Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

«Αριστεία» με πλατωνικά «μεροκάματα»!


Ζούμε στη χώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως, πριν ασχοληθείς με την πολιτική, πρέπει «να ξέρεις τι σημαίνει να βγάζεις το μεροκάματο», «να έχεις κολλήσει πραγματικά ένσημα» (ναι, ο Μητσοτάκης!).

Στην ίδια χώρα ο Κώστας Μπακογιάννης δεν ψάχνει την Πολιτεία του Πλάτωνα στα βιβλιοπωλεία γιατί νομίζει ότι είναι κάποια αρχαία πόλη που θα βρεθεί με εκσκαφές (ούτε καν με ανασκαφές).

Δύο ευχές

– Κάποια στιγμή ο Μητσοτάκης να αποκτήσει τις προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος, για να ασχοληθεί κανείς με την πολιτική. 

– Να έρθει κι εκείνη η ώρα που ο Μπακογιάνης θα επιδιώξει να… ανακαλύψει και την «Αθηναίων Πολιτεία» του Αριστοτέλη.

Οι δυο «άριστοι» κύριοι, φανταζόμαστε, ότι θα έχουν ακούσει για τη χρήση της λέξης πλατωνικά (πλατωνικός έρωτας κ.α). Αν δεν έχει τύχει να ενημερωθούν σχετικά να πάνε να μάθουν.

Τότε ίσως αντιληφθούν τι σημαίνει «αριστεία» με τα πλατωνικά «μεροκάματα»

 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ

 

1 σχόλιο:

  1. Το 2006 είχε επισκεφτεί την Ελλάδα ο σπουδαίος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, μακαρίτης σήμερα, Σόκρατες. Του είχε πάρει λοιπόν συνέντευξη ένας αθλητικογράφος της πλάκας, που με το πονηρό ύφος του ηλίθιου που δεν γνωρίζει την κατάσταση του, τον ρώτησε αν γνωρίζει ότι το όνομα του είναι ελληνικό. «Βέβαια και το γνωρίζω», απάντησε ο Σόκρατες, «είναι από τον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη». Πάντα με το χαμόγελο του έξυπνου στα χείλη, ο αθλητικογράφος τον ρώτησε: «Ναι, αλλά έχετε διαβάσει έργα του Σωκράτη;». Ο Σόκρατες έμεινε για λίγο εμβρόντητος, ξεροκατάπιε, σκέφτηκε ίσως αν ο δημοσιογράφος είναι όντως τόσο ηλίθιος και αγράμματος ή τον παριστάνει και απάντησε: «Έχω διαβάσει έργα του Πλάτωνα, αν αυτή είναι η ερώτησή σας».
    Γελάω χρόνια με αυτή την ιστορία και με το ύφος του Έλληνα αθλητικογράφου που ίσως ακόμα και σήμερα να μην κατάλαβε τι του είπε ο Σόκρατες και να μην ξέρει ότι ο Σωκράτης εμφανίζεται μόνο σε έργα του Πλάτωνα και δεν έχουμε τίποτα δικό του.
    Καθόλου όμως δεν αποκλείω, τώρα που ο Κώστας ο Μπακογιάννης, ο αυριανός κυβερνήτης μας, ξεκινά ανασκαφές στην Πολιτεία του Πλάτωνα, όπως είπε, να βρει εκεί και τίποτα έργα του Σωκράτη, να τελειώνουμε και με αυτό το θέμα.
    Ηλίας Σκυλλάκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου