Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Εκλογικές Οδηγίες


Χρήσιμες οδηγίες για την εκλογική διαδικασία:

1. Ποιοι ψηφίζουν στις εκλογές της 25/6/2023

Στις εκλογές ψηφίζουν όσοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, ανεξάρτητα αν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, της 21ης Μαΐου. Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι Ελληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/2006), είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα αυτό.

2. Πότε ψηφίζουμε

Στην Ελλάδα η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 και θα διαρκέσει από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 07.00 το βράδυ. Στο εξωτερικό θα γίνει μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023.

3. Πού ψηφίζουμε

Οι εκλογείς χρειάζεται να επιβεβαιώσουν ΑΜΕΣΑ και σε κάθε περίπτωση ΠΡΙΝ τις εκλογές πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/. Εγκαιρος έλεγχος στην παραπάνω ιστοσελίδα χρειάζεται ιδιαίτερα από όσους έχουν κάνει παλαιότερα, σε οποιοδήποτε χρόνο, αίτηση μεταδημότευσης (π.χ. εκλογική) ή εγγραφής / διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

4. Ειδικά για τους ετεροδημότες

Οσοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, θα πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους (και OXI στον δήμο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι). Οσοι ΔΕΝ πρόλαβαν την παραπάνω προθεσμία ΔΕΝ θα μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά στον δήμο όπου είναι η βασική εγγραφή τους. Χρειάζεται φυσικά επιβεβαίωση του τόπου όπου ψηφίζουν από όλους τους ετεροδημότες, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

5. Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους την ελληνική αστυνομική τους ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο, έστω κι αν έχει λήξει, ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο Υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Και «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Σε αυτές τις εκλογές, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του ν. 4954/2022.

. Για τη συμμετοχή των ΑμεΑ και σωματικά ανήμπορων εκλογέων στην εκλογική διαδικασία

Σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας (που δεν είναι ισόγειο) προβλέπεται η δημιουργία ειδικού χώρου υποδοχής, προσβάσιμου σε ΑμεΑ, με την ευθύνη του αντίστοιχου δήμου και υπαλλήλων του. Σε αυτόν τον χώρο προβλέπεται να παρευρίσκεται υπάλληλος του δήμου ή της Περιφέρειας. Στον χώρο εντός του παραβάν αποκλειστική πρόσβαση, εκτός από τον εκλογέα, εφόσον είναι αναγκαίο έχουν α) ο δικαστικός αντιπρόσωπος και β) τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.

6. Παραλείψεις και λάθη σε εκλογικούς καταλόγους

Εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγιο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά που για οποιαδήποτε άλλη αιτία δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Για να ψηφίσουν, προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει η εγγραφή τους στα δημοτολόγια, υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα.

7. Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

i) Φαντάροι - ένστολοι

Αν ο εκλογέας υπηρετεί στη διοικητική Περιφέρεια εντός της οποίας βρίσκεται και ο δήμος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος, ψηφίζει κανονικά στον δήμο της βασικής εγγραφής του.

Αν ο εκλογέας υπηρετεί σε άλλη διοικητική Περιφέρεια από αυτήν του δήμου στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος, ψηφίζει:

α) Είτε στον δήμο του τόπου όπου υπηρετεί, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

β) Είτε στον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένος, εφόσον το ζητήσει και του χορηγηθεί σχετική άδεια.

ii) Ναυτικοί (στην Ελλάδα)

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και κατά τη μέρα των εκλογών το πλοίο όπου υπηρετούν προβλέπεται να βρίσκεται σε λιμάνι άλλου δήμου ή κοινότητας από αυτόν στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον δήμο ή στην κοινότητα του λιμένα όπου βρίσκεται το πλοίο, με το ναυτικό τους φυλλάδιο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται και υπογράφονται από τον πλοίαρχο του πλοίου. Οι ναυτικοί πρέπει να έχουν παραδώσει τις ταυτότητές τους και τα διαβατήριά τους τρεις τουλάχιστον μέρες πριν από την ψηφοφορία στον πλοίαρχο του πλοίου.

Οι Ελληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία τα οποία κατά τη μέρα των εκλογών βρίσκονται ή καταπλέουν σε ελληνικό λιμάνι δήμου ή Κοινότητας διαφορετικής από αυτή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν και πάλι με το ναυτικό τους φυλλάδιο σε εκλογικά τμήματα του δήμου ή της Κοινότητας του λιμένα όπου βρίσκονται, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο και θεωρούνται ώστε να έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών καταλόγων (βλ. προηγούμενη παράγραφο).

Προσοχή στα ψηφοδέλτια!!!


Θυμίζουμε ότι οι εκλογές της 25ης Ιούνη θα γίνουν με ΝΕΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, στα οποία οι υποψήφιοι αναγράφονται όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά με λίστα που διαμορφώνει κάθε πολιτικό κόμμα, και έτσι ανακηρύσσονται από τον Αρειο Πάγο.

Επομένως:

  • ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΑΣΤΕ έγκαιρα τα νέα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ από τα εκλογικά κέντρα, τα κιόσκια, τα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων σε κάθε περιοχή.
  • ΔΕΝ χρησιμοποιούμε τα παλιά ψηφοδέλτια, των εκλογών της 21ης Μάη. Αν κάποιος κατά λάθος ψηφίσει με αυτό το ψηφοδέλτιο, θα βγει ΑΚΥΡΟ.

Προσοχή χρειάζεται επίσης για να μην μπερδέψει κανείς το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ με κάποιο παρεμφερές από άλλο συνδυασμό, καθώς υπάρχουν αρκετά τέτοια. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ έχει πάνω το γνωστό έμβλημά του, με τα τρία γράμματα και το σφυροδρέπανο, όπως φαίνεται και στην εικόνα. Από κάτω γράφει «Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» και τίποτα περισσότερο ή λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου