Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας


Οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, κατεβαίνουν, 8/3/1957, σε απεργία και διαδηλώσεις.

Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας.

Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ' τους μισθούς των ανδρών.
Εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων.

Αισθανόμενοι την απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία.

Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους.

Στους εργοδότες και την κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα.



Η Β` διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη σαν Διεθνή Μέρα της Γυναίκας κάτω από δυο βασικά συνθήματα: την πάλη για τα δικαιώματά της και την πάλη για την ειρήνη.



4 σχόλια:

  1. Όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, ο χρόνος εργασίας για το αφεντικό είναι πάνω από το οκτάωρο . Καλουμαστε να επιβιωσουμε με πολλή προσωπική εργασία το αφεντικό το αγαπάμε και μας αγαπάει . Η οικογενειακη επιχείρηση έχει ιδιόμορφες σχέσεις μεταξύ των ατόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους αυτοαπασχολούμενους στις 12.000 ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και την κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.

      • Την άμεση κατάργηση τόκων και προστίμων για τα χρέη στην εφορία, όπως και το 30% του χρέους για αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

      • Την άμεση κατάργηση τόκων και προσαυξήσεων που έχουν εκτοξεύσει τα αρχικώς οφειλόμενα ποσά προς τον ΕΦΚΑ, όπως και των χρεών που αντιστοιχούν στην εισφορά Υγείας. Την οριστική κατάργηση της εισφοράς Υγείας (6,95% του εισοδήματος) και την κάλυψη των αναγκών Υγείας - Πρόνοιας για όλους εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

      • Την άμεση έκδοση σύνταξης για όσους πληρούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, με κατάργηση του πλαφόν των 20.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με απόδοση της προβλεπόμενης σύνταξης χωρίς περικοπές και πραγματικά ευνοϊκές ρυθμίσεις, π.χ. στο 5% του πραγματικού εισοδήματός τους.

      • Την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και των συντάξεων πείνας που αυτός εισάγει. Αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους και όλες με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας - Ασφάλισης.

      • Την κατάργηση των κατασχέσεων για χρέη ατομικής Ασφάλισης.

      • Την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο και οδηγούν στη διάλυση της Κυριακάτικης αργίας».

      Διαγραφή
  2. Eμεις βγαλαμε άκρη με εργατολογο για ένα θέμα σύνταξης που είχαμε . Συμπληρωμένα τριάντα χρόνια ασφάλισης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι απλά «το άλλο μισό του ουρανού», είναι βασικά το ΚΑΛΥΤΕΡΟ μισό!

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου