Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Αλλο ένα «εκ προμελέτης» έγκλημα με θύματα μικρούς ασθενείς και λαϊκές οικογένειες


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Εργαζόμενοι και γονείς μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο
 
Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί στα νοσοκομεία και ειδικά στα παιδιατρικά ενάντια στην επιχείρηση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας τη μοναδική παιδοογκολογική μονάδα της χώρας, που εδρεύει στου Γουδή, στα νοσοκομεία Παίδων.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, ενώ μέσα στη βδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση, με τους γιατρούς και τους γονείς, εργατικά σωματεία και φορείς να σημαίνουν «συναγερμό». Καλούν σε παγκινητοποίηση ενάντια σε ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού και των παιδιών του, στο «φόντο» μάλιστα της τραγωδίας στα Τέμπη που αποκάλυψε ότι η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, το κυνήγι του κέρδους δεν συναντιέται πουθενά με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αντίθετα φέρνει συντρίμμια και θάνατο.

Μετά τη μετατροπή της πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού σε ΑΕ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, την ίδρυση του πρώτου «δημόσιου νοσοκομείου ΑΕ» στη Σαντορίνη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ «παραλαμβάνει τη σκυτάλη», για να σπρώξει τις μπίζνες με την υγεία του λαού και την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε έχει νομοθετήσει τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και προωθεί το «Νέο ΕΣΥ» για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτός είναι και ο κοινός παρονομαστής της πολιτικής όλων των αστικών κομμάτων, για τον «συμπληρωματικό ρόλο» και τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που όλο και περισσότερο διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις σύγχρονες υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός και την πραγματικότητα που βιώνει.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ" (Κέντρο)» και προβλέπει την «ενσωμάτωση» στο «Κέντρο» της μοναδικής δημόσιας Ογκολογικής Μονάδας Παίδων, που είναι τμήμα του παιδιατρικού Νοσοκομείου «H Αγία Σοφία» αλλά και τμήματά του (το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου), όπως και το Ογκολογικό Τμήμα του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και τη Μονάδα Ειδικών Θεραπειών Αιματολογίας - Ογκολογίας της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής. Ολα αυτά εντάσσονται στη νέα «ιδιωτικού δικαίου» δομή, στην οποία σύμφωνα με το νομοσχέδιο εκχωρούνται τόσο ο ξενοδοχειακός και ιατρικός εξοπλισμός όσο και τα οικόπεδα του Δημοσίου «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή». Τα έσοδά του μάλιστα θα προέρχονται μεταξύ άλλων και από «τα ημερήσια νοσήλια και τις εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις», αλλά και από την εκμετάλλευση - «αξιοποίηση» του ερευνητικού έργου.

Το μόνιμο προσωπικό που εργάζεται στην Παιδοογκολογική Μονάδα μεταφέρεται στο ΝΠΙΔ, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία αναφορά σε μόνιμη δουλειά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ούτε διευκρινίζεται τι θα απογίνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Σημειώνεται ότι όσο η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της μοναδικής δημόσιας Παιδοογκολογικής Μονάδας, τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Στην Ελλάδα κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο περίπου 350 παιδιά από γεννήσεως μέχρι της ηλικίας των 16 ετών. Το 2020 o ετήσιος αριθμός νέων περιστατικών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών ήταν 16/100.000 παιδιά.
  • Το 80% των παιδιών αυτών απευθύνεται στη Παιδοογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Περίπου 70 παιδιά ετησίως υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. 3 στα 4 παιδιά θεραπεύονται.
  • Το 2022 οι εισαγωγές των μικρών ασθενών ήταν 10.085, δηλαδή το 21,8% των συνολικών εισαγωγών.
  • Μόνο την τελευταία δεκαετία στη Μονάδα έχουν γίνει 40.776 νοσηλείες, 183.950 ημερήσιες νοσηλείες και 1.402 μεταμοσχεύσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν από τη μία «ψωμί» που υπάρχει για τους ιδιώτες, και από την άλλη ότι, παρά τα τεράστια εμπόδια που έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, παρά την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, χάρη στο έμπειρο προσωπικό γίνεται μια αξιοσημείωτη προσπάθεια για τους μικρούς ασθενείς και που δικαιολογημένα τώρα οι χιλιάδες οικογένειες ανησυχούν για το «τι μέλλει γενέσθαι». Μάλιστα, για πρώτη φορά παρασκευάστηκαν στο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας τροποποιημένα κύτταρα για τη θεραπεία της ανθεκτικής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας για δύο ασθενείς.

Μόνιμα κάτω από το όριο ασφαλείας

Τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι εκείνα που παίρνουν μεγάλης διάρκειας χημειοθεραπεία, αλλά και με επιπλοκές που αναμένονται από τις χημειοθεραπείες.

«Στα εξωτερικά ιατρεία, σε καθημερινή βάση, βλέπουμε τους παλιούς μας ασθενείς και παιδιά που πρέπει να εξεταστούν από παιδοαιματολόγο. Μιλάμε για έναν μεγάλο όγκο περιστατικών που επισκέπτεται τα τμήματα αυτά», μεταφέρει στον «Ριζοσπάστη» νοσηλεύτρια στη Μονάδα.

«Χορηγούμε ανοσοθεραπείες που αν δεν καλύπτονταν θα είχαν τεράστιο κόστος, όπως και η υποστηρικτική αγωγή των παιδιών. Για παράδειγμα, μόνο ένα κουτί αντιμυκητισιακά έχει τιμή που ανέρχεται σε 400 ευρώ, να μην πούμε για επιπλέον χειρουργεία και πολλά άλλα πράγματα».

Η εργαζόμενη μας μιλά για την έλλειψη στο νοσηλευτικό προσωπικό: «Είναι τεράστια και διαρκής. Οσο πιο εξειδικευμένο είναι ένα τμήμα, τόσο πιο εξειδικευμένο προσωπικό χρειάζεται και είναι ιδιαίτερα σκληρή και απαιτητική δουλειά. Είσαι καθημερινά αντιμέτωπος με την προοπτική του θανάτου. Χαρακτηριστικά, πριν μερικά χρόνια στο τμήμα ήταν 6 νοσηλευτές και 3 νοσηλευτές στα εξωτερικά ιατρεία. Σήμερα είναι ένας νοσηλευτής στα εξωτερικά ιατρεία και 3 στο τμήμα, οι οποίοι μπορεί να αντιστοιχούν σε 15 περιστατικά με σύνθετες ανάγκες και άλλα τόσα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία, όταν η διεθνής αναλογία είναι ένας νοσηλευτής προς δύο ογκολογικούς ασθενείς. Δουλεύουμε μόνιμα κάτω από το όριο ασφάλειας.

Τι θα γίνει καλύτερο με το ΝΠΙΔ, τι θα αναβαθμιστεί εάν ιδιωτικοποιηθεί, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όταν μπαίνει στην εξίσωση το κριτήριο του κέρδους; Γιατί δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Γιατί δεν αυξάνουν την κρατική χρηματοδότηση; Αυτό είναι αναβάθμιση», σημειώνει.

Με λουκέτο απειλείται το Τμήμα Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργεί το τμήμα Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας, που αποτελεί τμήμα αναφοράς για ανοσοανεπάρκειες (ανοσολογικές ασθένειες ένα από τα σπάνια νοσήματα), ενώ καλύπτει και τις μεταμοσχεύσεις για το Ογκολογικό Τμήμα. Και όπως μας μεταφέρουν, είναι στον αέρα η επόμενη χρονιά λειτουργίας του, καθώς ερημώνει από προσωπικό.

Οπως μας λένε εργαζόμενοι σ' αυτό, «το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού είναι χρόνιο. Υπάρχουν ελλείψεις σε βιολόγους, χημικούς, παρασκευαστές τεχνικούς, αλλά και σε ιατρικό προσωπικό, καθώς έχουν φύγει οι περισσότεροι γιατροί και δεν έχουν καν αντικατασταθεί. Φέτος συνταξιοδοτούνται άλλοι δύο γιατροί, οπότε είναι άγνωστο αν το τμήμα θα λειτουργεί του χρόνου.

Και τώρα οριακά λειτουργούμε. Είναι πρόβλημα που χρονίζει, έχουμε απευθυνθεί προς κάθε κατεύθυνση χωρίς να έχει γίνει κάτι πρακτικά. Αν δεν υπάρχουν όλες οι παραπάνω ειδικότητες, τότε το Τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα. Η έλλειψή τους προκαλεί εκπτώσεις και στην υγεία των παιδιών, καθώς λειτουργούμε πάνω από τις δικές μας δυνάμεις. Για να είμαστε τμήμα αναφοράς, θα πρέπει μόνο στο συγκεκριμένο κομμάτι να υπάρχουν τουλάχιστον δύο βιολόγοι και γιατρός. Σήμερα υπάρχει ένας βιολόγος και ένας χημικός. Η παρασκευάστρια είναι μισή, λόγω έλλειψης προσωπικού καλύπτει κι άλλα σημεία του τμήματος. Η επικεφαλής του τμήματος συνταξιοδοτείται.

Ουσιαστικά από του χρόνου δεν θα μας επιτρέπουν να λειτουργούμε ως τμήμα αναφοράς, όταν μάλιστα βλέπουμε αρκετά περιστατικά απ' όλη την Ελλάδα. Και είναι κι άλλα τμήματα που υποστηρίζουν το Ογκολογικό, όπως η Αιμοδοσία. Σε ποιο καθεστώς θα δουλεύουμε του χρόνου; Κανείς δεν τα ξέρει αυτά. Το κόστος στον ιδιωτικό τομέα για όλα αυτά είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Είναι απλησίαστο για τον πολύ κόσμο».

Χτυπάνε στο πιο ευαίσθητο σημείο

«Αυτό που σχεδιάζουν είναι εντελώς παράλογο και δεν το λέμε μόνο οι γονείς, αλλά και οι γιατροί. Ο μόνος λόγος που φαίνεται στον ορίζοντα είναι το κέρδος και όχι το καλό των παιδιών μας», μας λέει μια από τις μητέρες παιδιού με καρκίνο.

Μάλιστα, μια ιδιαίτερη διάσταση για τις επιπτώσεις που θα έχει η απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, δίνει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. Πρόκειται για διαδικασία που θυμίζει τον αντίστοιχο κατατεμαχισμό λειτουργιών για το μοίρασμα της πίτας σε ιδιώτες, που έχει τραγικά αποτελέσματα λόγω της «Βαβέλ» αρμοδιοτήτων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του σιδηρόδρομου. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος: «Είμαστε αντίθετοι με την απόσχιση των ογκολογικών τμημάτων από τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία, καθώς δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Η περίθαλψη και η θεραπεία των παιδιών με καρκίνο απαιτεί συνεχή και καθημερινή συνεργασία των ογκολόγων με τις υπόλοιπες ειδικότητες και τμήματα της παιδιατρικής, όπως χειρουργοί, εντατικολόγοι, μικροβιολόγοι κ.λπ.».

Θέλουν να μας στρέφουν στον ιδιωτικό τομέα

Στο πλευρό αυτών των οικογενειών και στην ανησυχία τους είναι και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία». Μεταφέροντας την πικρή εμπειρία δεκάδων γονιών, η πρόεδρός του, Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου - Κοκολάκη, μας λέει:

«Κι εμείς περάσαμε και περνάμε 12 χρόνια τώρα τις συνέπειες της υποτιθέμενης "αναβάθμισης". Κατά τραγική ειρωνεία χρησιμοποίησαν την ίδια λέξη και για μας το 2011, όταν έκλεισε επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το μοναδικό δημόσιο παιδοχειρουργικό κι έκτοτε δεν έχει ορθοποδήσει. Αν δεν φωνάζαμε θα παρέμενε κλειστό. Ανοιξε το 2013 με τους αγώνες μας κι έκτοτε υπολειτουργεί.

Ο κύριος λόγος είναι ότι θέλουν να στρέφουν τα παιδιά μας στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο επιχειρείται και τώρα. Είναι πολύ δύσκολο για μια οικογένεια να ανταποκριθεί στο κόστος. Γνωρίζω οικογένειες που ξεπουλιούνται. Για τις συγγενείς καρδιοπάθειες, η πιο απλή ιατρική πράξη φτάνει τα 10.000 ευρώ, δεν μιλάμε για δύσκολες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Σε χτυπάνε στο πιο ευαίσθητο σημείο, στο παιδί σου. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν κι αυτό είναι αισχρό και εγκληματικό. Δεν χτυπάνε μόνο τους ενήλικες, χτυπούν μέχρι και τα βρέφη.

Πρέπει να το σταματήσουμε όλοι μαζί. Να είμαστε όλοι στους δρόμους γιατί αυτές οι πρακτικές δεν σταματούν αλλιώς. Με όλες τις κυβερνήσεις βλέπαμε την ίδια τακτική κι από κει καταλάβαμε ότι είναι πολιτική τους, είτε είναι ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ. Δυστυχώς πάντα μας πλησίαζαν προεκλογικά με καλές προθέσεις και όταν έφτανε το διά ταύτα, δεν έκαναν τίποτα, με αποκορύφωμα τις τωρινές συνθήκες. Τον Οκτώβρη του 2021 βρεθήκαμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναγνώρισαν το πρόβλημα της υπολειτουργίας, μας υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Πέρασαν τόσοι μήνες, κι όχι μόνο δεν έκαναν κάτι, αλλά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα, βγαίνουν στα κανάλια και κατηγορούν τους γιατρούς ότι δεν κάνουν χειρουργεία. Οταν οι ίδιοι δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα χειρουργεία. Ποιος ο λόγος να βοηθήσουν το παιδοογκολογικό, εμάς τους γονείς; Δεν ενδιαφέρονται καθόλου, έχουν σχέδια για τα παιδιά μας που είναι αντίθετα από το καλό τους».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου