Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

«Πρεμιέρα» με 120 «μεταρρυθμίσεις» και 79 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα


Ξεκάθαρο στίγμα για ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής έδωσε χτες το πρωί ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Απευθυνόμενους στα στελέχη της κυβέρνησης, ανέφερε ότι στους «μπλε» φακέλους που μοιράστηκαν σε κάθε υπουργό, «συμπεριλαμβάνονται 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης - αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην υλοποίηση αυτών των οροσήμων, για ευνόητους λόγους - αλλά και 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις», ως «προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο».

Δείχνοντας, εξάλλου, αποφασισμένος τόσο για την ψήφιση νέων αντιλαϊκών νόμων, όσο και για την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων, θύμισε ότι «στην πρώτη μας θητεία έχουμε ψηφίσει παραπάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι μας πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι, όχι ως προς τον αριθμό των νόμων που θα ψηφίζουμε αλλά κυρίως στην εφαρμογή όσων νόμων έχουμε ψηφίσει», στην προσπάθειά τους τα αντιλαϊκά τους εκτρώματα να μη μείνουν στα χαρτιά, πολλά από αυτά κάτω από την παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δείχνοντας και το ποια είναι η πραγματική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική.

Δίνοντας, παραπέρα, έναν οδικό χάρτη των πρώτων βημάτων τους στη νέα κυβερνητική τους θητεία, είπε ότι το πρώτο τους νομοσχέδιο θα αφορά «την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους, έτσι ώστε ο συντονισμός μας και η άσκηση κεντρικής πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική», φέρνοντας εργαλεία για την ταχύτερη και επιτυχέστερη εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων, ενώ παράλληλα έχει στον πυρήνα του την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και δομών του κράτους, ώστε ακόμα πιο αποτελεσματικά να υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αποτυπώνει, όπως είπε, κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα περιλαμβάνει το Φορολογικό με νέα ένταση της φοροληστείας, ειδικά σε αυτοαπασχολούμενους. Επίσης θα επαναφέρει ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, συνεχίζοντας σε κάθε περίπτωση την πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού, ενώ θα συμπεριλαμβάνει και «την υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται πια από έναν ανεξάρτητο φορέα».

Θα φέρει ακόμα παράταση κάποιων επιδομάτων διαχείρισης της φτώχειας όπως το «market pass», ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει». Θα περιλαμβάνει επίσης την ίδρυση «μεικτών πληρωμάτων» του ΕΚΑΒ, «με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική», στη γνωστή τακτική των «μπαλωμάτων» που αφήνουν ορθάνοιχτες τις τρύπες για την παραπέρα εμπορευματοποίηση, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Για να χρυσώσει το χάπι στον λαό, αναφέρθηκε σε «τέσσερις γενικές κατευθύνσεις» της κυβέρνησης, που είναι, όπως ισχυρίστηκε, «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια Υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μία καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα». Ωστόσο, τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του νέου υπερμνημονίου, εγγυώνται το ακριβώς αντίθετο για τον λαό. Σε κάθε περίπτωση για πληρέστερη παρουσίαση του προγράμματός τους παρέπεμψε στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που αναμένεται να γίνει στη Βουλή 6-8/7.

Αργότερα το απόγευμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τις επισκέψεις του στα υπουργεία από το Οικονομικών, τονίζοντας ήδη από το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία», ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει και την πορεία της καπιταλιστικής κερδοφορίας ως δήθεν προϋπόθεση για τη λαϊκή ευημερία, όταν η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει το ακριβώς αντίθετο, εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, χαμηλούς μισθούς και άγρια εκμετάλλευση.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου στο οποίο θα αποτυπώνονται οι «κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ που αφορούν την περίοδο από το 2024 θα έχει ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές».

Ολα αυτά με φόντο και τις δεσμεύσεις τους έως τέλος Αυγούστου να έχει εγκριθεί ένα σημαντικό πακέτο αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, κι ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί στην ανάκτηση της περιβόητης «επενδυτικής βαθμίδας» το επόμενο διάστημα, μετά από το «πλούσιο» αντιλαϊκό έργο της.

Εξάλλου, στην ευρύτερη εικόνα, ο Μητσοτάκης πηγαίνει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου ένα από τα θέματα συζήτησης είναι το παζάρι για την τελική μορφή του νέου «χαλκά» του Συμφώνου Σταθερότητας στην ΕΕ, με την επιστροφή σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες και τα ματωμένα πλεονάσματα. Στην ατζέντα είναι και το Μεταναστευτικό, ενώ συζήτηση θα γίνει και για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου