Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Στην ατομική ευθύνη των οικογενειών η έγκαιρη διάγνωση, ελλείψεις στην παιδιατρική φροντίδα

Εντείνεται η ανησυχία για την υγεία των παιδιών μετά τον θάνατο ακόμη ενός παιδιού, του 6ου στην Ελλάδα, από στρεπτόκοκκο.

Στο μεταξύ, θετικά στη λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α διαγνώστηκαν ακόμα 7 παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε τη ζωή του. Χτες έγινε γνωστό ότι και ο ξάδερφος του 7χρονου, ένα 9χρονο παιδί, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη με παρόμοια συμπτώματα. Στα υπόλοιπα παιδιά χορηγήθηκε αντιβίωση και επέστρεψαν στο σπίτι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια απλώς ήπια.

Αν και η έξαρση του στρεπτόκοκκου είναι γνωστή εδώ και μήνες, η προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αφήνοντας ακόμα και τα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς strep test, αλλά πετάει το μπαλάκι στους γονείς να ενημερώνουν έγκαιρα τον παιδίατρο, να βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για την πληρωμή των τεστ, σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο της Νάουσας υπηρετούν 5 παιδίατροι και λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας 4 κλινών για παρακολούθηση των παιδιών που προσέρχονται. Εάν τα παιδιά που προσέρχονται χρήζουν νοσηλείας διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παραμένει, ωστόσο, το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ Παίδων, καθώς για όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόνο 8 κλίνες διαθέσιμες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι σε νοσοκομεία στα νησιά, όπως σε αυτό της Σάμου, υπηρετεί μόλις μία παιδίατρος!

Εργατικό Κέντρο Νάουσας: Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας των παιδιών

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 7χρονου παιδιού και παράλληλα την έντονη ανησυχία του, αναδεικνύοντας την ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των παιδιών και ενίσχυσης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο πως χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Κέντρα Υγείας, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία σε χωριά και γειτονιές των πόλεων, εύκολη και άμεση πρόσβαση του ασθενούς, δεν μπορεί να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση ούτε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Παρ' όλες τις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών και των υγειονομικών, που δίνουν πάνω από το 100% των δυνάμεών τους για την υγεία του λαού, αποδεικνύεται ότι η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων δεν μπορεί να επαφίεται στην ατομική ευθύνη της οικογένειας για να προμηθευτεί το διαγνωστικό τεστ και να γίνεται ατομική υπόθεση, όπως και στην πανδημία με την Covid-19, όταν είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο διαγνωστικό τεστ (strep test) πρέπει να γίνεται από εκπαιδευμένο προσωπικό καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τόσο ψευδών θετικών όσο και ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων.

Απαιτούμε από το κράτος να πάρει όλα τα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο του στρεπτόκοκκου στα παιδιά, καθώς και τη λειτουργία των παιδικών ΜΕΘ με κριτήριο τις ανάγκες προστασίας των παιδιών και όχι το κόστος λειτουργίας!

Καλούμε όλο τον λαό να κάνει υπόθεση δική του την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος Υγείας. Σήμερα, εν έτει 2023, υπάρχουν τα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Σχετικά με τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (ο οποίος ανιχνεύεται σε όλα τα κρούσματα), πρόκειται για βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, με την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών και από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο και κυτταρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως προσβολή των νεφρών ή της καρδιάς.

Πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα, η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test. Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα, γι' αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου