Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ


 Χωρίς υπερβολή, το τελευταίο διάστημα περισσότερα γράφονται και λέγονται για το αν η χώρα θα αποκτήσει μια «σοβαρή, συναινετική και συστημική αντιπολίτευση» παρά για το τι κυβέρνηση θα προκύψει. Όντως, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν τους απασχολεί μόνο το πόσο αποτελεσματικά η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιεί την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Το σύστημα χρειάζεται και μια αντιπολίτευση που θα στηρίζει και θα βάζει πλάτη στην κυβέρνηση για όλα τα «μεγάλα» και σημαντικά ζητήματα, ώστε στην «κόλαση» που γνωρίζουν ότι έρχεται για τον λαό και τη νεολαία την επόμενη μέρα, να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Αλήθεια, μπορεί να αφορά οποιονδήποτε νέο άνθρωπο αν θα «αντικαταστήσει» το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κύριος φορέας της αμαρτωλής και βαθιά συστημικής σοσιαλδημοκρατίας;

Ό,τι καλό έχουν ζήσει οι γονείς μας… Στο ΠΑΣΟΚ το χρωστάνε!

Ζούσαν οι προηγούμενες γενιές καλύτερα από τη δική μας; Η απάντηση είναι ναι. Γιατί όμως η σημερινή γενιά είναι η πρώτη στην πρόσφατη ιστορία που θα ζει χειρότερα από την προηγούμενη; Μήπως επειδή το ΠΑΣΟΚ «ξεστράτησε» από την φιλολαϊκή πολιτική που ακολουθούσε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980; Προφανώς και όχι. Το σύστημα που ζούμε, ο καπιταλισμός γίνεται συνεχώς χειρότερο και πιο αντιδραστικό σύστημα. Αυτό είναι νόμος. Το επιβάλλει ο ανταγωνισμός κρατών και μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για το κέρδος. Γι' αυτό οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι συγκριτικά με τον πλούτο που παράγουν. Γι' αυτό οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πληθαίνουν. Το ΠΑΣΟΚ, σε κάθε στιγμή της ύπαρξής του αυτό το σύστημα υπηρέτησε. Το ότι κάποια στιγμή οι γονείς μας ζούσαν καλύτερα, το χρωστάνε στον ιδρώτα της δουλειάς τους και στις θυσίες των παππούδων μας και όχι στον Ανδρέα και τον Άκη Τσοχατζόπουλο! Και επειδή δεν μπορούμε σε λίγες γραμμές να εξηγήσουμε γιατί όταν γεννήθηκαν οι γονείς μας το σύστημα έδινε κάποιες παραπάνω παροχές, αρκεί ίσως να αναφέρουμε τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ- και όλα τα κόμματα του συστήματος- της δεκαετίας του '90 και του 2000 για εκείνη την περίοδο: Οι Έλληνες ζούσαν, με δανεικά, καλύτερα από ό,τι πραγματικά άξιζαν! Αυτό είναι το άθλιο ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που κουβαλούσαν τις μαύρες σακούλες με τις μίζες της Siemens και των πολεμικών βιομηχανιών. Που αγόραζαν βίλες σε όλη την Ελλάδα. Που μια σειρά από ηγετικά στελέχη του στο εργατικό κίνημα είτε γινόντουσαν υπουργοί είτε «μασουλούσαν» κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, είχαν θέσεις, για τις οποίες πληρώνονταν, σε ΔΣ οργανισμών κ.λπ.

Το κόμμα των τριών μνημονίων

Λένε στον κόσμο ότι την περίοδο των μνημονίων το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη να σώσει τη χώρα και έβαλε την Ελλάδα πάνω από το συμφέρον του κόμματος, κάτι που του στοίχισε εκλογικά. Είναι το κόμμα που έχει ψηφίσει είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση και τα 3 μνημόνια! Ποια χώρα έσωσαν; Για να βελτιωθεί η περιβόητη «ανταγωνιστικότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας και να εξασφαλιστούν οι όροι για την κερδοφορία των ομίλων έκοψαν μισθούς και συντάξεις. Η ανεργία γιγαντώθηκε. Διαμορφώθηκε μια τραγική κατάσταση σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια και σχολεία. Αλήθεια, αυτοί τι πάθανε; Μια σειρά από πρωτοκλασάτα στελέχη του, μεταπήδησαν στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως μαζί τους και πριν ψήφιζαν αντιλαϊκά μέτρα. Έκαναν τα πάντα για να διασφαλίσουν τη «σταθερότητα» για το σύστημα. Συγκυβέρνησαν με το ακροδεξιό μόρφωμα του ΛΑΟΣ, με τη ΝΔ και με την «σοβαρή αριστερά» της ΔΗΜΑΡ. 

Το ΠΑΣΟΚ ανατέλλει και η δεξιά το τρέμει…

Το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για το σήμερα, ισχυρίζεται πως  αποτελεί ένα άφθαρτο και εξαγνισμένο κόμμα, που μπορεί με ρεαλισμό και «κοινωνικό» πρόσημο να αντιμετωπίσει τη ΝΔ. Τρελός παπάς τους εξάγνισε… και τους προέκυψε η Εύα Καϊλή. Ας προσπεράσουμε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούσε με τη ΝΔ και ψήφιζαν μνημόνια ήταν γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ας μη σχολιάσουμε αναλυτικά πως από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που προέκυψε από τις προηγούμενες εκλογές, το 25% έχει ψηφίσει από 1 έως 3 μνημόνια. Όμως, πώς αλήθεια θα αντιμετωπίσουν τη ΝΔ; Πόσο ουσιαστικά «διαφορετικοί» είναι; Τόσο, όσο 2 βουλευτίνες του ΠΑΣΟΚ να ομολογήσουν πως μπορεί να συγκυβερνήσουν με την ΝΔ μετά τις εκλογές στις 25 Ιούνη. Τόσο, όσο επέτρεψε από το 2019 έως το 2023 να ψηφίσουν το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε όλα τα αναπτυξιακά νομοσχέδια του Άδωνι. Ψήφισε αυξήσεις στα διόδια για τον αυτοκινητόδρομο της κεντρικής Ελλάδας. Ψήφισε ό,τι νόμο αφορούσε στην ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών. Ψήφισε πολλά άρθρα του νόμου-πλαίσιο της Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια. Ψήφισε όλα τα νομοσχέδια που αφορούσαν την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, το σύστημα να ασχολείται με το πόσο «πρωταγωνιστικό» ρόλο θα έχει το ΠΑΣΟΚ στη στήριξη μιας βάρβαρης πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ, σε κάθε περίπτωση, είναι έτοιμο να «τιμήσει» την ιστορία του. Να συμβάλει, ξανά, στη συναίνεση σε μια πολιτική που θα τσακίζει τον λαό και τη νεολαία. Θα στηρίζει τα νομοσχέδια της ΝΔ και δε θα κάνει τίποτα για να αναπτύσσονται αγώνες που θα εμποδίζουν βάρβαρα μέτρα και θα αποσπούν κατακτήσεις. Η μόνη επιλογή για τον λαό και τη νεολαία στις επόμενες εκλογές είναι να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ. Τη μόνη λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιλαϊκή πολιτική.

«Ο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου