Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Με ΚΚΕ πιο ισχυρό, καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη!


 Ο λαός θα είναι πιο δυνατός απέναντι στη βαριά αντιλαϊκή ατζέντα της νέας κυβέρνησης ΝΔ και της «υπεύθυνης» ...συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων

 Ανοιχτή και πάνω στο τραπέζι είναι η αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης μέρας, που έρχεται να εφαρμόσει με «φόρα» η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με τον «αέρα» που της δίνει και η συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Απέναντί τους, ο λαός έχει μία μόνο επιλογή: Ενα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για 100% μαχητική - λαϊκή αντιπολίτευση, για δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα «τους κόψει την όρεξη».

Νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και μνημόνια με το «καλημέρα»

Με το «καλημέρα», λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες θα βρεθούν ακόμα πιο βαθιά στο ναρκοπέδιο των κοινών αντιλαϊκών δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΝΔ και της «συμπολίτευσης» των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Μπροστά βρίσκονται:

  • Η ολοκλήρωση των 39 αντιλαϊκών προαπαιτούμενων που συνοδεύουν την τρίτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα συνολικά 350 του υπερμνημονίου.
  • Η φοροληστεία όχι μόνο συνεχίζεται αλλά θα κλιμακωθεί. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2023 (Ιανουάριος - Μάιος) έφτασε τα 23 δισ. ευρώ (δηλαδή πάνω από 2 δισ., ή +9,6% έναντι του στόχου). Την επόμενη μέρα, η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί ως ένα από τα πρώτα αντιλαϊκά νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι την ένταση της φοροεπίθεσης σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους κατηγορούν για «φοροδιαφυγή» από τα ...«νέφη» της φοροασυλίας που έχουν νομοθετήσει για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Η υλοποίηση των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της ΝΔ και στέλνει στις ελληνικές καλένδες ακόμα και τα ελάχιστα που υπόσχονταν προεκλογικά. Ο εμπαιγμός του λαού αποκαλύπτεται και είναι ενδεικτικός ο ψευτοκαβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, για το αν και πόσο είναι κοστολογημένα τα προγράμματά τους. Οπως π.χ. οι προσλήψεις στην Υγεία, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει ότι ισχύει ο μνημονιακός κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση» και τον ΣΥΡΙΖΑ να τον ...εγκαλεί στην τάξη της δημοσιονομικής σταθερότητας.
  • Τα παζάρια που ξεκινάνε και επισήμως μετά το καλοκαίρι για την τελική μορφή του νέου Συμφώνου Σταθερότητας στην ΕΕ, με «ένα το κρατούμενο» την επιστροφή σε αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, ματωμένα πλεονάσματα και περικοπές σε κρατικές δαπάνες, για να θωρακίζονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, να χρηματοδοτηθούν οι νέες «πράσινες» και ψηφιακές μπίζνες, αλλά και τα πολεμικά σχέδια της ΕΕ.
Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»: Προς νέα κρίση

Ολα τα παραπάνω με φόντο την επιβράδυνση και την πιθανότητα εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία το επόμενο διάστημα. Η γερμανική οικονομία - η «ατμομηχανή» της ΕΕ - βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η Ευρωζώνη σημειώνει συρρίκνωση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, καθιστώντας επισφαλή την πρόβλεψη της Κομισιόν ακόμα και για ασθενική ανάπτυξη 1,1% φέτος.

Για μια ακόμα φορά η «κανονικότητα» στη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, και όχι κάποια «έκτακτα φαινόμενα», είναι που γεννά τις προϋποθέσεις για μια νέα καπιταλιστική κρίση, την οποία ετοιμάζονται να φορτώσουν και πάλι στις πλάτες των λαών. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι κανένα «γιατρικό» της αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να γιατρέψει τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις, που βρίσκονται στο DNA του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Ο φτηνός δανεισμός του προηγούμενου διαστήματος, με τους πακτωλούς χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους, έχει γίνει τώρα «φαρμάκι», με τις προβλέψεις για τον «επίμονο πληθωρισμό» - όπως τον αποκαλούν τα αστικά επιτελεία - να μη δείχνουν αποκλιμάκωση στον άμεσο ορίζοντα, παρά τις πρωτοφανείς αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα. Ο πανάκριβος δανεισμός βάζει έτσι φρένο στην καπιταλιστική ανάπτυξη, οδηγεί στον στασιμοπληθωρισμό, στην ύφεση, χωρίς να πέφτουν οι τιμές.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εκτός τόπου η προσπάθεια της ΝΔ να καθησυχάσει για τη δήθεν «θωρακισμένη» εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Ο,τι παρουσιάζουν ως «ατού» είναι στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο, μια «αχίλλειος πτέρνα» στο πλαίσιο της λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας, την οποία τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν να πληρώσουν με νέες θυσίες.

Οι «διπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης» σε σχέση με την Ευρωζώνη, και η αύξηση των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων, στην πραγματικότητα αποτυπώνουν αυτό που εκείνοι λένε περίοδο «υπερθέρμανσης» της οικονομίας, αφού η καπιταλιστική κρίση δεν προκαλείται από την έλλειψη κεφαλαίων, αλλά επειδή αυτά «περισσεύουν», δεν μπορούν να «αξιοποιηθούν» με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, οι κλάδοι «μπουκώνουν» από κεφάλαια. Η δε «εξωστρέφεια» της οικονομίας την αφήνει ακόμα πιο εκτεθειμένη στις «διεθνείς αναταράξεις», με τα πρώτα «σινιάλα» να έρχονται από τα «κατώτερα των προσδοκιών» στοιχεία για τον Τουρισμό.

Στο ναρκοπέδιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Παρότι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ απέφυγαν «με επιμέλεια» το θέμα την προεκλογική περίοδο, στη «μεγάλη εικόνα» της επόμενης μέρας ξεχωρίζει το ζήτημα της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρώτη - πρώτη άλλωστε στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης φιγουράρει η συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 - 12 Ιούλη, όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για να μετατραπεί η Ουκρανία σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος, με πολυμερείς ή διμερείς συμφωνίες για «εγγυήσεις ασφαλείας», ώστε να δοθεί ένα «ισχυρό μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, στο «μενού» βρίσκονται οι προσαρμογές του ΝΑΤΟ προς μια νέα γενικευμένη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση: Με τα λεγόμενα «χωρικά σχέδια», με πάνω από 300 χιλιάδες ΝΑΤΟικούς να παρατάσσονται στην Ανατολική Ευρώπη. Με την ίδρυση νέου «Ναυτικού Κέντρου του ΝΑΤΟ για την Ασφάλεια Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών», το νέο «Σχέδιο Δράσης για την αμυντική παραγωγή».

Μπροστά βρίσκονται και οι αποφάσεις για την παροχή ακόμα βαρύτερων εξοπλισμών στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων και F-16, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που κατά τους Ευρωατλαντικούς αξιωματούχους «είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ» και «θα κρατήσει για πολλούς μήνες ή και ακόμα περισσότερο».

Ολα αυτά με το βλέμμα στη σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, εκεί όπου (όπως έδειξε και η πρόσφατη συνάντηση Μπλίνκεν - Σι) η «συνεννόηση σε συγκεκριμένα σημεία» δεν μπορεί να γεφυρώσει τις τεράστιες αντιθέσεις.

Πιο βαθιά εμπλοκή

Σε αυτά τα σχέδια η κυβέρνηση της ΝΔ - με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - ετοιμάζεται να χώσει ακόμα βαθύτερα τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με οδηγό και τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ που μετατρέπει όλη την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο με επιταχυνόμενους ρυθμούς:

  • Με επιτάχυνση των παζαριών για διευθετήσεις με ευρωατλαντικό «καπέλο» στα Ελληνοτουρκικά. Οι τροχιοδεικτικές δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα «τρέξουν» γρήγορα αμέσως μετά τις εκλογές.
  • Με συνέχιση του «πρωταθλητισμού» σε εξοπλισμούς προσανατολισμένους στα προτάγματα του ΝΑΤΟ.
  • Με παραπέρα «αναβάθμιση» των υποδομών της Αλεξανδρούπολης, που έχει μετατραπεί σε «στρατηγικό λιμάνι» του ΝΑΤΟ για τη διεκπεραίωση δυνάμεων προς το μέτωπο.
  • Με επέκταση των υποδομών σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλμυρό Βόλου, ορμητήριο για τα αμερικανικά UAV, ελικόπτερα και πεζοναύτες των ΗΠΑ.
  • Με μετατροπή των Ναυπηγείων Ελευσίνας σε «επισκευαστήριο» του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, με το Κογκρέσο να εγκρίνει μέσα στη βδομάδα και το σχετικό κονδύλι.
  • Με παραπέρα επέκταση των εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων της βάσης της Σούδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου