Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Θα ήθελαν


«Χωρίς αντιπολίτευση και αντίπαλο» ονειρεύονταν χτες την κυβέρνηση της ΝΔ διάφοροι δημοσιολόγοι και επιτελεία. Αν μιλάμε φυσικά για τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, όπως και τα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα που θα πλαισιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική, «τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα»... Γιατί, αλήθεια, τι σόι «αντιπολίτευση» και «αντίπαλος» της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι παραπάνω βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που ψήφιζαν πάνω από τα μισά της νομοσχέδια και στα άλλα μισά έκαναν «κριτική» που ερχόταν γάντι στην αντιλαϊκή πολιτική; Ούτε, φυσικά, θα είναι αντιπολίτευση και αντίπαλος όλος ο συστημικός ακροδεξιός συρφετός, που ξαμολιέται και μαζεύεται από το σύστημα και τους μηχανισμούς του κάθε φορά που προδιαγράφονται «λακκούβες» στον αντιλαϊκό δρόμο.

Απέναντί τους όμως υπάρχει το ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό, 100% μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση, που δίνει σε κάθε εργαζόμενο, νέο, επαγγελματία, φτωχό αγρότη - σε πολλούς περισσότερους και από τους 400 χιλιάδες που το ψήφισαν - χιλιάδες λόγους για να χαμογελάνε μέσα στην αντιλαϊκή «μονοφωνία». Γιατί ξέρουν πως ο πραγματικός αντίπαλος της αντιλαϊκής πολιτικής είναι εδώ, έμπειρος, ακόμα πιο δυνατός, αποφασισμένος. Οπότε, ας γυρίσουν πλευρό όσοι ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση και η ...συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση θα κάνουν περίπατο μέσα και έξω από τη Βουλή.

 

4 σχόλια:

  1. Τα όσα γράφονται παρακάτω δεν αποτελούν επίθεση, δεν γράφονται με «οπαδικό» ύφος, δεν σκοπεύουν να ξύσουν πληγές.
    Από τις πρώτες ώρες, μετά τα exit polls της 21ης Μαϊου, συγκεντρώνονται στο μυαλό μου σκόρπιες εικόνες από τα έργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση. Όταν πολλοί, με ειλικρινές ή όχι ενδιαφέρον, έψαχναν τους λόγους για τους οποίους συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ σκεφτόμουν λίγο διαφορετικά. Σκεφτόμουν ότι η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ή καλύτερα η «Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να ηττηθεί. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
    Η Αριστερά του Μνημονίου, των κομμένων συντάξεων, της πιστής εφαρμογής όσων η Τρόικα αποφάσιζε, η Αριστερά που ξεπουλούσε λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, η Αριστερά που έκανε το ΟΧΙ, ΝΑΙ, η Αριστέρα της συγκυβέρνησης με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, η Αριστερά που έκανε τη μισή χώρα βάση των αμερικάνων, η Αριστερά των υποκλίσεων στον διαβολικά καλό Τράμπ, η Αριστερά της Μόριας, της ΒΙΑΛ και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η Αριστερά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έπρεπε να ηττηθει. Έπρεπε να ηττηθεί με κρότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2
      Η Αριστερά που ως αντιπολίτευση βάφτισε ως «υπεύθυνη» αντιπολίτευση το γεγονός ότι έτρεχε πίσω από τη σκιά της ΝΔ, η Αριστερά που από τις πρώτες στιγμές της ως αντιπολίτευση θεώρησε σωστό να συμμετάσχει στο έπος του Έβρου, η Αριστερά της σιωπής και του «θα λογαριαστούμε μετά» για τη διαχείριση της πανδημίας, η Αριστέρα που ψήφισε σχεδόν όλα τα στρατηγικά νομοσχέδια της κυβέρνησης, η Αριστέρα που δεχόταν με χαμόγελο τις ευχαριστίες του Λάτση για το Ελληνικό, η Αριστερά που μέχρι και το μουσικό τρομονόμο ψήφισε, η Αριστερά της απουσίας από τα κινήματα, η Αριστερά που νομιμοποίησε το φράχτη και σιωπούσε για τα pushbacks για να μην τρομάξει τους νοικοκυραίους, η Αριστερά που στρατολόγησε ό,τι περίσσευε δεξιά κι αριστερά για να κάνει αμφίπλευρη διεύρυνση από γνωστή αλυσίδα σούπερμάρκετ με έδρα τη Γερμανία, η Αριστερά που ξέπλυνε πλήρως το ΠΑΣΟΚ προσμένοντας σε κάποια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία και το έκανε να φαίνεται σαν να ιδρύθηκε χτες, η Αριστερά που θεώρησε σοβαρή πολιτική πρόταση να δηλώνει συνέχεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η Αριστερά που έκανε σοβαρή αντιπολίτευση μόνο για τις υποκλοπές, η Αριστερά που αντί να αφουγκραστεί το λαό και τις ανάγκες του αρκέστηκε στο να αναρωτιέται με χαιρεκακία «τι ψηφίσατε ρε μαλάκες» μετά από κάθε σκάνδαλο ή γκάφα της κυβέρνησης, η Αριστερά που άγγιξε τις παρυφές της θεωρίας των δύο άκρων, η Αριστέρα που θα στηρίξει Παχατουρίδη, η Αριστερά που όταν είδε ότι τα νούμερα δε βγαίνουν άρχισε να ψίθυρίζει κάτι μισόλογα για ιδιωτικά πανεπιστήμια, η Αριστέρα που λίγες μέρες μετά το έγκλημα των Τεμπών μπήκε στη χορωδία του «φταίει ο σταθμάρχης» προσθέτοντας μόνο ότι ήταν βίσμα της ΝΔ, η Αριστερά που λίγες μέρες πριν τις εκλογές τόλμησε να χαρακτηρίσει τους νεοναζί ως παραπλανημένους ψηφοφόρους, η Αριστερά που δεν είχε ουσιαστική επαφή με το λαό και γι’αυτό ποτέ δεν κατάλαβε πως έγινε συνώνυμη με την πολιτική εξαπάτηση και αντιπαθής για πολλούς από αυτούς που κάποτε την εμπιστεύτηκαν, έπρεπε να ηττηθεί με κρότο.
      Έπρεπε να ηττηθεί με κρότο μπας και ξεκουνηθούν μερικές συνειδήσεις ανθρώπων που εξακολουθούν να πιστεύουν στις αυταπάτες που σκορπάει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Έπρεπε να ηττηθεί όχι για να κερδίσει η ΝΔ. Έπρεπε να ηττηθεί η αντίληψη της ανάθεσης, η λογική του σοσιαλδημοκρατικού δρόμου προς το νεοφιλελευθερισμό. Έπρεπε να ηττηθεί με κρότο η πολιτική του «πάμε να γίνουμε σαν τους άλλους για να μας εμπιστευτούν οι κυρ-Παντελήδες». Έπρεπε να ηττηθεί, ιδανικότερα σε ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι μαύρο κι άραχνο. Το αρνητικό είναι ότι η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκλήθηκε από τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού καθώς μόνο ένα μέρος των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινήθηκε προς το ΚΚΕ ή άλλα Αριστερά κόμματα. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερη ανάλυση και κυρίως, αποτελεί την πρόκληση του επόμενου διαστήματος: να ξεκολλήσουν όλο και μεγαλύτερα μέρη της εργατικής τάξης από τα κόμματα των αφεντικών τους.
      Αν είσαι ΣΥΡΙΖΑίος/α και έχει αντέξει να διαβάζεις μέχρι εδώ, ξέρω ότι έχεις για όλα απαντήσεις: «δεν φταίμε εμείς, μας υποχρέωσαν, εμείς εφαρμόσαμε καλύτερα το μνημόνιο, κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, δεν είμαστε ίδιοι με το Μητσοτάκη, λίστα Πέτσα, Κατρούγκαλος, δεκανίκι της δεξιάς, δώσαμε δωρεάν περίθαλψη στα νοσοκομεια, μας χτυπούσαν όλοι κτλ». Είναι βέβαιο ότι έχεις εκνευριστεί γιατί δεν θέλεις τίποτα και κανείς να σου θυμίζει όλα αυτά. Είναι πάντα προτιμότερο να φταίει κάτι άλλο, κάποιος άλλος και ποτέ μα ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Αισίως φταίνε και αυτοί που αντί να πενθήσουν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, χαίρονται που το κόμμα τους σημείωσε μια σημαντική εκλογική άνοδο.

      2310net

      Διαγραφή
    2. Εξαιρετικό!
      Μια μικρή ένσταση, γιατί το βλέπω να επανέρχεται συχνά και σε πραγματικά αριστερές/κομμουν. φωνές: Δεν υπήρξε κανένα "ΟΧΙ" στο δημιοψήφισμα-καρικατούρα του 2015. Υπήρξαν δύο "ΝΑΙ", το ένα ξεβράκωτο, το άλλο φκειασιδωμένο, τάχατες "με όρους". Το πραγματικό όχι ήταν το συνειδητό άκυρο, που πρότεινε το ΚΚΕ, και νομίζω και τα δύο μουλού με καποια παραλλαγή. Ολοι οι άλλοι, είτε πέσανε στην παγίδα, είτε συμμετείχαν συνειδητά σε μια γιγαντιαία επιχείρηση να περάσει στον Λαό το κυρ-Παντελήδικο ΤΙΝΑ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Νέα Τάξη. Και το πέτυχαν, όπως φάνηκε σε τέσσαρες εκλογικές αναμετρήσεις, που επακολούθησαν: 2015/Σεπτ., 2019, και οι δύο φετεινές.
      Θαρρώ, το ταξικό πρόβλημα του τόπου μας είναι το ακόλουθο: Ξέχωρα από τους γνήσιους κυρ-Παντελήδες, που έχουν ακόμη ταξικά συμφέροντα από την συνεργασία με τον Ιμπεριαλισμό, υπάρχουν και οι εξαπατημένοι "κυρ-Παντελήδες", μικρομεσαίοι, που στην πραγματικότητα έχουν προλεταριοποιηθεί αλλά δεν το έχουν καταλάβει, καθώς κατέχουν κάποια εργαλεία της δουλειάς τους, που περισσότερα βάρη τους δημιουργούν και καθόλου υπεραξία. Και πέρα και από αυτούς υπάρχουν οι πραγματικοί εργαζόμενοι, χωρίς να κατέχουν μέσα παραγωγής, που όμως κι αυτοί έχουν θαμπωθεί από την παραμένουσα αίγλη των περασμένων μεγαλείων της 50-χρονης ανόδου των κυρ-Παντελήδων.
      Το Κόμμα, πρέπει σε πρώτο πλάνο να απελευθερώσει τους εργαζομένους από αυτές τις αυταπάτες, και σε δεύτερο πλάνο τους τραγικούς "wannabe κυρ-Παντελήδες". Μιλάμε για τουλάχιστον ένα χειροπιαστό 25-35% του πληθυσμού, που διαπιστωμένα δεν έχει εχθρική διάθεση προς το ΚΚΕ, απλά πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη δυνατότητες πιο "εύκολων" λύσεων.
      Αυτό πρέπει να σπάσει και αυτό, με τις αναπόφευκτες διακυμάνσεις, φάνηκε καθαρά στις φετεινές εκλογές. Το ΚΚΕ πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον σωστό δρόμο, που με σκληρή τριαντάχρονη πάλη άνοιξε.

      Διαγραφή
  2. Τον Παχατουρίδη η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι για Δήμαρχο ..τον Γιώργο Σιδέρη εμείς ..!!

    Ο υποψήφιος Δήμαρχος Περιστερίου που στηρίζει η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι ο Γιώργος Σιδέρης.


    Ο Γιώργος Σιδέρης είναι 40 ετών, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Είναι γιατρός ΩΡΛ – χειρουργός κεφαλής – τραχήλου στο Αττικό νοσοκομείο, κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών (MSc) και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD). Είναι γενικός γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου το 2019. Ακόμα είναι υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της Κ.Ε και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    Konstantinos Mpourxas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου