Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Βομβαρδισμοί σε Κίεβο αλλά και Μόσχα


Νύχτα βομβαρδισμών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε Κίεβο αλλά και σε Μόσχα.

Η ρωσική πρωτεύουσα έγινε τα ξημερώματα στόχος επίθεσης με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προκάλεσαν «μικρές» υλικές ζημιές σε κτίρια αλλά όχι θύματα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν.

«Το πρωί, τα ξημερώματα, επίθεση με drones προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης έχουν σπεύσει επιτόπου (...) Κανένας δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά», τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες «ως τώρα», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω «Telegram».

Σύμφωνα με ρωσικά κανάλια στην πλατφόρμα «Telegram», τέσσερα από δέκα UAVs που κινούνταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα καταρρίφθηκαν. Ο περιφερειάρχης της Μόσχας έκανε λόγο μέσω της ίδιας πλατφόρμας για «αρκετά» τέτοια αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν καθώς πλησίαζαν την πόλη.

Στο Κίεβο, τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε κατέπεσαν σε πολυκατοικία του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες, προκαλώντας πυρκαγιά, δήλωσαν αξιωματούχοι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Κατά τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης, οι δυο υψηλότεροι όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν κι ίσως βρεθούν περισσότερα θύματα στα χαλάσματα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε λόγο μέσω «Telegram» για έναν νεκρό, για μια νέα που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο και για ακόμη δύο τραυματίες.

Η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε πάνω από 20 ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

Είναι η 16η νύχτα ρωσικών επιδρομών τον Μάη και η τρίτη επίθεση στο Κίεβο προτού συμπληρωθούν 24 ώρες.

Ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν και στο Τσερκάσι, στο Κιβόροχραντ, στη Μικολάιφ και στη Χερσώνα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

 


 «Τρομοκρατική επίθεση» χαρακτήρισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την επίθεση με drones εναντίον της Μόσχας

Η Μόσχα και η περιφέρειά της έγιναν στόχοι σήμερα τα ξημερώματα μιας επίθεσης με drones που προκάλεσαν «μικρές» υλικές ζημιές σε κτίρια της ρωσικής πρωτεύουσας, χωρίς να υπάρξουν θύματα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κατηγορεί την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με οκτώ drones τα οποία αναχαιτίστηκαν είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε με το αντιαεροπορικό σύστημα «Pantsir-S». Ωστόσο ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε με «πάνω από δέκα» μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας Αντρέι Βορομπιόφ επισήμανε ότι πολλά drones καταρρίφθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα.

«Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι κάποιων περιοχών στην περιφέρεια της Μόσχας μπορούσαν να ακούσουν τον ήχο εκρήξεων, ήταν το σύστημά μας αντιαεροπορικής άμυνας», σημείωσε στο «Telegram». «Πολλά drones καταρρίφθηκαν την ώρα που πλησίαζαν τη Μόσχα», είπε ο Βορομπιόφ, καλώντας τους κατοίκους «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση δύο πολυκατοικιών στη Μόσχα, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από την επίθεση. Οι ένοικοί τους «θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους μόλις οι ειδικές υπηρεσίες θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους», διευκρίνισε ο δήμαρχος της Μόσχας.

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από την επίθεση στο Κίεβο

Πηγή: Associated Press

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε 29 μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τα συνολικά 31 που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις, κυρίως κατά του Κιέβου και της περιφέρειάς του, σε νέο κύμα «μαζικής επίθεσης» που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας με στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα και που ήταν το τρίτο προτού συμπληρωθούν 24 ώρες.

«Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, μια ηλικιωμένη εισήχθη στο νοσοκομείο, δύο θύματα έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου», ανέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου