηση του Σύρου Προέδρου με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών

ΣΥΡΙΑ

Με φόντο τους σεισμούς εντείνονται διεργασίες «προσέγγισης» με άλλες αραβικές χώρες

Με τον λαό στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, έχοντας απέναντί του τις βαριές επιπτώσεις του δολοφονικού ευρωατλαντικού εμπάργκο και της πολύχρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης, φαίνεται να εντείνονται και μια σειρά διεργασίες προσέγγισης της συριακής κυβέρνησης με άλλες αραβικές χώρες.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες στη Δαμασκό ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος συνάντησε μεταξύ άλλων και τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ.

Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως η χώρα του θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς τη Συρία και τους σεισμόπληκτους. Η Ιορδανία έχει στείλει μεγάλα φορτία με βοήθεια στη Συρία και στην Τουρκία, ενώ έχει διοργανώσει διάφορες πτήσεις και αυτοκινητοπομπές μέσω του βόρειου μεθοριακού περάσματος της χώρας με τη Συρία.

Ο Ασαντ από την πλευρά του αναφέρθηκε στις σχέσεις που συνδέουν τους «δύο αδελφικούς λαούς» ζητώντας ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη χορήγηση άλλων 50 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμόπληκτους στη Συρία, λίγες μέρες αφότου είχαν ανακοινώσει ισόποση δόση ως άμεση οικονομική βοήθεια στη χώρα.

Αεροπλάνα με φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης προσγειώθηκαν χτες επίσης στη Συρία από τη Λευκορωσία, την Ιορδανία, την Κίνα, την Ιαπωνία κ.α. Ο Ιάπωνας διπλωματικός επιτετραμμένος, φτάνοντας χτες στο αεροδρόμιο της Δαμασκού για να συνοδέψει τη βοήθεια που έφτασε από ιαπωνικό μεταγωγικό αεροσκάφος, τόνισε πως θα ακολουθήσουν και άλλα αεροσκάφη.

Το ίδιο διάστημα, άρθρο στην κρατική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» της Κίνας καταφέρθηκε ξανά εναντίον των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας.

 «Η δύναμη της αλληλεγγύης είναι πιο ισχυρή από τον σεισμό!»

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
    Έφοδος της αστυνομίας στο Κέντρο Αλληλεγγύης του ΚΚ Τουρκίας στην Οσμανίγιε

    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/320691/efodos-tis-astynomias-sto-kentro-allileggyis-toy-kk-toyrkias-stin-osmanigie

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου