Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Η αντιαποικιακή εξέγερση του αλγερινού λαού


 Ιούνης 1962: Η εθνικο-δημοκρατική επανάσταση στην Αλγερία βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της, η φασιστική αντίδραση παρεμβάλλει τα τελευταία εμπόδια πριν την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία.

Η αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Αλγερία άρχισε την 1η του Νοέμβρη 1954 με την πολιτική καθοδήγηση του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης και τη συγκρότηση του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης. Η απάντηση των γαλλικών αρχών χαρακτηριζόταν από την αγριότητά της.

Μετά από σκληρούς αγώνες, το Σεπτέμβρη του 1959 η γαλλική κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναγνωρίσει το δικαίωμα του λαού της Αλγερίας για αυτοδιάθεση. Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται μετά τις ανταρσίες που προκάλεσε η Γαλλία το 1960 και το 1961. 

Το 1961 συγκροτείται η OAS, μια παράνομη εγκληματική οργάνωση των αδιάλλακτων αποικιοκρατών, με στόχο τη ματαίωση των συμφωνιών.

Στις 14 Ιουνίου 1962 η OAS διατάσσει όλους τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν την Αλγερία και αναγγέλλει εκστρατεία ολοκληρωτικής καταστροφής της χώρας. Χιλιάδες έποικοι μαζεύονται στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ενώ η οργάνωση ανατινάζει το νοσοκομείο του Αλγερίου, αφού έχει ήδη πυρπολήσει το πανεπιστήμιο και το δημαρχείο του Αλγερίου και έχει ανατινάξει πολλά δημόσια κτίρια.

 Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου