Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα


Συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!» τονίζουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι απαντούν στο νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα με έναν νεκρό εργάτη και δύο σοβαρά τραυματισμένους. 

Στη συγκέντρωση παρευρίσκεται και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οι τρεις εργαζόμενοι αποσυναρμολογούσαν την προπέλα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ll» της «ΑΝΕΚ», που βρίσκεται ανελκυσμένο σε μία από τις πλωτές δεξαμενές της COSCO. Ένα από τα πτερύγια της προπέλας έφυγε από τον γάντζο, καταπλακώνοντας τους εργάτες, αφήνοντας τον χειριστή του ανυψωτικού μηχανήματος στον τόπο. Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο», όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ από τους δύο τραυματίες ο ένας μεταφέρθηκε επίσης στο «Τζάνειο» σοβαρά τραυματισμένος στην κνήμη και στον αυχένα και ο άλλος σε ιδιωτική κλινική χτυπημένος στο κεφάλι.

«Φωτιά» είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων που δούλευαν στο σημείο: «Δεν υπήρχε τεχνικός Ασφαλείας για μία τόσο σοβαρή επισκευαστική εργασία». «Έλειπε η ασφάλεια από τον γάντζο που κρατούσε την προπέλα». «Το μόνο που ενδιαφέρει τους εργοδότες είναι να κάνουμε γρήγορα, για να φύγει το βαπόρι». «Κάθε μέρα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα - γράμματα». «Οι έλεγχοι από τις Μεικτές Επιτροπές λιγοστοί και όπου γίνονται δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε σοβαρές επικίνδυνες παραλείψεις».

«Κάθε μέρα που ξεκινάμε για δουλειά, σε κάθε κινητοποίηση που κατεβαίνουμε η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη είναι "ποιος θα είναι ο επόμενος νεκρός μας"» σημειώνει το Συνδικάτο Μετάλλου, το οποίο μόλις τους τελευταίους έξι μήνες έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. 

Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

  • Άμεση κήρυξη της Τοπικής ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

     

    Στο πλευρό των απεργών, ο Γιώργος Πέρρος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι από πολλούς χώρους δουλειάς, από εργατικά Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα, οι οποίοι πήραν και το λόγο στη συγκέντρωση.

    Παρούσα και η σύζυγος του νεκρού εργάτη, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους απεργούς, ενώ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σ. Πουλικόγιαννης, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

    Σήμερα είναι η πέμπτη απεργία που κάνουμε μέσα στο 2023 με κύριο αίτημα την έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία σημείωσε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου.

    Ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για το ζήτημα της ασφάλειας σημειώνοντας ότι τόσα χρόνια που γινόντουσαν κινητοποιήσεις και απεργίες, λέγανε ότι δημιουργούμε πρόβλημα και ότι διώχνουμε τα καράβια.

    Ο Σ. Πουλικόγιαννης επεσήμανε πως ακούσαμε παραμύθια από όλες τις κυβερνήσεις ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας δυσχεραίνουν τη δουλειά, ότι είναι ένα μεγάλο κόστος, ότι οι ανταγωνιστές δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και ότι θα πάρουν τις δουλειές. «Φαίνεται ότι τα τσουβάλια με τα ευρώ ζυγίζουν περισσότερο από εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών. 



    Τα Συνδικάτα στη Ζώνη είχαν προειδοποιήσει για «ατύχημα» πριν 15 μέρες!
     
    ....

    Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη

     

    Στην ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος ένας 47χρονος εργάτης νεκρός και δύο ακόμα εργάτες τραυματίες. (εκεί που ο πρωθυπουργός είδε χαρούμενα πρόσωπα), σημειώθηκε άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα.

    Μία ακόμη θυσία, εν ώρα εργασίας, κατά την διάρκεια αποσυναρμολόγησης προπέλας, χωρίς βέβαια την παρουσία τεχνικού ασφαλείας.

    Η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής επιβεβαιώνονται, παρά τις καταγγελίες και τις κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι της Ζώνης.

    Η αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται, άσχετα ποια είναι η κυβέρνηση, δυναμώνει τα προνόμια του κεφαλαίου, επιτίθεται σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, κάνοντας τους χώρους δουλειάς εργασιακά γκέτο υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

    Η διοίκηση και τα μέλη τις Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣΝΑΤ) εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη της Ζώνης του κάτεργου του Περάματος, απαιτώντας να παρθούν μέτρα για να είναι η τελευταία φορά που θρηνούμε ένα συνάνθρωπο μας θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας.

    Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου για την ασφάλεια και την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των εργατών στην ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και όλων των μεταλεργατών.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου