Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια για να ρίξουμε ξανά στην κάλπη κατακόκκινη ψήφο!


Με δρόμο μετ' εμποδίων μοιάζει η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σε ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και άλλες επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές και κυρίως στα νησιά της χώρας.

Τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συναντούν οι εργαζόμενοι για να φτάσουν στην κάλπη αποτελούν, δίπλα στη ζοφερή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν, πρόσθετους λόγους για να ενισχύσουν το ΚΚΕ: Πρόκειται για εργαζόμενους σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, με ατελείωτα ωράρια, χωρίς ρεπό, για να πανηγυρίζουν η εκάστοτε κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες για το «τουριστικό θαύμα», τα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων.

Πρόκειται για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και το προσωπικό στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, που βιώνουν την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων και τις κραυγαλέες ελλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών, που μπορεί να μη διαθέτουν ούτε έναν υπάλληλο στα νησιά όπου δουλεύουν.

Πρόκειται γι' αυτούς που η θηλιά της ακρίβειας τους οδηγεί σε ασφυξία, με δεδομένο ότι το κόστος διαβίωσης στις τουριστικές περιοχές είναι υπέρογκο και ροκανίζει το εισόδημα που πασχίζουν μακριά από το σπίτι τους να βγάλουν.

Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για να διευκολύνει τη συμμετοχή τους στις εκλογές, αλλά απέρριψε και την τροπολογία του ΚΚΕ να μπορούν αυτοί οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους. Στην πραγματικότητα, καταδίκασε πολλούς απ' αυτούς να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Θυμίζουμε ότι με την τροπολογία που είχε έγκαιρα καταθέσει το ΚΚΕ ζητούσε «οι εποχικοί εργαζόμενοι, όπως ενδεικτικά στον τουριστικό, επισιτιστικό και κλάδο υγειονομικού ενδιαφέροντος, για οποιοδήποτε διάστημα εντός της τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, που λόγω της εργασίας τους διαμένουν προσωρινά σε άλλη εκλογική περιφέρεια από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, να ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου εργάζονται, τους συνδυασμούς και υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό αυτό τμήμα».

Αδιαπραγμάτευτη η ψήφος

Ο Δημήτρης, εποχικός εργαζόμενος στη Σαντορίνη, με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο και συνδικαλιστική δράση, περιμένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών προκειμένου να κλείσει το εισιτήριό του, να επιστρέψει στην Αθήνα για να στηρίξει με την ψήφο του το ΚΚΕ και να γυρίσει το ταχύτερο δυνατόν πίσω στο πόστο του.

«Αυτήν τη στιγμή το πιο φτηνό αεροπορικό εισιτήριο κοστίζει 120 ευρώ», σημειώνει και προσθέτει πως είναι βέβαιο ότι η τιμή θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

Παρ' όλα αυτά, είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις μεγάλες δυσκολίες και να ρίξει στην κάλπη «κόκκινο» ψηφοδέλτιο, συμβάλλοντας στην εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Εξάλλου, η πείρα από τη συνδικαλιστική δράση και τη διεκδίκηση μιας σειράς αιτημάτων το κάνει ξεκάθαρο: Οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους μπορούν να είναι ενισχυμένοι την επόμενη μέρα με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μαχητική αντιπολίτευση στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και σύμμαχο στην πάλη του λαού.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στη Σαντορίνη είναι εποχικοί, που έρχονται για να δουλέψουν σεζόν από μια σειρά περιοχές της χώρας. Ομως το νησί συνδέεται μόνο με τον Πειραιά και την Αθήνα. Ετσι, αν κάποιος χρειάζεται να φτάσει σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας, το ταξίδι γίνεται πραγματική ...Οδύσσεια.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος: Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο κοστίζει 58,5 ευρώ για δρομολόγιο το οποίο διαρκεί 8 ώρες. Προκειμένου να γλιτώσει χρόνο και να πάρει ένα πιο γρήγορο πλοίο, ένας εργαζόμενος θα κληθεί να πληρώσει 80 ευρώ.

«Το κόστος είναι απαγορευτικό», σχολιάζει, καθώς σε αυτό προστίθενται και τουλάχιστον δύο μεροκάματα που θα χάσει ο εργαζόμενος για να ταξιδέψει και να ψηφίσει... Ολα αυτά ενώ το κόστος ζωής στο νησί είναι ασήκωτο, η στέγαση αποτελεί μόνιμο πρόβλημα και η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Να κάνουν ακόμα περισσότεροι το βήμα!

Ο Δημήτρης καλεί κι άλλους εποχικούς εργαζόμενους να κάνουν το βήμα. Να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες και τα πρόσθετα εμπόδια που έβαλε η κυβέρνηση, να ταξιδέψουν στον τόπο κατοικίας τους και να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Στη συζήτησή μας ανατρέχει μάλιστα και σε μια σειρά λόγους που έχουν οι εποχικοί να στηρίξουν το ΚΚΕ και να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους. Οι συνθήκες δουλειάς είναι σίγουρα ένας από τους λόγους αυτούς: Η εντατικοποίηση είναι μεγάλη, τα ωράρια αγγίζουν ήδη σήμερα το 12ωρο, ενώ με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης θα «τεντωθούν» ακόμα και στις 14 ώρες!

«Είμαστε 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σύγκριση με το 2019», αναφέρει. Μάλιστα, εν μέσω της σεζόν καταγράφονται παραιτήσεις εργαζομένων, που φτάνουν στο νησί, πιάνουν δουλειά και πολύ σύντομα διαπιστώνουν ότι οι όροι της συμφωνίας με την οποία έχουν κληθεί να δουλέψουν δεν τηρούνται.

Τον Αύγουστο του 2022, θυμίζει, το κλαδικό Συνδικάτο είχε καταφέρει να υπογράψει τοπική Συλλογική Σύμβαση με σημαντικές κατακτήσεις όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας για το προσωπικό στα επισιτιστικά αλλά και στα εμπορικά καταστήματα του νησιού. Η Σύμβαση αυτή βρίσκεται σε ισχύ, ωστόσο ο έλεγχος της εφαρμογής της είναι ιδιαίτερα δύσκολος σε συνθήκες απουσίας των απαραίτητων μηχανισμών.

Στο σημείο αυτό ο Δημήτρης υπενθυμίζει ότι στη Σαντορίνη από το 2013 δεν λειτουργεί γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ υπάλληλοι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι αρμόδιοι για να ελέγξουν εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε διαφορετικά νησιά, που την περίοδο αυτή κατακλύζονται από εποχικό προσωπικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου