Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Σε υψηλή ετοιμότητα πάνω από 300.000 στρατιώτες


Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε σήμερα άλλη μία συνάντηση με αρχηγό κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για την προετοιμασία της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιούλη, καθώς οι διεργασίες αλλά και τα παζάρια αναφορικά με τις τελικές αποφάσεις της συνόδου, κορυφώνονται.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση με την Κάλας, κυρίαρχα θέματα στη σύνοδο θα είναι η συνέχιση της πολύμορφης στήριξης της Ουκρανίας, μέσα από ένα «πολυετές πακέτο βοήθειας» και την «αναβάθμιση των δεσμών» της λυκοσυμμαχίας με τη χώρα. Είπε, επίσης, ότι αναμένεται να αποφασιστεί η επικαιροποίηση της Διάταξης Αποτροπής και Άμυνας του ΝΑΤΟ με προσθήκη νέων Περιφερειακών Σχεδίων (Regional Plans) και θα συμφωνηθεί η αύξηση των πολεμικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ ως κατώτατο όριο.

Πάνω από 300.000 στρατιώτες «σε υψηλή ετοιμότητα»

Αναφορικά με τα νέα Περιφερειακά Σχέδια (Regional Plans), ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας είπε ότι θα αφορούν σε πάνω από 300.000 στρατιώτες, υποστηριζόμενους από σημαντική αεροπορική και ναυτική ισχύ.

«Στη Σύνοδο Κορυφής, θα κάνουμε τα επόμενα βήματα, με νέα περιφερειακά σχέδια, αναβαθμισμένες δυνάμεις και ικανότητες και ένα ενισχυμένο πρόγραμμα ασκήσεων - όλα υποστηριζόμενα από πάνω από 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα», είπε.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι σύμμαχοι συμφώνησαν σε ένα νέο μοντέλο για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα, επιτρέποντας «την ταχεία μετάβαση από την αεροπορική αστυνόμευση στην αεράμυνα».

Συνεχίζονται τα παζάρια για την ένταξη της Σουηδίας

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής του Βίλνιους θα είναι η πρώτη με τη Φινλανδία ως μέλος και επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή τα παζάρια με την Τουρκία, για να οριστικοποιηθεί και η ένταξη της Σουηδίας.

«Έχω συγκαλέσει άλλη μια συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία την ερχόμενη Πέμπτη. Τώρα είναι η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», είπε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ένα περιστατικό με κάψιμο του Κορανίου δημιουργεί ένταση στις σχέσεις Άγκυρας - Στοκχόλμης και νέα «σύννεφα» στην προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να άρει το βέτο της Τουρκίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία της Σουηδίας έδωσε άδεια σήμερα για τη διεξαγωγή μικρής συγκέντρωσης μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, στη διάρκεια της οποίας ο διοργανωτής έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου, κατά την πρώτη ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής, Άιντ αλ Άντχα.

Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να καταδικάζει μια «χυδαία» και «αχρεία» ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι δεν θα κάνει εικασίες για το πώς η διαμαρτυρία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, NATO)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου